Melodifestivalen: åtminstone en låt hade schlagerkaraktär men den var inte mediabedömarnas favorit

20 februari 2018 17:23 | Media, Musik | Kommentering avstängd

Ut ur tävlingen åkte redan i den första röstningsomgången en av flera stockholmskritiker högst rankad låt, ”Cry” med Dotter. Sångerskan framförde den föredömligt solo, utan dansare och andra krusiduller, men det hjälpte inte – ”Cry” saknar alla de egenskaper som skulle behövas för att vinna en schlagertävling.

Jag förstår också att ”Stark” med Barbi Escobar rönte samma öde, även om den när det gäller den yttre inramningen hade mer av de scenattribut som nästan alla låtar förses med: färg- och ljuseffekter, dansare med mera. Men vad hjälper det om melodin inte fastnar i lyssnarnas musikminne?

Däremot förstår jag, att ”A Bitter Lullaby” med Martin Almgren tog sig direkt till final. Almgren är väl inte om man ser till utseende och kläder någon skönhetsupplevelse, men han kan sjunga, och låten har den i det här sammanhanget ovanliga egenskapen att den har element som fastnar i öronen och det som finns mellan dem.

Jessica Andersson fick den andra finalplatsen med ”Party Voice”, mer en danslåt än en schlager, och jag gissar att det som gav henne den här höga placeringen är en kombination av brist på konkurrens och att hon tål att ses på. Sjunga kan hon ju också, vilket inte alla i den här tävlingen kan.

Två låtar gick vidare till Andra chansen.

Moncho med ”Cuba Libre” kom väl dit mest med hjälp av dansrytmen och dansarna. Men som melodifestivalbidrag, som sång, var den väl inte lika bra?

Också ”Everyday” med Mendez hade egenskaper som lockade tillräckligt många att rösta.

Min dröm” med Kalle Moraeus och Orsa spelmän hör förvisso inte till det allra bästa Moraeus har gjort, men folkdansarna från Dalarna hade kanske gjort intryck på ESC-publiken, om det här bidraget hade tagit sig vidare till europafinal. Men nu åkte det alltså ut.

Nå, det här var bara ett tankeexperiment från min sida. Och för egen del tycker jag som tidigare, att det är låten och dess karaktär plus sångförmågan som ska bedömas i den här tävlingen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^