Norska Orkla köper måleriverktyg i Holland och Belgien

25 januari 2018 21:44 | Handel | Kommentering avstängd

Norska konglomeratet Orkla är mest känt för sin stora och växande livsmedelstillverkning men har också en gren som tillverkar penslar och andra målarverktyg.

På det här området växer företaget nu i Holland och Belgien, där man redan driver sådan tillverkning: Man utökar sin ägarandel i Anza Verimex NV till 50 procent och övertar samtidigt 50 procent av målarverktygsverksamheten i PGZ International B.V.

Norge: Fortsatt motigt för Arbeiderpartiet

25 januari 2018 21:28 | Politik | Kommentering avstängd

Krisen för Arbeiderpartiet fortsätter – uppenbart har det inte hjälpt att avlägsna Trond Giske från partiledningen.

Men vi börjar som vanlig med resultatet i stortingsvalet den 21 september 2017:

Høyre 25,0 procent (- 1,8 procentenheter jämfört med stortingsvalet 2013), 45 mandat (- 3) – partiledare Erna Solberg
Fremskrittspartiet 15,2 procent (- 1,2), 27 mandat (- 2) – partiledare Siv Jensen
Venstre 4,4 procent (- 0,9), 8 mandat (- 1) – partiledare Trine Skei Grande
Kristelig Folkeparti 4,2 procent (- 1,4), 8 mandat (- 2) – partiledare Knut Arild Hareide
Senterpartiet 10,3 procent (+ 4,9), 19 mandat (+ 9) – partiledare Trygve Slagsvold Vedum
Arbeiderpartiet 27,4 procent (- 3,5), 49 mandat (- 6) – partiledare Jonas Gahr Støre
Sosialistisk Venstreparti 6,0 procent (+ 1,9), 11 mandat (+ 4) – partiledare Audun Lysbakken
Rødt 2,4 procent (+ 1,3), 1 mandat (+ 1) – partiledare Bjørnar Moxnes
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (+ 0,4), 1 mandat (+- 0) – partiledare Rasmus Hansson och Une Aina Bastholm

Det här valresultatet medförde, att den blå-blå regeringen (Høyre + Fremskrittspartiet) kunde sitta kvar och gör så fortfarande. Nu har regeringen också breddats genom att också liberala Venstre har gått in i den. Men ska den här regeringen få igenom sina förslag, måste också det andra mittenparti, Kristelig Folkeparti, stödja regeringsförslaget i fråga. Kristelig Folkeparti kan nu, om partiet i någon viktig fråga skulle rösta med oppositionen i stället för med regeringen, avgöra vilken politik Norge ska föra. Men KrF är djupt splittrat: En del av det vill pressa den borgerliga regeringen till eftergifter, medan andra kan tänka sig att göra som Senterpartiet, samarbeta vänsterut. Problemet med det senare är att Arbeiderpartiet är mitt inne i en inre kris och har sina sämsta opinionssiffror på mycket länge.

Sentios undersökning för Dagens Næringsliv gjordes 16-21 januari och publicerades den 25 januari. I mätningen tillfrågades 1.000 personer, av vilka 70,2 procent kunde ange partisympati:

Høyre 30,5 procent (+ 4,0 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 13,4 procent (+ 1,5)
Venstre 3,0 procent (- 0,5)
Kristelig Folkeparti 4,5 procent (- 0,1)
Senterpartiet 10,1 procent (- 0,5)
Arbeiderpartiet 22,7 procent (- 3,2)
Sosialistisk Venstreparti 7,6 procent (+ 1,6)
Rødt 3,1 procent (+ 0,5)
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (- 0,5)

Värt att notera i den här mätningen är också att Venstre inte belönas för sitt inträde i den borgerliga regeringen utan hamnar ännu mer under spärrgränsen.

Suomi/Finland: Sittande presidenten Niinistö ser ut att bli omvald i första omgången – men stödet sjunker

25 januari 2018 18:07 | Politik | Kommentering avstängd

Den sittande presidenten i Finland, Sauli Niinistö – känd som företrädare för Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) men numera partilös och uppbackad av ett valförbund – ser fortfarande ut att redan i första valomgången den 28 januari vinna presidentvalet – han stöds i den senaste opinionsmätningen, gjord av Kantar TNS för Helsingin Sanomat, av 58 procent. Men hans stöd har sjunkit från 75 procent i december till 71 procent i vecka 2 2018, 66 procent i vecka 3 och 58 procent i vecka 4.

Tvåa, med ett stöd av 13 procent, ligger Pekka Haavisto, Vihreä Liitto (Gröna förbundet).

Intressant är också att Paavo Väyrynen, förr centerledare och minister i ett stort antal regeringar men nu stödd av ett valförbund, stöds av 7 procent.

5 procent vardera får Laura Huhtasaari, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), Merja Kyllönen, Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) och Tuula Haatainen, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet). Särskilt pinsamt är det här låga stödet för den socialdemokratiska kandidaten.

Men inte heller Matti Vanhanen, nominerad av Suomen Keskusta (Centerpartiet), normalt ett av Finlands stora partier, har något att yvas över: Stödet för honom är 4 procent.

Lägst stöd, 3 procent, har Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds. Men kanske blir stödet för honom aningen större i själva valet – undersökningen omfattar nämligen inte det politiskt särpräglade Åland med dess svenskspråkiga befolkning.

Och allmänt kan det också bli andra överraskningar i själva valet. Många av de tillfrågade kan fortfarande inte ange, vem de ska rösta på.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^