Norge: Giske på väg ut ur Arbeiderpartiets ledning

3 januari 2018 13:49 | Politik | Kommentering avstängd

Trond Giske är av allt att döma på väg att förlora alla maktpositioner av betydelse. Sextrakasseribeskyllningarna mot honom från en rad kvinnor har redan fått honom att sjukskriva sig de närmaste månaderna, men hans egna formuleringar om att han sedan, när han har fått tid att bemöta anklagelserna, skulle komma tillbaka har effektivt dementerats av den övriga partiledningen. På sentralstyremötet i partiet dagen efter nyårshelgen var han inte med, och där hällde den andra viceordföranden i partiet, Hadia Taijik, ytterligare bensin på elden genom att referera de anklagelser mot Giske som en rad kvinnliga partimedlemmar har skickat till henne.

Stormen mot Giske har inte avtagit. Nu reses också krav om att han ska fråntas uppdraget som finanspolitisk talesman i Stortinget.

Partiordföranden, Jonas Gahr Støre, har tvingats till en svår balansgång. Han är tvingad att agera, och har också agerat, mot en politiker i partiets topp. Men naturligtvis är publiciteten kring en av partiets ledande politiker mycket negativ också för Arbeiderpartiet, som har gjort avsevärda ansträngningar för att komma ur en opinionsmässig svacka.

Här är också Giskes ställning som gammal EU-motståndare och vänsterman ett problem. En del människor i den här falangen i partiet har också åtminstone halvstöttat Giske: Kan det här vara en komplott för att få bort en vänsterman och EU-motståndare? De här arbeiderpartianhängarna skulle ju kunna tänkas skaka av sig sin känsla av obehag genom att byta parti och då sannolikt till Sosialistisk Venstreparti.

För egen del kan jag, trots att jag själv är vänstersocialdemokrat och gammal EU-motståndare, inte finna annat än att den norska partiledningen har agerat rätt – svinaktigt beteende mot kvinnor kan aldrig försvaras.

Det är nu, i rådande läge, synd om Giskes sambo och barn, och jag har aldrig hört till den grupp som förordar offentliga hängningar androm till varnagel. Och naturligtvis hade det varit bättre om kloka och normala människor tidigare hade haft modet att ha allvarliga samtal med Giske om hans beteende.

Men nu återstod inte de alternativen. Loppet är kört för Giske, och det måste ske något slags under för att han ska kunna komma tillbaka.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^