Suomi/Finland: Sittande presidenten Niinistö ser ut att bli omvald i första omgången – men stödet sjunker

25 januari 2018 18:07 | Politik | Kommentering avstängd

Den sittande presidenten i Finland, Sauli Niinistö – känd som företrädare för Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) men numera partilös och uppbackad av ett valförbund – ser fortfarande ut att redan i första valomgången den 28 januari vinna presidentvalet – han stöds i den senaste opinionsmätningen, gjord av Kantar TNS för Helsingin Sanomat, av 58 procent. Men hans stöd har sjunkit från 75 procent i december till 71 procent i vecka 2 2018, 66 procent i vecka 3 och 58 procent i vecka 4.

Tvåa, med ett stöd av 13 procent, ligger Pekka Haavisto, Vihreä Liitto (Gröna förbundet).

Intressant är också att Paavo Väyrynen, förr centerledare och minister i ett stort antal regeringar men nu stödd av ett valförbund, stöds av 7 procent.

5 procent vardera får Laura Huhtasaari, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), Merja Kyllönen, Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) och Tuula Haatainen, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet). Särskilt pinsamt är det här låga stödet för den socialdemokratiska kandidaten.

Men inte heller Matti Vanhanen, nominerad av Suomen Keskusta (Centerpartiet), normalt ett av Finlands stora partier, har något att yvas över: Stödet för honom är 4 procent.

Lägst stöd, 3 procent, har Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds. Men kanske blir stödet för honom aningen större i själva valet – undersökningen omfattar nämligen inte det politiskt särpräglade Åland med dess svenskspråkiga befolkning.

Och allmänt kan det också bli andra överraskningar i själva valet. Många av de tillfrågade kan fortfarande inte ange, vem de ska rösta på.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^