Ísland: Liberal samling i kommunalvalet?

12 januari 2018 17:45 | Politik | Kommentering avstängd

I det senaste alltingsvalet fick vänsterliberala Björt framtíð (Ljus framtid) bara 1,22 procent (- 5,94) och 0 mandat (- 4). I de opinionsmätningar som har gjorts därefter har partiet inte lyckats komma tillbaka, detta trots att förre ordföranden Ottarr Proppé har avgått och ersatts av Björt Ólafsdóttir. Ganska många som har haft kommunala uppdrag för Ljus framtid tvekar nu om att fortsätta ha politiska uppdrag.

Minsta parti i Alltinget blev då Viðreisn (Renässans), en EU-vänlig utbrytning ur Självständighetspartiet. Renässans fick 6,69 procent (- 3,79), 4 mandat (- 3). Också Renässans har efter valet, där man fick 6,69 procent (- 3,79) och 4 mandat (- 3), bytt partiledare: Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir har ersatt partigrundaren Benedikt Jóhannesson.

En sak som har lagts den förre partiledaren till last är att han har försummat att förse Renässans med ett kommunalt handlingsprogram. Ljus framtid har däremot både en kommunal agenda och representation i ett antal kommuner (Reykjavík, Kópavogur, Hafnafjörður, Akureyri, Akranes, Arborg och Gardabær).

Det här lockat folk i båda de här liberala partierna att lyfta frågan om samarbete, och utsikter finns att inför kommunalvalet i vår kunna konstruera gemensamma listor i till exempel Reykjavík, Hafnafjörður, Kópavogur, Akureyri och Reykjanesbær.

Men vilka som ska stå först och på övriga tänkbart valbara platser är långt ifrån klart – till oklarheten bidrar också att flera av Ljus framtids företrädare tvekar om det meningsfulla i att kandidera.

Lyckas det här, kan samarbetet å andra sidan leda till att Ísland får ett samlat socialliberalt alternativ, läs parti.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^