Danmarks rödgröna yttervänster växer

17 juli 2013 9:17 | Politik | 5 kommentarer

Som jag tidigare har rapporterat, går det inte så värst bra opinionsmässigt för den danska mitten-vänsterregeringen, som består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre. det senare ett socialliberalt parti.

Den här koalitionsregeringen har ett visst men inte villkorslöst stöd av ett parti, som inte riktigt har någon svensk motsvarighet, Enhedslisten. Något sammansvetsat parti är det här inte. Från början var Enhedslisten en valkoalition av mindre grupper ganska långt ute på vänsterkanten, och detta har sedan kompletterats med en grön dimension: För att använda en svensk måttstock, verkar den gröna rörelsens mer vänsterradikala del inom ramen för Enhedslisten-

Den här röd-gröna mixen har fått allt mera vind i seglen i takt med att S+SF+RV-regeringens politik i vissa avseenden har blivit allt mer impopulär. Följden har blivit att det från början ganska lilla rödgröna partiet har vuxit i popularitet, vilket kan mätas på flera olika sätt.

Framgången märks i ett avseende som är ganska unikt i urbaniserade samhällen av dagens snitt: Enhedslisten, som 2010 hade 5.111 medlemmar, har fördubblat sitt medlemstal och har nu över 10.000 medlemmar.

Rakt upp går det också i gallupmätningarna. I den senaste sammanställningen från Ritzau stöddes Enhedslisten av hela 11,8 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^