Danmarks rödgröna yttervänster växer

17 juli 2013 9:17 | Politik | 5 kommentarer

Som jag tidigare har rapporterat, går det inte så värst bra opinionsmässigt för den danska mitten-vänsterregeringen, som består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre. det senare ett socialliberalt parti.

Den här koalitionsregeringen har ett visst men inte villkorslöst stöd av ett parti, som inte riktigt har någon svensk motsvarighet, Enhedslisten. Något sammansvetsat parti är det här inte. Från början var Enhedslisten en valkoalition av mindre grupper ganska långt ute på vänsterkanten, och detta har sedan kompletterats med en grön dimension: För att använda en svensk måttstock, verkar den gröna rörelsens mer vänsterradikala del inom ramen för Enhedslisten-

Den här röd-gröna mixen har fått allt mera vind i seglen i takt med att S+SF+RV-regeringens politik i vissa avseenden har blivit allt mer impopulär. Följden har blivit att det från början ganska lilla rödgröna partiet har vuxit i popularitet, vilket kan mätas på flera olika sätt.

Framgången märks i ett avseende som är ganska unikt i urbaniserade samhällen av dagens snitt: Enhedslisten, som 2010 hade 5.111 medlemmar, har fördubblat sitt medlemstal och har nu över 10.000 medlemmar.

Rakt upp går det också i gallupmätningarna. I den senaste sammanställningen från Ritzau stöddes Enhedslisten av hela 11,8 procent.

5 kommentarer

 1. Vi behöver ett starkt extremvänsterparti även i Sverige.
  Med extremt menar jag ett parti som värnar stenhårt de svaga grupperna i samhället som kräver bättre sociala skydd, bättre sjukvård, skola, arbetsrätt, anställningstrygghet o.s.v
  Kort sagt ett parti som med extrem påverkan driver en politik mot ett jämlikare och mer harmoniskt Sverige. Alla skulle vinna på det.

  Comment by Bert — 2013 07 17 10:35 #

 2. Håller med Bert, den RÖDA delen är viktig, men den GRÖNA är om inte ännu viktigare. De gamla partierna tuggar vidare på mantrat ”tillväxt, tillväxt”, och numera har några gått över till den makabra paradoxen ”hållbar tillväxt”.

  Ett nytt parti med Birger Schlaug som ledare skulle snabbt få siffror i nivå med Enhedslistan i Danmark. Lyssna gärna på hans förnämliga tal (och vad gör vi nu):

  http://schlaug.blogspot.se/2013/07/sommarskola-lektion-9-om-varfor-gunde.html

  Comment by anita l — 2013 07 17 16:52 #

 3. Fast Enhedslistens framgångar går ut över regeringspartierna och då främst SF som t o m kan försvinna ur riksdagen vid nästa val. Majoriteten i väljaropinionen är stabilt blå och bör innebära att Venstres Lars Lökke blir statsminister efter nästa val. De danska socialdemokraterna är idag nere på 17-18 procent och kämpar med Dansk Folkeparti om vilket parti som är störst.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 07 17 17:44 #

 4. Jag tolkar Enhedslistans framgångar som ett uppvaknande, där alltfler inser att vi inte kan fortsätta på den utstakade konsumistiska vägen. Och ju längre tid det dröjer innan de etablerade partierna – som BORDE gå i bräschen – vågar utmana marknadskrafterna, desto större är risken att väljarna sviker. Alltfler inser att uttrycket ”skapa fler jobb” ligger mycket långt ifrån den tidiga arbetarrörelsens kamp för rätten till semester och kortare arbetstid. Med andra ord, rätten till ett anständigt liv.

  Comment by anita l — 2013 07 17 18:24 #

 5. Tja, Enhedslistens framgång beror väl mest på att SF inte kunnat leverera trots Anette Wilhelmsens (SFs ordförande) stora ord. Dessutom har ju Enhedslisten en ganska karismatiskt ledare i Johanne Schmidt Nielsen som drar en del röster i sig. Eftersom hon inte har regeringsansvar kan hon dessutom vara ganska yvig i retoriken – vilket är klart ”säljande”!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 07 17 23:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^