Stor osäkerhet bland de estniska väljarna

15 juni 2012 16:31 | Politik | Kommentering avstängd

TNS-Emors junimätning (23 maj-13 juni) för nyhetsbyrån BNS vittnar främst om en stor osäkerhet bland de estniska väljarna. Antalet osäkra som inte säger sig kunna välja parti har på en månad stigit från 30 till 38 procent av de i den här mätningen 801 tillfrågade. Mitt intryck är att de som i den här situationen ändå anger partisympati då främst fastnar för säkra kort.

Estlands länge största parti, det nyliberala, samtidigt ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet) får i junimätningen 31 procent (30 procent i maj), detta trots att partiet har fått mycket negativ publicitet till följd av tveksamma inslag i sin partifinansiering.

Rätt märklig är det också att det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) trots avhoppen nyligen i Riigikogu (Riksdagen) och i europaparlamentet och ett sjunkande stöd i de senaste mätningarna nu åter går upp från 19 till 23 procent. Men om osäkerheten om politiken och politikerna stiger, kan man kanske se veteranen Edgar Savisaar som någon som man ändå kan ty sig till?

Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokraterna) ligger fortfarande med 24 procent kvar på en nivå långt över den i förra valet, men partiet hade i förra mätningen 29 procent och låg dess förinnan i någon mätning rent av före Reformierakond.

Det är därför uppenbart att SDE har bidragit till gruppen nu osäkra, vilket också gäller Reformpartiets socialkonservativa och nationalistiska regeringspartner Isamaa ja Res Publika liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika). IRL får i den här mätningen 14 procent mot 17 i maj.

SDEs partisekreterare Indrek Saar har i en kommentar en förklaring, som det kan ligga något i: skriverierna om politiska skandaler gör folk mer osäkra även om de partier som inte har varit indragna i dem – men man måste då anta att den reaktionen främst finns bland väljare som inte har ett långt och varaktigt förhållande till det parti de nu mest lutar åt.

Min egen erfarenhet av sommarmätningar här i Sverige är att man måse invänta hösten för att härnäst kunna göra riktigt representativa mätningar. Så vi får väl se hur det politiska landskapet i Estland ser ut fram mot september.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^