Från det andra USA

1 oktober 2010 11:55 | Barnkultur, Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Det finns mycket i det amerikanska samhället vi europeer, i vart fall vi europeer på vänsterkanten, känner oss främmande inför. Men det finns också ett annat USA, med samhälleliga och politiska strömningar som, utan att vara identiska med våra, bärs upp av människor som har sitt hjärta till vänster.

Av denna amerikanska vänster har även vi på den här sidan om pölen mycket att lära. Själv har jag till exempel alltid imponerats av den amerikanska sångvänstern, den som lyckas skapa texter och musik på en nivå vi här på vår kant verkligen kan avundas den.

Ett exempel på detta andra musikaliska USA är folkmusikmagasinet Sing Out!, grundat 1950 av bland andra Pete Seeger – Pete Seeger sitter för övrigt fortfarande i tidskriftens Advisory Board. För egen del har jag varit prenumerant sedan tidigt 1960-tal, och jag betalar med entusiasm varje år prenumerationsavgiften för fyra cirka 150-sidiga nummer per år. Den årsavgift jag betalar för så kallat Basic Membership, vilket med varje nummer ger mig också en fullmatad CD-skiva, är 60 USD + 18 USD för frakten overseas. Gå in på tidskriftens hemsida, www.singout.org, för fler uppgifter om både innehåll och prenumeration.

Den medföljande CDn innehåller den här gången – Vol 53 No 4 Summer 2010 – 17 sånger, tagna från originalskivor med de medverkande artisterna. Som vanligt publiceras texterna med noter och ackord i det aktuella tidskriftsnumret.

Urvalet av musik är verkligen brett, men vi kan väl starta med den politiska linje jag ovan slog in på. Första spåret på CDn är med Steve Forbert, som i sin ”The Oil Song” till en catchy melodi sjunger om mängder av oljeolyckor inklusive den i Mexikanska golfen. Och som om detta inte vore nog: Vi får också höra en annan BP-relaterad låt med Beverly Woods, ”Deepwater Horizon Disaster”.

Politiskt hårdslående är också Anaïs MitchellsWhy We Build the Wall” (featuring Greg Brown), en låt om gated communities. Om illegala mexikanska immigranter i Arizona handlar ”Estado de Verguenza” (”State of Shame”) med Eugene Rodriguez och Los Cenzontles. Och Nanci Griffith bidrar med en sång om äktenskap mellan en svart och en vit, ”The Loving Kind”.

Nanci Griffith är bara ett exempel på att sång- och musikmaterialet i Sing Out! också innehåller låtar av och med kända artister. I det här numret medverkar bland andra Buffy Sainte-Marie och (instrumentalt) Stefan Grossman. Och så är det roligt att hitta namnet Guthrie bland de medverkande: Sarah Lee Guthrie, dotter till Arlo och sondotter till Woody, medverkar med en låt från sin nya barn-CD, ”Don’t I Fit In My Daddy’s Shoes?”. Hon är en Guthrie, det hörs verkligen. Henne har jag faktiskt hört live för flera år sen, på en klubb i Greenwich Village.

Mycket annat vore också värt ett omnämnande, men jag nöjer mig med att nämna en av höjdarna, den engelska balladen ”The Devil’s Nine Questions”, Child Ballads # 1, här med skön sång och vackert komp av folkduon Atwater-Donnelly.

I övrigt innehåller det här numret av Sing Out! bland annat intervjuer med och artiklar om Nanci Griffith, Stefan Grossman och Sarah Lee Guthrie, och som alltid, när det gäller personrelaterade artiklar, finns där en guide till föremålens samlade skivutgivning.

Till stor glädje för mig har genom åren också Sing Out!s mycket breda recensionsavdelning varit: Genom den har jag upptäckt mängder av hörvärda skivor, både amerikanska och andra.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^