Melodikrysset nr 35 2007

1 september 2007 12:14 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Birgitta och jag hade en fantastisk gemensam sjuttioårsmottagning i går – jag återkommer till den här på bloggen. Många av våra vänner och arbetskamrater genom livet var där, bland dem också flera av det hemliga kollektivet Bloggkaparna, som med hjälp av min webbmaster och svärson Bo Strömberg ockuperade min blogg med egna texter om mig och mitt liv. Du kan se resultatet nedan. Jag återkommer också till deras bloggkaparhyllning, men jag kan ju redan nu berätta, att han som i den första texten låtsas vara Enn Kokk är journalisten och författaren Björn Kumm.

Men det är ju Melodikrysset ni är intresserade av.

Jo, trots att det är lite dagen efter för mig i dag, har jag löst krysset.

En sak, dock inte själva svaret, har jag faktiskt gått bet på. Namnet på krogshowen/satirprogrammet är REA, vilket – om man ska vara noga – skrivs med punkter: R.E.A. Detta är i sin tur en förkortning av Roligt Elakt Aktuellt. Det här räcker för rätt svar i krysset, men jag har inte klarat att bestämma, vem som till ackopanjemang av Robert Wells kraftfullt sjöng ”When the Saints Go Marching In”. I R.E.A.-gänget ingår Anders Lundin, Andreas Nilsson och Jan Åström – men vem var det som sjöng?

Det var den allra sista frågan.

Den allra första var däremot lätt: Lill Lindfors sjöng en text av Björn Barlach, och redan sångtiteln, ”Eine kleine mazarin”, indikerar, att musiken är lånad från Wolfgang Amadeus Mozart.

Jag har ju tidigare erkänt, att jag brukar ha svårt för radiosignaturer. Så också i dag. Men redan den allra första bokstaven fick mig i det här fallet att gissa rätt: Efter tre. Sen blev jag helt säker genom att korsande ord bekräftade vad jag redan hade gissat.

Mer besvär hade jag till att börja med med filmmusiken. Även här hade jag första bokstaven, T, och eftersom svaret skulle vara en förkortning, var det ju lätt att gissa, att det kunde vara TV. Men svar bör ju verifieras. Efter diverse googlande fick jag fram, att filmen i fråga var Fredrik Lindströms ”Känd från TV” (som jag inte har sett), och att Frida Snell (som jag inte minns) var kvinnan bakom ”Lucky Day”.

Inte heller mindes jag Erika (med efternamnet Norberg-Malmsteen), som här hördes i ”Lady Luck”.

Kent har jag däremot en rad CD med, så egentligen behövde jag inte Eldemans ledtråd ”Pärlor”.

(Och Ola Salo – här med ”My All” – som jag i och för sig inte har på skiva har jag ju hört så mycket i radio och TV (bland annat i Melodifestivalen och Eurovisionsschlagern), att jag känner igen honom.) Elisabeth – se kommentar – korrigerar mig genast: Det här var Ola Svensson från Idol (som jag aldrig någonsin har tittat på). Jag borde ha kontrollgooglat på ”My All”. Eftersom förnamnen är identiska har jag ju inte misslett någon, men jag låter mitt slarv stå kvar som en varning: Lita inte alltid på mig!

Resten av frågorna tyckte jag för min del var lätta.

Vi hörde ”Vid Frösö kyrka” av Wilhelm Peterson-Berger med Dana Dragomir på panflöjt.

I Evert Taubes ”Sjösala vals” förekommer Orrberget.

Vi hörde ”Old Man River”, som ingår i Oscar Hammersteins och Jerome Kerns musikal ”Teaterbåten”.

Charles Aznavour sjöng sin egen hit ”She”. Han har förfranskat sitt namn, men hans ursprungliga namn, Varenagh Aznavourian, indikerar ett armeniskt ursprung.

Och eftersom jag har allt med den amerikanska duon Simon & Garfunkel, var det heller inte svårt att omedelbart känna igen deras ”Like a Bridge Over Troubled Water”, som, tolkad till svenska, blev ”Som en bro över mörka vatten.

Och så ska vi knyta ihop säcken genom att, lite grann, återvända till inledningen, det vill säga vår 70-årsmottagning. Bland gratulanterna fanns min gamle arbetskamrat från socialdemokratiska partistyrelsen och vår vän genom årtiondena Leif Karlsson; äldre melodikrysslösare kan tänkas känna till honom genom PRO, där han i många år var ett ankare. Leif är pappa till sångerskan Sofia Karlsson, som slog igenom – jättestort och mycket välförtjänt” – med Dan Andersson-CDn ”Svarta ballader”. Av Leif fick vi bland annat dotterns allra senaste CD, ”Visor från vinden”. Den har jag i och för sig redan – men det roliga med det här exemplaret är att Sofia själv på omslaget har skrivit en födelsedagshälsning till mig och Birgitta.

Om Sofia Karlsson och hennes skivor kan ni läsa mer ovan under Kulturspegeln, Musik. Och har ni hittills missat de här båda CDna – gå genast till skivaffären och skaffa dem!

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig i båda fallen ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^