Melodikrysset nr 35 2007

1 september 2007 12:14 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Birgitta och jag hade en fantastisk gemensam sjuttioårsmottagning i går – jag återkommer till den här på bloggen. Många av våra vänner och arbetskamrater genom livet var där, bland dem också flera av det hemliga kollektivet Bloggkaparna, som med hjälp av min webbmaster och svärson Bo Strömberg ockuperade min blogg med egna texter om mig och mitt liv. Du kan se resultatet nedan. Jag återkommer också till deras bloggkaparhyllning, men jag kan ju redan nu berätta, att han som i den första texten låtsas vara Enn Kokk är journalisten och författaren Björn Kumm.

Men det är ju Melodikrysset ni är intresserade av.

Jo, trots att det är lite dagen efter för mig i dag, har jag löst krysset.

En sak, dock inte själva svaret, har jag faktiskt gått bet på. Namnet på krogshowen/satirprogrammet är REA, vilket – om man ska vara noga – skrivs med punkter: R.E.A. Detta är i sin tur en förkortning av Roligt Elakt Aktuellt. Det här räcker för rätt svar i krysset, men jag har inte klarat att bestämma, vem som till ackopanjemang av Robert Wells kraftfullt sjöng ”When the Saints Go Marching In”. I R.E.A.-gänget ingår Anders Lundin, Andreas Nilsson och Jan Åström – men vem var det som sjöng?

Det var den allra sista frågan.

Den allra första var däremot lätt: Lill Lindfors sjöng en text av Björn Barlach, och redan sångtiteln, ”Eine kleine mazarin”, indikerar, att musiken är lånad från Wolfgang Amadeus Mozart.

Jag har ju tidigare erkänt, att jag brukar ha svårt för radiosignaturer. Så också i dag. Men redan den allra första bokstaven fick mig i det här fallet att gissa rätt: Efter tre. Sen blev jag helt säker genom att korsande ord bekräftade vad jag redan hade gissat.

Mer besvär hade jag till att börja med med filmmusiken. Även här hade jag första bokstaven, T, och eftersom svaret skulle vara en förkortning, var det ju lätt att gissa, att det kunde vara TV. Men svar bör ju verifieras. Efter diverse googlande fick jag fram, att filmen i fråga var Fredrik Lindströms ”Känd från TV” (som jag inte har sett), och att Frida Snell (som jag inte minns) var kvinnan bakom ”Lucky Day”.

Inte heller mindes jag Erika (med efternamnet Norberg-Malmsteen), som här hördes i ”Lady Luck”.

Kent har jag däremot en rad CD med, så egentligen behövde jag inte Eldemans ledtråd ”Pärlor”.

(Och Ola Salo – här med ”My All” – som jag i och för sig inte har på skiva har jag ju hört så mycket i radio och TV (bland annat i Melodifestivalen och Eurovisionsschlagern), att jag känner igen honom.) Elisabeth – se kommentar – korrigerar mig genast: Det här var Ola Svensson från Idol (som jag aldrig någonsin har tittat på). Jag borde ha kontrollgooglat på ”My All”. Eftersom förnamnen är identiska har jag ju inte misslett någon, men jag låter mitt slarv stå kvar som en varning: Lita inte alltid på mig!

Resten av frågorna tyckte jag för min del var lätta.

Vi hörde ”Vid Frösö kyrka” av Wilhelm Peterson-Berger med Dana Dragomir på panflöjt.

I Evert Taubes ”Sjösala vals” förekommer Orrberget.

Vi hörde ”Old Man River”, som ingår i Oscar Hammersteins och Jerome Kerns musikal ”Teaterbåten”.

Charles Aznavour sjöng sin egen hit ”She”. Han har förfranskat sitt namn, men hans ursprungliga namn, Varenagh Aznavourian, indikerar ett armeniskt ursprung.

Och eftersom jag har allt med den amerikanska duon Simon & Garfunkel, var det heller inte svårt att omedelbart känna igen deras ”Like a Bridge Over Troubled Water”, som, tolkad till svenska, blev ”Som en bro över mörka vatten.

Och så ska vi knyta ihop säcken genom att, lite grann, återvända till inledningen, det vill säga vår 70-årsmottagning. Bland gratulanterna fanns min gamle arbetskamrat från socialdemokratiska partistyrelsen och vår vän genom årtiondena Leif Karlsson; äldre melodikrysslösare kan tänkas känna till honom genom PRO, där han i många år var ett ankare. Leif är pappa till sångerskan Sofia Karlsson, som slog igenom – jättestort och mycket välförtjänt” – med Dan Andersson-CDn ”Svarta ballader”. Av Leif fick vi bland annat dotterns allra senaste CD, ”Visor från vinden”. Den har jag i och för sig redan – men det roliga med det här exemplaret är att Sofia själv på omslaget har skrivit en födelsedagshälsning till mig och Birgitta.

Om Sofia Karlsson och hennes skivor kan ni läsa mer ovan under Kulturspegeln, Musik. Och har ni hittills missat de här båda CDna – gå genast till skivaffären och skaffa dem!

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig i båda fallen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

  1. Hej! Jag tror inte att det var Ola Salo utan att det var Ola Svensson från Idol.

    Comment by Elisabeth — 2007 09 01 12:31 #

  2. Till Elisabeth: Det är du som har rätt. Jag borde ha kontrollgooglat.

    ”Ola” är ju rätt, så jag har inte misslett någon, men jag ska – med angivande av dig som källa – införa en rättelse.

    Comment by Enn Kokk — 2007 09 01 12:37 #

  3. Hej Enn och grattis!
    Jan Åström var det som sjöng från R.E.A.
    Han har en kraftful röst och uppträder ofta med Robert Wells.
    Sen tror jag att sångaren som sjöng ”My all” var ”IdolOla” Svensson men jag är inte säker men det kändes inte som Ola Salos röst jag kan ha fel.
    MVH
    AS

    Comment by AnnSofie — 2007 09 01 12:39 #

  4. Till AnnSofie: Jag har redan fått på tafsen i det senare fallet och korrigerat.

    Comment by Enn Kokk — 2007 09 01 12:42 #

  5. Först vill jag gratulera till 140-årsdagen och jag tillägnar er låtarna
    En dag i juni (safe in my garden) svensk text av Britt Lindeborg
    och
    Septemberbarn av Mats Paulsson.
    Vem som får respektive låt vet ni och varför men till övriga läsare överlåter jag att gissa.
    I DAG tyckte jag melodikrysset var mycket SVÅRT så när ditt förslag så snabbt kom på pränt kunde jag fylla på med det jag inte kunde.
    Till slut så önskar jag dig och Birgitta en fortsatt TREVLIG HELG, vilket jag önskar också till alla övriga läsare.
    Nu ska jag snart cykla iväg och se min 99:e och 100:e fotbollsmatch live för året.
    Jag älskar idrott och då speciellt fotbollsmatcher men respekterar också människor som inte är intresserade.
    Min förra tjej var totalt ointresserad av all idrott men jag lyckades ändå få med henne några gånger, och i torsdags såg vi tillsammans två matcher i teve.
    Detta när AIK och Helsingborg avancerade i UEFA-Cupen vilket även Hammarby IF och BK Häcken gjorde.
    Dessutom IF Elfsborg trots att de förlorade.
    Alla FEM lagen från Sverige vidare.
    I Allsvenskan tätnar mystiken VEM som vinner SM-Guld. Det är som regisserat av Alfred Hitchock.
    Kan det bli AIK från Solna?

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 09 01 13:27 #

  6. Hjärtliga gratulationer till er båda för 70-års levnad, må det bli många fler år :-)!

    Comment by Kerstin — 2007 09 01 23:11 #

  7. Till Kerstin Berminge: Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2007 09 02 0:18 #

  8. Jag måste vidhålla min tes:
    Eldeman flörtar alldeles för mycket med som jag antar en minoritet av lyssnarna, de (yngre) som ser på Idol och köper de senaste CD-na, medan han struntar i oss mogna ungdomar som har referens till hela 1900-talet. I lördags t ex hade jag utan en tanke på Ola Svensson som illustration till ”Ola” spelat kultlåten ”Vägen hem” från 60-talet med Ola Hermansson, eller kanske ännu lite roligare, med Flamingokvintetten.
    Jag tycker det är alldeles för mycket Idol, Eurovisionsschlagers från 2000-talet och en massa wannabee-artisters sensaste CD, artister som inte finns kvar om fem år.
    Svik inte musikskatten från 1900-talet, Eldeman!

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 09 03 23:54 #

  9. Till Gunnar Bergquist: I princip håller jag med dig. Som du och mina övriga läsare väl har förstått, är jag långt ifrån någon motståndare till populärmusik i ordets bredaste bemärkelse – annars skulle jag ju knappast försöka lösa Melodikrysset.

    Ett problem med dagens etermedia är att man i för liten utsträckning spelar hela den skatt av populärmusik som finns från 1900-talet. Det gör att många av dagens yngre melodikrysslösare står handfallna inför låtar av det slag du lyfter fram.
    Och för att få också yngre lyssnare/lösare väljer då Eldeman att spela massor av Idol- och Melodifestivalen-låtar.

    Självfallet måste krysset också innehålla exempel på den allra senaste populärmusiken, men lika självfallet har du rätt i att det, med den här mängden, då kommer med en massa låtar och artister, som ingen kommer att minnas om fem år.

    Comment by Enn Kokk — 2007 09 04 9:23 #

  10. Grattis till dig och Birgitta. Vill också passa på att informera dig och alla andra om Salaortens melodikryssklubb där alla kan vara med. Via nätet sänder man då in svaret och deltar i utdelning av priser, och får varje vecka information om förra veckans svar som alltid berikar hjärnan
    Hälsningar

    Tommy i (S)ala

    Comment by Tommy Johansson — 2007 09 04 11:04 #

  11. Hej!

    Vill bara säga att det är Jan Åström i REA-gänget som sjöng i veckans melodikryss. Jag kräver alltid att jag skall klara melodikrysset på egen hand först, i bland efter en del googlande, men sedan brukar jag alltid gå in på din sida. Det är så roligt att läsa den merinformation om inslagen som du bjuder på. Den här gången kommer lite (mycket lite) från mig. Jag vet inget om Jan Åström men såg honom i Så ska det låta en gång och minns den kraftfulla rösten. Tack för en trevlig sida och hurra i efterskott!

    Jennie

    Comment by Jennie — 2007 09 05 14:14 #

  12. Till Jennie: Ytterligare en av mina läsare har upplyst mig om att det var Jan Åström ur REA-gänget som sjöng. Men tack i alla fall, och för ditt grattis!

    Comment by Enn Kokk — 2007 09 05 14:34 #

  13. Till Gunnar Bergqvist, och Enn. Tänk att någon kommer ihåg Ola Hermansson. Han var ju ångermanlänning, från Långsele. Den låt du nämner var väl hans enda hit. Jag har inte hört den sen dess men minns omkvädet: ”Jag är på väg/ tillbaka hem igen”.
    Järnvägsknuten Långsele, drygt en mil från Sollefteå, var ju nästan som en liten plantskola för svensktoppsartister på den tiden. Mona Wessman minns du förstås. Och kanske Eva Österberg.

    Comment by HO — 2007 09 05 16:03 #

  14. Anders Eldeman kunde även spelat den trettioåriga (1977) Melodifestivallåten
    ”OLA mä fiola” med Kenneth Greuz & Eric Öst.
    Hur många minns den?
    Ola Svensson hette en fd fotbollsspelare i Halmstads BK som när dessa ramlade ur Allsvenskan 1987 valde att spela med IFK Göteborg, tror han bor kvar i landets näst största stad.
    Tycker det är en bra blandning av låtar i Melodikrysset som är alldeles för lätt för de flesta.
    Att vinna ett pris är därför nära nog omöjligt då massor av svar väller in per internet men också med snigelpost.
    Ännu har jag aldrig vunnit mer än att jag lyckats lösa krysset och detta oftast tack vare hjälpen jag får här i bloggen.
    En kvinna som jag känner som också löser krysset lyckades i senaste bara pricka in tre svar(Andersson, Dan och River), tror att hon aldrig skickar in lösningarna.
    I dag är det sjätte september och det får mig att tänka på en dansvänlig låt framförd av bland annat Flamingo kvintetten, säkert kommer den att spelas otaliga gånger på olika radiostationer idag.
    I dag blir Halmstadfödde Dan Larsson 52 år.
    Han var kapellmästare i dansbandet Lill-Nickes från Halmstad från starten 1972 tills de slutade i början av 1990-talet som Nickers.
    Har alla deras inspelningar i min samling.
    De har några gånger medverkat i SvR P4:s tyvärr borttagna ”I afton dans”, två timmars direktsänd dansmusik på lördagskvällarna.
    På tag om borttaget så plockade SvR också bort ”Hits men inte längre” med Paul Zyra, som också var ett trevligt program.
    Däremot fortsätter Anders Eldeman i Lars-Göran Frisks fotspår(Skivor från Vetlanda) med ”Da Capo” där han spelar 78-varvare ur sin digra skivsamling.
    I dag fyller en annan musiker 42 år,
    Louise Hoffsten från Linköping.
    Här är presentationen överflödig då hon är allmänt känd av de flesta.
    Den som inte vet vem hon är kan räcka upp vänstra handen.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 09 06 10:10 #

  15. PS.Låten med anknytning till dagens datum heter just ”Sjätte September” och är skriven av Peter Himmelstrand.DS.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 09 06 10:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^