Ísland: Gröna vänstern största parti

26 september 2017 23:09 | Politik | Kommentering avstängd

Valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent

Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent

Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent

Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent

Efter långa förhandlingar blev det en borgerlig regering, stödd av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Den här regeringen har dock bara ett mandats övervikt i Alltinget.

Men efter rekordkort tid har den här regeringen spruckit. Den utlösande faktorn har varit den politiska skandal, där regeringsledande Självständighetspartiet genom beslut av justitieministern i rentvättningen av en barnsexförbrytare och statsministerns far som tillskyndare har väckt väljarnas vrede och därför har partiet Ljus framtid, kan hända också på grund av sina usla opinionssiffror, beslutat att lämna regeringen.

Statsministern och ledaren för Självständighetspartiet Bjarni Benediktsson var i detta läge tvungen att meddela presidenten, att han avgår – men han aktualiserade inte själv frågan om nyval utan kontaktade i stället Framstegspartiet och även Socialdemokraterna för att få dem att gå in i hans regering, men han fick inte tillräckligt gehör, och presidenten, Guðni Th Jóhannesson utlyste nyval – nyvalet kommer troligen att genomföras den 4 november.

Hela det här förloppet har förändrat partisympatierna. I den senaste opinionsmätningen, gjord av Félagsvisindastofnun för Morgunbladid, fördelar sig partisympatierna så här:

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 30 procent

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) 23 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 11 procent

Píratar (Piratpartiet) 10 procent

Flokkur fólksins (Folkets parti) 9 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten) 8 procent

Viðreisin (Renässans) 6 procent

Björt framtíð (Ljus framtid) 3 procent

Trenden har alltså fortfarande inte vänt för Ljus framtid. Stödet för de vänstergröna är historiskt högt – de skulle om det här vore ett valresulat fördubbla antalet mandat – medan Socialdemokraterna ligger kvar på en låg nivå. Det nya socialt inriktade och populistiska Folkets parti är aningen större än Socialdemokraterna.

Hela 77 procent av de tillfrågade tycker det var rätt att upplösa Alltinget och utlysa nyval. Och 57 procent tycker att det var befogat att avsluta regeringssamarbetet.

Eesti/Estland: Centern ser ut att förlora sin allenamakt i Tallinn

26 september 2017 18:13 | Politik | Kommentering avstängd

I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev resultatet det här:

Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,2 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna valde att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av Reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.

Den trepartiregering som då bildades har sedan fallit. Socialdemokraterna och Fäderneslandet/Res Publika har i stället gått in i en regering, ledd av Centerpartiet med Jüri Ratas som statsminister. Reformpartiet har förpassats i opposition.

I den rikspolitiska partisympatimätning ERR har låtit göra i september har Vabaerakond (Fria partiet) hamnat under femprocentsspärren, och också Eestimaa Rohelised (Estlands gröna), som i någon enstaka mätning har klarat spärren befinner sig åter under den:

Keskerakond (Centerpartiet) 27 procent (i juli 29 procent.
Reformierakond (Reformpartiet) 25 procent (i juli 24 procent).
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 14 procent.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 12 procent.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 8 procent.
Vabaerakond (Fria partiet) 4 procent (i juli 6 procent.
Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) 2 procent.

Men den 15 oktober hålls kommunalval i Estland, och jag har för avsikt att där vara med vid Socialdemokraternas valvaka i Tallinn, detta eftersom Centerpartiet under de senaste valperioderna, i mycket stor utsträckning för att den höga befolkningsandel som består av ryssar där i huvudsak har röstat på Centerpartiet, nu riskerar att förlora sin majoritet, dels för att den bland ryssarna mycket populäre förre partiledaren Edgar Savisaar fronderar mot sitt gamla parti (som har bytt ut honom och valt ny ledning) och har skapat ett nytt valförbund, Savisaare valimisliit ja Tegus Tallinnn, dels för att Socialdemokraterna storsatsar för att bli större i huvudstaden – lokalt förstanamn är den före detta centerpartisten Rainer Vakra, och bland kandidaterna finns bland annat Socialdemokraternas ryske partiledare, Jevgeni Ossinovski, men också flera före detta partiledare, till exempel den före detta centerpartisten Sven Mikser (i dag liksom Ossinovski minister) och Eiki Nestor (i dag talman i Riigikogu, Riksdagen).

I förra kommunalvalet i Tallinn blev fördelningen av platser i fullmäktige den här:

Keskerakond (Centerpartiet) 46 platser
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 16 platser
Reformierakond (Reformpartiet) 9 platser
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 7 platser
Personvald utan partitillhörighet 1 plats

I augusti var partipreferenserna de här inför i kommunalvalet i Tallinn. Mätningen gjordes 5-18 september och omfattade 820 röstberättigade tallinnbor. Den har gjorts av Turu-uuringute AS för ERR. Enligt undersökningsresultatet skulle mandatfördelningen kunna bli följande:

Keskerakond (Centerpartiet) 34 platser.
Reformierakond (Reformpartiet) 17 platser.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 11 platser.
Savisaare valimisliit ja Tegus Tallinn (Savisaars valförbund och Aktiva/verksamma Tallinn) 6 platser.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 6 platser.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 5 platser.

Jag har tittat på de nu offentliggjorda valsedlarna för Savisaars valförbund i de olika distrikten i Tallinn, och bland kandidaterna finns mängder av ryssar – det är troligt att undersökningen ovan är gjord innan alla de här kandidatnamnen offentliggjordes. Hans valförbund har rimligen potential att ytterligare växa (vilket i så fall inte bara kommer att drabba centern utan också motverka Socialdemokraternas satsning på att värva nya ryska röster). På minussidan för Savisaars valförbund finns att han nu själv förhörs för korruptionsanklagelser och alltså inte fullt ut kan delta i valrörelsen.

Och den sociolog som är ansvarig för beräkningen av mandatfördelningen ovan gör själv reservationen, att den är en smula tillhöftad – det kan gå både en smula upp eller en smula ner för de enskilda partierna.

* * *

Det finns dock en färsk opinionsmätning för hela landet (1.206 intervjuade i åldrarna 18-74 år), gjord av Kantar Emor för nyhetsbyrån BNS och tidningen Postimees, som noterar en mycket kraftig ökning, + 4,1 procentenheter, för Socialdemokraterna.

Den här septembermätningen ger följande resultat:

Reformierakond (Reformpartiet) 26 procent
Keskerakond (Centerpartiet) 23 procent
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 19 procent
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 17 procent
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 6 procent
Vabaerakond (Fria partiet) 6 procent
Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) 2 procent

Socialdemokraternas och IRLs tillväxt bidrar till att partierna i regeringen i den här mätningen stöds av 48 procent.

Den ansvarige för undersökningen, Aivar Voog, noterar i en kommentar, att Socialdemokraternas framgång framför allt förklaras av märkbart högre uppslutning från landsbygdsungdomarnas sida.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^