Ísland: Den borgerliga regeringen ser inte ut att ha någon ljus framtid

15 september 2017 14:04 | Politik | Kommentering avstängd

Den borgerliga trepartiregeringen, bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid), spricker efter rekordkort tid, 247 dagar.

Bakgrunden är en trasslig härva kring en jurist som har dömts för sexbrott mot barn men sedan benådats av justitieministern från Självständighetspartiet.

Den här bakomliggande historien, med ett krångligare förlopp och fler inblandade, är kanske inte så intressant för svensk publik, men dess följder är det definitivt. Ett av regeringspartierna, Ljus framtid, har beslutat sig för att lämna regeringen, och även om beslutet kanske lika mycket har som bakgrund partiets svåra opinionskris, kan den sittande regeringen inte sitta kvar med mindre än att den får stöd av något annat, tillräckligt stort parti.

Självständighetspartiets andra stödben i regeringen, Renässans, har i det här läget valt att sitta kvar men kräva nyval. Ett sådant skulle kunna genomföras till exempel i samband med kommunalvalet om ett år.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^