Ísland: Gröna vänstern största parti

26 september 2017 23:09 | Politik | Kommentering avstängd

Valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent

Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent

Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent

Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent

Efter långa förhandlingar blev det en borgerlig regering, stödd av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Den här regeringen har dock bara ett mandats övervikt i Alltinget.

Men efter rekordkort tid har den här regeringen spruckit. Den utlösande faktorn har varit den politiska skandal, där regeringsledande Självständighetspartiet genom beslut av justitieministern i rentvättningen av en barnsexförbrytare och statsministerns far som tillskyndare har väckt väljarnas vrede och därför har partiet Ljus framtid, kan hända också på grund av sina usla opinionssiffror, beslutat att lämna regeringen.

Statsministern och ledaren för Självständighetspartiet Bjarni Benediktsson var i detta läge tvungen att meddela presidenten, att han avgår – men han aktualiserade inte själv frågan om nyval utan kontaktade i stället Framstegspartiet och även Socialdemokraterna för att få dem att gå in i hans regering, men han fick inte tillräckligt gehör, och presidenten, Guðni Th Jóhannesson utlyste nyval – nyvalet kommer troligen att genomföras den 4 november.

Hela det här förloppet har förändrat partisympatierna. I den senaste opinionsmätningen, gjord av Félagsvisindastofnun för Morgunbladid, fördelar sig partisympatierna så här:

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 30 procent

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) 23 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 11 procent

Píratar (Piratpartiet) 10 procent

Flokkur fólksins (Folkets parti) 9 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten) 8 procent

Viðreisin (Renässans) 6 procent

Björt framtíð (Ljus framtid) 3 procent

Trenden har alltså fortfarande inte vänt för Ljus framtid. Stödet för de vänstergröna är historiskt högt – de skulle om det här vore ett valresulat fördubbla antalet mandat – medan Socialdemokraterna ligger kvar på en låg nivå. Det nya socialt inriktade och populistiska Folkets parti är aningen större än Socialdemokraterna.

Hela 77 procent av de tillfrågade tycker det var rätt att upplösa Alltinget och utlysa nyval. Och 57 procent tycker att det var befogat att avsluta regeringssamarbetet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^