Ísland: Nya Centerpartiet större än Framstegspartiet

30 september 2017 1:03 | Politik | Kommentering avstängd

Ísland skakas av politiska strider, som ser ut att i viktiga avseenden förändra den politiska maktbalansen i landet.

Men låt oss börja med resultatet i valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent
Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent

Det här valet ändade i en borgerlig regering med minsta möjlig övervikt och bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Statsminster är Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet.

Nu senast har Ísland drabbats av en politisk skandal (jag har tidigare skrivit om den), som i den opinionsmätning jag här om dan redovisade bland annat ledde till att Gröna vänstern gick om Självständighetspartiet som Íslands största parti. Den nämnda skandalen, där en dömd person efter att ha suttit i fängelse skulle strykas ur straffregistret efter beslut av justitieministern (Självständighetpartiet) och vädjande från statsministerns far, väckte en våldsam proteststorm, och ledde opinionsmässigt till att Gröna vänstern med stor marginal i en opinionsmätning gick om det regeringsledande och inblandade partiet och till att Ljus framtid beslöt sig för att lämna regeringen, som då inte längre hade majoritet i Alltinget. (Ljus framtids beslut var säkert också en effekt av att partiet nu under lång tid har legat under femprocentsspärren.)

I det läget återstod det för presidenten, Guðni Th Jóhannesson, inget annat än att utlysa nyval – nyvalet kommer att genomföras den 28 oktober.

En möjlighet för statsminstern hade kunnat vara en rekonstruerad koalition, den här gången med deltagande av Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som fram till förra valet satt i koalition med Självständighetspartiet, men Framstegspartiet är fullt upptaget av egna bekymmer. Det senare partiets dåvarande ledare, Sigmundur Davið Gunnlaugsson, manövrerades, efter att familjen, med hustrun som agent, hade placerat sina pengar i ett karibiskt skatteparadis, bort från posten som partiledare och ersattes av Sigurður Ingi Jóhannsson.

Det här har Gunnlaugsson aldrig förlikat sig med, och första steget i den fortsatta maktkampen var att bilda en ganska stor grupp av likasinnade, Progressiva samfundet, och detta håller nu på att omvandlas till ett konkurrerande mittenparti med namnet Miðflokkurinn (Centerpartiet). Dess ledande namn kommer att bli Sigmundur Davið Gunnlaugsson. Och med sig på det nya partiets lista kommer han bland annat att ha förre utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson, som föll i onåd i sitt gamla parti när han stödde USAs och EUs hållning mot Ryssland, som ledde till att Ryssland svarade med ekonomiska sanktioner som drabbade Íslands export av lammkött till Ryssland.

Fler framstegspartister är på väg att lämna Framstegspartiet för det nya Centerpartiet, och den senaste isländska opinionsmätningen visar att Miðflokkurinn inte bara har goda chanser att ta sig in i Alltinget utan också bli en aning större än Framsóknarflokkurinn.

I och med detta och med Gröna vänsterns framryckning samt inträdet av ett helt nytt vänsterpopulistiskt parti, Flokkur fólksins (Folkets parti), i Alltinget plus Ljus framtids sorti plus Renässans’ eventuella sorti ur den isländska riksdagen kan den isländska partibilden komma att se helt annorlunda ut efter extravalet:

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 24,7 procent (+ 4,2 procentenheter)
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), 23,5 procent (- 1,0)
Samfylkingin (Samlingsfronten) 10,4 procent (- 0,2)
Píratar (Piratpartiet) 10,0 procent (- 3,5)
Flokkur fólksins (Folkets parti) 8,5 procent (+ 1,8)
Miðflokkurinn (Centerpartiet) 7,3 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 6,4 procent (- 3,7)
Viðreisin (Renässans) 4,9 procent (- 1,1)
Björt framtíð (Ljus framtid) 2,5 procent (- 1,1)

Partisympatimätningen har utförts av MMR.

Nyheter kommer snart sagt varje dag. Ekonomen Ólafur Ísleifsson har till exempel beslutat sig för att kandidera för Folkets parti och kommer sannolikt att toppa en av partiets listor. Flera kända personer med lång politisk erfarenhet har anslutit sig till det nya Centerpartiet.

I en mätning gjord av Félagsvisindastofun för Morgunblaðið säger 46 procent av de tillfrågade, att de vill ha Gröna vänsterns ledare Katrin Jakobsdóttir som ny statsminister, 48 procent att hon är den mest sannolika nya statsministern. 24 procent hoppas på den nu avgångne Bjarni Benediktsson, men bara 6 procent tror att det blir han som blir nästa statsminister.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^