Norge: Høyre backar

5 september 2017 0:45 | Politik | Kommentering avstängd

I en ny mätning backar Høyre, men vi ska återkomma till det.

Låt oss som vanligt starta med stortingsvalet 2013. Då blev resultatet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man just nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt – men SVs opinionsstöd är högre än i valet. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon större roll i Stortinget; dock finns det mätningar där partiet närmar sig 4 procent-spärren. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, har under lång tid legat under fyraprocentsspärren men har nu i en del mätningar lyckats kravla sig över den.

Måndagen den 11 september är det stortingsval I Norge, och under senare tid har det kommit mängder av opinionsundersökningar.

Det gemensamma för de flesta av dem har varit att det visserligen ser ut att bli regeringsskifte i Norge, men att Arbeiderpartiet, som efter valförlusten i förra valet var nere på en för partiet låg nivå – efter att under en period ha varit uppe på nästan 40 procents stöd – nu har halkat ner till den tidigare nivån runt 30-procentsstrecket igen, under den senaste tiden till och med långt under den. I en mätning har Høyre till och med varit större än Arbeiderpartiet.

I dagens (4 september) mätning för TV 2, gjord av Kantar TNS den 30 augusti-4 september minskar Høyre, medan Arbeiderpartiet ökar en aning. Det skulle ju kunna tänkas vara så att Jonas Gahr Støre har lyckat bättre i TV än Erna Solberg, men det kan också vara så att en del høyreväljare har taktiklagt sina röster på liberala Venstre för att rädda kvar partiet i Stortinget och därmed rädda ett borgerligt flertal.

Høyre 24,5 procent (- 1,6 procentenheter)
Fremskrittspartiet 14,3 procent (- 0,4)
Venstre 4,9 procent (+ 0,5)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (+ 0,6)
Senterpartiet 10,9 procent (+ 0,1)
Arbeiderpartiet 26,5 procent (+ 0,4)
Sosialistisk Venstreparti 5,1 procent (+ 0,3)
Rødt 3,4 procent (- 0,2)
Miljøpartiet De Grønne 3,8 procent(+ 0,3)

Och så ska det bli intressant att se, vilka av småpartierna som faktiskt klarar fyraprocentsspärren – men de kan ändå få något enstaka mandat, om de är tillräckligt stora i ett enskilt valdistrikt.

Liberala Venstre klarar enligt den här mätningen nu spärren, så också Kristelig Folkeparti. Rødt och MDG har båda under fyra procent men framför allt MDG ligger nära den.

Sosialistisk Venstreparti ligger bättre till än i förra valet, och ska man tro de första prognoserna från skolvalet, ligger partiet också väl till bland de yngre. I TV 2s prognos blir Arbeiderpartiet störst i skolvalen med i genomsnitt 27,7 procent, detta trots en tillbakagång med 4,2 procentenheter, men SV ökar med 5 procentenheter till 12,5 procent.

MDG får 7,9 procent (+ 1,2), Rødt 7,4 procent (+ 2,6) och Senterpartiet 6,3 procent (+ 0,8).

Høyre får 16,0 procent (- 0,4), Fremskrittspartiet 7,3 procent (- 3,2), Venstre 7,6 procent (+ 1.1) och KrF 2,6 procent (- 0,8).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^