Føroyar/Färöarna på väg mot självständighet?

12 februari 2017 23:16 | Politik | 5 kommentarer

I Danmark ingår två till stora delar självständiga områden, båda öar, i riksgemenskapen: Det ena är Grønland, delvis koloniserat av norska vikingar redan på 800-talet, men i huvudsak bebott av människor som talar ett eskimåiskt-aleutiskt språk, ganska likt det som talas av människor med samma bakgrund i det näraliggande Canada. Grønland (på landets ursprungsspråk Kalaallit Nuunat) har cirka 56.500 invånare. Huvudstaden heter Nuuk. Grønland har sedan 1979 inre självstyrelse, och ett av de ledande partierna är socialdemokratiska Siumut (Framåt). Grønland har såsom varande en del av Danmark också representation i det danska Folketinget.

Nu ska det här inte handla om Grønland utan om en mer europeisk utpost till Danmark (liksom Grønland en gång bebott av norska vikingar – länge fanns ju en dansk-norsk union): Føroyar, på danska kallade Færøerne, i Sverige Färöarna. Føroyar är till den sammanlagda ytan mycket mindre än Grønland men har ändå 48.000 invånare, de flesta av dem ättlingar till de vikingar som en gång i världen bosatte sig där, på andra ögrupper och på den skotska och brittiska kusten. Men här har ett gammalt nordiskt språk bevarats intakt.

Føroyar har inre autonomi ända sen 1948. Landets politiska partier ligger ungefär som i övriga Norden längs den vanliga höger-vänster-skalan men med ett viktigt undantag. Partier med i grunden samma ideologi är ändå delade i två, ett som i princip vill behålla den nationella gemenskapen med Danmark och ett som vill ha full självständighet. Också landets socialdemokrater är delade på det här sättet. Den historiskt danmarksvänliga delen heter Javnaðarflokkurin (Jämlikhetspartiet) och fick i valet 2011 17,7 procent, vilket gav 6 mandat. Ordförande är Aksel V Johannesen. Det självständighetssträvande partiet heter Tjóðveldi (Republik eller Folkvälde) och fick 18,3 procent och 6 mandat. Ordförande är Høgni Høydal.

Jag ger detta som bakgrund till att man nu på Føroyar har kommit överens inte om ett utträde ur unionen med Danmark men om att den 25 april 2018 genomföra en folkomröstning om en författning, som möjliggör utträde ur unionen med Danmark.

För ett sådant beslut kommer nämligen en ny författning att behövas. Ett förslag ska behandlas av den lokala riksdagen, Lagtinget, i slutet av juli. Lagtinget finns i huvudstaden Torshavn.

Det kan också vara av intresse för läsarna, att både Føroyar och Grønland (Kalaallit Nuunat) i dag på egen önskan står utanför EU.

Scenshow – ja. Men schlager? Nej

12 februari 2017 15:23 | Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Roger Pontare har ju tidigare lyckats väl i Melodifestivalen, men den här gången åkte han ut. I sanningens namn var väl heller inte hans låt den här gången lika bra, och hans klädsel à la jultomten verkar heller inte ha imponerat på TV-tittarna.

Deltävling nummer två imponerade över huvud taget inte på mig, detta eftersom inget jag hörde där kommer att fastna i mitt musikminne à la gammaldags schlager.

Mariette, den ena av de två tävlande som gick vidare till finalen, gjorde i och för sig ”A Million Years” klanderfritt. Låten var hygglig, men den har inte schlagerns grundegenskap att genast kroka fast i musikminnet – vilket man här kompenserar med hjälp av ljus och akrobatiska dansnummer.

Och den här gången omgavs alla sångframträdanden av effekter som eld, rök och dansare. De som skriver om den här tävlingen i tidningarna verkar alla ha accepterat, att Melodifestivalen numera är en scenshowtävling.

Säkert hjälper det att vara kändis i den del av publiken som är yngre än jag. Men Benjamin Ingrosso är känd också i äldre generationer, såna som är mer jämnåriga med hans morföräldrar, Christina Schollin och Hans Wahlgren. Om Ingrossos ”Good Lovin’” också kommer att bidra till familjeryktbarheten är väl mer tveksamt.

Lisa Ajax, hon med ”I Don’t Give a”, hade lockat publiken i förväg genom att berätta, att hon skulle kittla den genom att sjunga ”fuck” tio gånger i rad. När jag kollar hennes ålder – 19 – tycker jag att det här är mer infantilt än jag väntar mig av en person som faktiskt är myndig. Men hon ser ganska barnslig ut.

Hearts Align” med gruppen Dismissed hade jag väntat mig mer av än det jag såg i TV – mina förväntningar hade att göra med att Ola Salo finns bland låtmakarna. Är de sexuellt obestämbara verkligen så många, att de kan avgöra den här tävlingen?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^