Jätteartikel om Birgitta Dahls memoarer och möte i ABF-huset i Stockholm

2 februari 2017 13:22 | Politik | Kommentering avstängd

UppsalaTidningen heter en totalutdelad, veckovis utkommande tidning – den når alltså samtliga hushåll i Uppsala. Den är annonsfinansierad men ändå en pigg nyhetstidning, vilket gör att de som får den i brevlådan också läser den.

Förstasidan i dagens utgåva har som dominerande blickfång Birgitta Dahl, sittande i en av våra TV-fåtöljer – hopmonterad med den här bilden är en bild av en av våra många bokhyllor. Rubriken lyder: ”TALMAN TALAR UT”. Som ni kanske förstår är artikeln föranledd av Birgittas memoarer, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss, 2016), och på det här sättet får alla uppsalabor, även de yngre, information om boken. Reportern, Henrik Lidbjörk, har en puff överst på sidan två, ”Hon bor i Uppsala”, vilket syftar på det hans mor brukade säga. Det här leder vidare till en helsida med och om Birgitta Dahl: en lång intervju, en faktaruta om personen, tre viktiga personer i hennes liv och några personliga ord från skribenten.

Boken har redan sålt bra här i Uppsala – i bokhandeln, på möten i regi av pensionärsföreningar, på Stadsbiblioteket, på partimöten – men det här kommer med säkerhet att ytterligare öka försäljningen.

I kväll, torsdag, klockan 18.00 kommer Birgitta Dahl att ha ytterligare ett möte om sin bok, den här gången på ABF-huset i Stockholm, beläget på Sveavägen 41. Mötet har formen av ett samtal mellan Birgitta och Lisa Pelling, chef för Arena Idé; Premiss är en del av Arena-gruppen. Har jag förstått saken rätt, kommer ABF-legendaren Göran Eriksson att leda den efterföljande frågestunden. Arrangörer är ABF Stockholm, Arbetarnas kulturhistoriska sällskap och Arenagruppen.

Jag följer med Birgitta till Stockholm. Kanske kommer jag att möta partiveteraner från Stockholm, möjligen till och med någon av mina gamla arbetskamrater från åren på 68an tvärs över gatan.

* * *

Ovanstående stämmer utom på en punkt. Göran Eriksson var närvarande – jag hälsade på honom – men mötet leddes av Kjersti Bosdotter från Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, som jag känner allt sedan vår gemensamma tid i styrelsen för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Det hade kommit bra med folk och Birgitta fick före och efter mötet åter sälja och signera böcker.

Många i publiken var okända för oss, men helt naturligt hade också människor som vi känner sökt sig till det här mötet, sådana som Birgittas gamla medarbetare Peter Larsson och Mats Åberg, Monica Sundström, våra gama vänner från Laboremus, Gun-Britt Andersson och Karin Rudebeck samt, från en aningen senare generation, Gunnar Lassinantti, Birgittas kamrat från gymnasietiden Björn Beckman och min gamla arbetskamrat från 68an Maud Björklund.

I den efterföljande frågestunden ställdes den mest brännande frågan, om svensk vapenexport, av Kent Josefsson, ordförande i Fogelsrömsällskapet.

Jag vill också ge en eloge till Lisa Pelling för hennes kunniga men ändå lättsamma sätt att genomföra mötet.

* * *

Det här mötet pågick under vår ordinarie middagstid, så Birgitta och jag passade på att, när vi kom fram till Stockholm C, slinka in på Jacobs Take Away, den här gången för tre danska smørrebrød var: rostbiff med tomat, remoulad och rostad lök, oxbringa med senapscreme och saltgurka och slutligen handskalade räkor med ägg och skagenröra.

Förträffligt gott också i dag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^