Føroyar/Färöarna på väg mot självständighet?
12 februari 2017 23:16 | Politik | 5 kommentarerI Danmark ingår två till stora delar självständiga områden, båda öar, i riksgemenskapen: Det ena är Grønland, delvis koloniserat av norska vikingar redan på 800-talet, men i huvudsak bebott av människor som talar ett eskimåiskt-aleutiskt språk, ganska likt det som talas av människor med samma bakgrund i det näraliggande Canada. Grønland (på landets ursprungsspråk Kalaallit Nuunat) har cirka 56.500 invånare. Huvudstaden heter Nuuk. Grønland har sedan 1979 inre självstyrelse, och ett av de ledande partierna är socialdemokratiska Siumut (Framåt). Grønland har såsom varande en del av Danmark också representation i det danska Folketinget.
Nu ska det här inte handla om Grønland utan om en mer europeisk utpost till Danmark (liksom Grønland en gång bebott av norska vikingar – länge fanns ju en dansk-norsk union): Føroyar, på danska kallade Færøerne, i Sverige Färöarna. Føroyar är till den sammanlagda ytan mycket mindre än Grønland men har ändå 48.000 invånare, de flesta av dem ättlingar till de vikingar som en gång i världen bosatte sig där, på andra ögrupper och på den skotska och brittiska kusten. Men här har ett gammalt nordiskt språk bevarats intakt.
Føroyar har inre autonomi ända sen 1948. Landets politiska partier ligger ungefär som i övriga Norden längs den vanliga höger-vänster-skalan men med ett viktigt undantag. Partier med i grunden samma ideologi är ändå delade i två, ett som i princip vill behålla den nationella gemenskapen med Danmark och ett som vill ha full självständighet. Också landets socialdemokrater är delade på det här sättet. Den historiskt danmarksvänliga delen heter Javnaðarflokkurin (Jämlikhetspartiet) och fick i valet 2011 17,7 procent, vilket gav 6 mandat. Ordförande är Aksel V Johannesen. Det självständighetssträvande partiet heter Tjóðveldi (Republik eller Folkvälde) och fick 18,3 procent och 6 mandat. Ordförande är Høgni Høydal.
Jag ger detta som bakgrund till att man nu på Føroyar har kommit överens inte om ett utträde ur unionen med Danmark men om att den 25 april 2018 genomföra en folkomröstning om en författning, som möjliggör utträde ur unionen med Danmark.
För ett sådant beslut kommer nämligen en ny författning att behövas. Ett förslag ska behandlas av den lokala riksdagen, Lagtinget, i slutet av juli. Lagtinget finns i huvudstaden Torshavn.
Det kan också vara av intresse för läsarna, att både Føroyar och Grønland (Kalaallit Nuunat) i dag på egen önskan står utanför EU.
5 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Inte ofta man läser något om Färöarna…Bra att du håller oss a jour. Själv var jag där för tjugofem år sen. En fantastisk övärld. Tempot var behagligt långsamt – tyckte jag. Jag hälsade bland annat på hos Sosialurin – en s-märkt dagstidning som vad jag vet fortfarande kommer ut. Däremot tycks den stora tidningen, med det vackra namnet Dimmalaetting, ha försvunnit. Kan det stämma? Vädret var minst sagt omväxlande. Alla fyra årstider på samma dag – ibland.
Comment by Mats Rosin — 2017 02 13 7:55 #
Till Mats Rosin: Det är inte lätt att få reda på vad som händer på Färöarna. Men danska tidningar innehåller ibland nyheter därifrån, särskilt såna som också berör Danmark.
Själv har jag varit på Färöarna några gånger, i egenskaper som vårt partis nordiske sekreterare och make till en dam som har varit både minister och talman; även Nordiska rådet har fört mig dit. Det är faktiskt en särpräglad övärld med språklig hemhörighet i den nordiska kretsen.
Om ödet för Dimmaletting vet jag inget, men Sosialurin är i ny ägo och finns kvar.
Comment by Enn Kokk — 2017 02 13 13:24 #
Webbsökningar visar att den 1877/1878 grundade Dimmalætting visserligen lades ned som dagstidning efter konkurs 2013, men att den återuppstod med veckoutgivning i oktober 2014.
Den finns till och med i webbupplaga, som man möjligen kan stava sig igenom om man utgår från nynorsk och kommer ihåg något av fornisländskans grammatik.
Comment by Magnus Andersson — 2017 02 15 11:16 #
Till Magnus Andersson: Tack för research! Jag gillar din sökattityd.
Comment by Enn Kokk — 2017 02 15 11:38 #
Obegripligt att den tidningen kunde gå i konkurs, med den hushållstäckning den måste ha haft. Jag hälsade på även på Dimmalaetting och fick intrycket av ett synnerligen välmående företag…Fast det var förstås 1991…
Comment by Mats Rosin — 2017 02 16 10:27 #