En afton med Cornelis Vreeswijk, Ann-Louise Hansson och Fred Åkerström

1 september 2008 17:28 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

Visor och ’oförskämdheter’ – en afton med Cornelis Vreeswijk, Ann-Louise Hansson och Fred Åkerström” (Metronome, 1965) köpte jag som LP. Som i så många andra fall har jag sen köpt den också som CD (Metronome/Rhino 5051442-0130-2-3, 2007). På köpet har jag då fått ett tilläggsspår, en av Cornelis Vreeswijks mest spelade låtar, ”Hönan Agda”.

I övrigt utgörs materialet av liveinspelningar gjorda i december 1964; turnén med de här tre artisterna (plus Nils Hellmark på gitarr) hade då gått över hela Sverige och blivit en stor succé.

Med all rätt. Musikaliskt är det här en fin blandning, och att Ann-Louise Hansson fick framträda tillsammans med de två mer grovhuggna trubadurerna visar sig vara ett smart drag. Hennes röst kommer till sin rätt både i solonummer som ”Man borde inte sova” av Jeremias i Tröstlösa och i nummer där hon sjunger tillsammans med Cornelis och Fred: BellmansNå skruva fiolen”, Evert TaubesVidalita” och Albert EngströmsRallarvisa” till en traditionell melodi. Att hon sjunger tillsammans med Cornelis och Fred i Cornelis’ ”I natt jag drömde” med musik och originaltext av Ed McCurdy och duett med Cornelis i hans ”Visan om bomben” är inte så udda som man skulle kunna tro för denna schlagersångerska. Hon har också sjungit på socialdemokratisk valturné.

Mycket på den här skivan förebådar bärande element i både Cornelis’ och Freds solokarriärer; den redan nämnde Bellman fick båda att göra fantastiska saker. Fred, här med ”Fröken Saga” och ”De store eventyre”, kom ju att ägna sig mycket åt både Stig Dagerman och åt Ruben Nilsson.

Av Cornelis finns här, utöver den redan nämnda ”I natt jag drömde”, flera av de låtar som slog och slog stort: ”Brev från kolonin” (med musik av Ponchielli) och ”Mördar-Anders”.

Utöver de här slagnumren vill jag gärna också nämna Freds insjungning av Birger SjöbergsI Spaniens månsken” och Cornelis’ av Helmer GrundströmsMilan”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^