Melodikrysset nr 31 2007

4 augusti 2007 11:27 | Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Inte heller veckans melodikryss var särskilt svårt. Jag löste det själv, trots att dottern, Kerstin, är här i Öregrund och kunde ha tillfrågats på några punkter.

Den enda fråga jag kontrollgooglade på för att vara säker på att jag hade rätt var duetten ”Coul’d I Have This Kiss Forever”: Jo, det var Enrique Iglesias och Whitney Houston som sjöng.

”Vad du än trodde så trodde du fel” från Melodifestivalen 2005 mindes jag i och för sig inte – men det var ju inget tvivel om att det var Arja Saijonmaa som sjöng.

Senare delen av hennes förnamn gav sedan en ledtråd till att det var Meja (egentligen Anna Pernilla Beckman, inhämtar jag på Google) som sjöng ”All About the Money”.

Den engelske sångaren, som senare konverterade till islam och bytte namn (till Yusuf Islam), var Cat Stevens. Fast egentligen hette han Stephen Demetre Giourgiu. Här sjöng han ”Can’t Keep It In”.

Vad den amerikanska popgrupp som efterfrågades sjöng kom jag inte på. Men utan tvekan var det Eagles. Eagles har, vad jag minns, varit med i Melodikrysset tidigare också.

Ingen som någon gång har sett ”Allsång på Skansen” i TV kan väl ha missat signaturmelodin, skriven av Lasse Berghagen: ”Stockholm i mitt hjärta”.

TV-anknytning kan man väl säga att också den fråga hade, som illustrerades med ”Man ska leva för varandra”. Det riktiga förnamnet på sångaren, Loket, är nämligen Leif (Olsson).

Dagens melodikryss innehöll också några frågor, som en inbiten gammal radio- och schlagerlyssnare klarade galant:

”Under ekars djupa skugga”, som väl en gång i världen sjöngs av Carli Tornehave, skulle här ge singularen ek.

Det viktiga som efterlystes med hjälp av ”Någonting att äta, någonting att dricka” var mat.

”Nya fågelsången”, här framförd av Kurt Olsson (det vill säga Lasse Brandeby) skrevs av orkesterledaren och pianisten Sam Samson.

Anknytning till min hemstad, Uppsala, hade ”Att segla uppför Fyrisån i undervattensbåt” av Ulf Peder Olrog. Sången framfördes här av Sven-Bertil Taube.

Taube den äldre representerades i dag av ” länge skutan kan gå”.

Därmed är vi inne på klassikerna.

Men det Eldeman menar med klassisk musik representerades av Jacques Offenbachs ”Orfeus i underjorden”.

Och det var väl alltihop.

***

Söker du något svar i det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^