Vilken dag!

5 maj 2006 17:17 | Trädgård | 1 kommentar

”Med blid och livlig värma
till allt som varit dött
sig solens strålar närma,
och all blir återfött”,
som det heter i en av de många psalmer vi lärde oss utantill under folkskoletiden.

Precis så är det, även om jag alltså inte tror att någon gud har sitt finger med i spelet. Vilken värme! Vilken härlig dag!

Trädgården erbjuder nya ljuvligheter varje ny morgon. Mattan av blå scilla har fått sällskap av blålila tuvor med blåsippor; i rabatterna erbjuder balkansipporna ytterligare en nyans i den färgskalan.

I gräsmattan finns små ruggar av blommande vitsippor, vårlök och gulsippa. Enstaka minibellis har slagit ut i vår egen körsbärsdal bakom huset.

I rabatterna slår den ena påskliljan efter den andra ut. I min rabatt till vänster om grinden har de första tidiga tulpanerna börjat blomma. Längs gången upp mot huset kommer nu de allra första trädgårdsvivorna, fast fortfarande små och ynkliga.

Men här ute vid kusten skiftar träden ännu inte i grönt. Fast syrenerna har bladknoppar.

Birgitta har varit inne i stan på uppdrag, och inför hennes ankomst plockar jag in ett par buketter med påskliljor, en gul och en gul och vit. Precis när jag står utanför farstudörren med den andra buketten, står hon där.

Efter lunch börjar Birgitta restaurera en med mycket livskraftiga klockor igenvuxen rabatt på husets baksida. Kokorna med klockorna kör hon ut på allmänningen bortanför tallgrinden, det som en gång var den ena halvan av vår tomt. Där är ängsmark, som vi har fått att blomma ytterligare genom att då och då plantera ut trädgårdsblommor och rotskott från rosor.

Jag tar ut trädgårdsslangarna och fäster dem vid de kranar som finns dels vid bastun/tvättstugan, dels bredvid farstun som leder in i huset. Fortsätter värmen, är det snart dags att vattna, åtminstone i växthuset.

Jag bär också ut resten av trädgårdsredskapen – Birgitta har redan tagit ut dem som hon behöver – ur friggeboden. Jag bär vidare ut regnmätaren och grillen och sätter upp piltavlan och gungan; rätt vad det är kan Viggo tänkas komma på besök.

Jag ställer också min cykel i cykelstället, bredvid Birgittas.

Och så bär jag ut trädgårdsmöblerna och ställer dem på plats bredvid rosenhäcken och mellan äppel- och päronträden. Vi tar en paus och sitter in oss inför sommarens fröjder, svalkar oss med var sitt glas Signum cider light. (Jag är åldersdiabetiker.)

Birgitta ojar sig lite över allt som man måste hinna med att göra i trädgården.

– Vi får väl be om respit med döden, säger jag.

Birgitta garvar.

Två trädgårdsstolar hamnar på sitt speciella ställe, mellan två plommonträd. Där brukar Birgitta och jag under sommarhalvåret sitta efter den fredagsbastu, som följer på gräsklippning och städning. Där sitter vi i morgonrock och svalkar oss, läppjande på var sin dry martini med mycket is.

Vi har ännu inte kommit i gång med bastubadandet för säsongen.

Men det är fredag och min tur att laga middagen.

Kanske sätter vi oss också i dag under plommonträden och tar var sin drink före middagen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^