Danmark: Socialdemokratiet starkt framåt i kommunalvalet.Dansk Folkeparti tappar mark

22 november 2017 23:03 | Politik | Kommentering avstängd

En rubrik i Politiken ger en ganska träffsäker bild av resultaten i det i går genomförda kommunalvalet:

Midtvejsvalg:
Socialdemokratiet vinder
tabt terræn tillbage. V og DF
bløder mandater

Socialdemokratiet fick i landsgenomsnitt 32,4 procent av rösterna, alltså markant mer än i de rikspolitiska mätningar jag regelbundet brukar publicera och kommentera, också högre än resultatet i motsvrande val 2013, 29,5 procent. Det här genomsnittet gäller sen förstås inte alla delar av landet – det finns lokala bakslag men också triumfer som resultatet i nordjylländska Fredrikshavn, där sex av tio väljare röstade socialdemokratiskt och där partiet ökade med 18,5 procent – stadens kvinnliga borgmästare fick 14.862 personröster. i København backade Socialdemokratiet under ledning av Frank Jensen en aning, men där ökade i stället bundsförvanten Alternativet, och liberala Venstre åkte på en smäll. Facit av valet är för Socialdemokratiets del ett ökande antal borgmästarposter, ofta vunna på bekostnad av Venstre – i den här delen av valet är det i övrigt mest bara Konservative Folkeparti som har lyckats behålla några tidigare erövrade poster.

Dansk Folkeparti har, mot alia prognoser, gjort ett ganska uselt val, nu fått 8,8 procent mot 10,1 procent 2013. Jag har inga data som styrker det som är min tes, men Socialdemokratiet kan ha lyckats värva tillbaka en del tidigare (S)-röstande DFare. Det intressanta med det är att valbudskapet (s) mest har rört traditionella välfärdsfrågor, således inte invandringspolitiken.

Liberala och regeringsledande Venstre gör i och för sig inte något uselt val, om man utgår från de opinionssiffror partiet har i dag, men jämfört med valet 2013 gör partiet förluster.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^