Norge: I dag röstar delar av arbetarklassen på Fremskrittspartiet, ja åven på Høyre

21 november 2017 18:51 | Politik | Kommentering avstängd

Förr röstade arbetarklassen främst på Socialdemokraterna, och de som inte gjorde det la oftast sin röst på något parti till vänster om socialdemokratin. Så här var det också i Norge. Så sent som 1965 såg sig två tredjedelar av Arbeiderpartiets väljare som arbetarklass.

Sedan har det hänt ganska märkbara saker med arbetarklassens politiska identifikation och intressebaserade röstning. I 2017 års norska stortingsval var det bara en tredjedel av dem som själva definierade sig som arbetarklass som la sin röst på Arbeiderpartiet. Eller för att vara ännu mer exakt: 2017 definierade sig 32 procent av Arbeiderpartiets och Sosialistiskt Venstrepartis väljare som arbetarklass. 1965 var det hela 65 procent av APs och dåvarande Sosialistisk Folkepartis väljare som själva såg sig som arbetarklass.

En del av det här förklaras naturligtvis av en förändrad klasstruktur i det norska samhället.

Men röstningsbeteendet har också i andra avseendet ändrats. 1965 röstade bara 5 procent av dem som själva definierade sig som arbetarklass på Høyre. I det senaste valet var 14 procent av de väljare som röstade på Høyre arbetarklass, dessutom hela 20 procent av högerpopulistiska Fremskrittspartiets väljare detsamma.

Jag har hittat de här uppgifterna i en artikel i norska Klassekampen. De kommer från en undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av Tor Bjørklund från Statsvetenskapliga institutionen vid Oslo universitet.

Orkla köper Health and Sports Nutrition Group med näthandelsportalerna Gymgrossisten och Bodystore

21 november 2017 17:50 | Handel | Kommentering avstängd

Gymgrossisten och Bodystore säljer över nätet kosttillskott, hälsoprodukter, kläder och tillbehör och är stor aktör på den här marknaden i hela Norden. Kundkretsen är aktiva idrottsutövare och andra sportentusiaster. Företaget har egna varumärken men har också säljuppdrag åt andra.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^