Änglatrumpet

3 mars 2006 13:53 | Trädgård | Kommentering avstängd

När jag i förmiddags var i tobaksaffären – Kalle Anka-posten som Bo säger – för att hämta ut ett paket med nummer 1-18 av årgång 1953 av Folket i Bild, inköpt på Tradera, köpte jag också Allers Trädgård (2 / 2006). Där fanns en artikel om änglatrumpeter.

Änglatrumpeten (Brugmansia) är en buske med vedartad stam och stora blad. Den blommar med långa, nedhängande mycket vackra klockor. Det finns olika sorter, men färgen varierar i allmänhet mellan orange och blekgult.

Birgitta äger två exemplar: en står utanför bastun, den andra nere vid vägen, till vänster om grinden. Eftersom de inte kan övervintra i vårt klimat, har hon dem i stora tegelfärgade urnor, som passar till blommornas färg.

Innan frosten kommer, måste man alltså ta in dem. Det är det besvärligaste momentet; trots beskärning inför inflyttningen är de, med jord och urna, tunga att bära. Vi tar in dem i det kombinerade rum, som är duschrum till bastun och samtidigt tvättstuga. Värmen drar vi ned till tolv grader. Persiennen dras ner. Om den förvaras i relativt låg temperatur och inte alltför ljust, klarar den sig över vintern med en rejäl vattning när vi är i Öregrund över nyår och trettonhelg. Dess förinnan fick den, om vi tar förra året som exempel, vatten vid månadsskiftet oktober-november. Nästa gång den blir vattnad är när vi flyttar ut för sommarhalvåret, förmodligen i slutet av mars. Men sen är det dags att börja vattna mer kontinuerligt, fortfarande inomhus, tills det är frostfritt och man kan ställa ut krukorna igen.

Ett problem med änglatrumpeten är att den är mycket giftig; man bör tvätta händerna efter att ha handskats med den. Således kanske ingen idealisk växt för småbarnsföräldrar med trädgård.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^