Julkonsert (?) med Malena Ernman och Lasse Berghagen

7 december 2017 17:27 | Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I går kväll var vi på Uppsala konsert och kongress igen, fast den här gången inte på någon av abonnemangskonserterna utan på en av de många andra konsertevenemangen där, ”Julen är nära”, ett påstående som man ju måste hålla med om. Sångartister var Malena Ernman och Lasse Berghagen, och de fick musikalisk uppbackning av Mats Bergström, gitarr, och Jan Bengtsson, flöjt, samt Svenska stråkensemblen, ett halvt dussin musiker som vi uppsalabor känner också från andra konsertarrangemang.

Stjärnan, i alla avseenden, i den här konserten är Malena Ernman: hon är trevlig att se på och har vackra kläder, både slagfärdig och trovärdig i sitt engagemang för mindre lyckligt lottade och framför allt en sångerska med fantastisk röstkapacitet med förmåga att röra sig mellan olika genrer.

Lasse Berghagen är en förfaren låtmakare med flera välförtjänta hits i sitt musikaliska bagage. ”En kväll i juni” är en av dem, men frågan är vad den hade på en julkonsert att göra. Fast samma invändning kan man ju göra också mot de fyra solisternas gemensamt framförda och mycket riviga SweDanes-nummer ”Scandinavian Shuffle” och Malena Ernmans inledande psalm, Lina SandellsBred dina vida vingar” som väl ofta framförs vid begravningar. Också till exempel ”Koppången” – i och för sig inget ont i den – ingick i programmet.

Men visst fanns det också några just julkonsertspassande sånger i programmet, till exempel psalmerna ”Stilla natt” och ”O helga natt” och Berghagens ”Jag vill inte va din pepparkaksgubbe”.

Nå, en trivsam konsert blev det hur som helst.

* * *

Före konserten åt vi – Birgitta och jag samt Birgittas syster Karin med man och släktingar och så goda vänner till oss, boende här i Uppsala – en riktigt hygglig buffé i konserthusets restaurang.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^