Larserik Erikssons Oskar är tillbaka i bokhandeln!

21 september 2009 13:05 | Barnkultur | 5 kommentarer

Där lille Oskar far fram blir det inte så gott om hus – hus är gott, tycker Oskar.

Jag syftar förstås på Larserik Erikssons klassiska barnbok från 1970, ”Hus är gott, sa Oskar”.

Jag har redan skrivit mycket uppskattande om den, så i stället för att upprepa mina superlativer hänvisar jag till min tidigare publicerade text.

Larserik Eriksson, som jag känner sen gammalt, beklagade sig, när jag skrev om den, över att det var så svårt att få till en ny upplaga. Men här om dan kom den till mig, översänd av av Larserik med följande inpräntade text:

”Hej Enn!
Så här blev Oskar i nyutgåva.
Jag är glad och nöjd!
Hälsningar
Larserik”

Och det var en fröjd att läsa om den – tack, Larserik!

Nyutåvan finns i Rabén & Sjögrens Klumpe Dumpe-serien. Måtte den finna många nya läsare! För den är verklign fullt i klass med de böcker som i övrigt finns där, av författare som Lennart Hellsing, Olof och Lena Landström, Pija Lindenbaum, Astrid Lindgren, Inger och Lasse Sandberg med flera.

5 kommentarer

 1. Här är förlagets presentation av den: http://www.rabensjogren.se/Bocker–produkter/Utgiven/2009/Host/eriksson_larserik-hus_ar_gott__sa_oskar-kartonnage/

  Comment by Kerstin — 2009 09 21 13:41 #

 2. Oskar är underbar, vi älskade att läsa den, mina barn och jag. Men det är ett elände med förlagens politik när det gäller omtryckning av böcker. Vi har flera böcker som är otroligt efterfrågade på biblioteken och skolorna, som t ex Emma Valls serie om Svala, ständigt nya frågor om den, alltid utlånad, men Alfabeta vägrar trycka om. När det gäller Emma Valls första bok, Flickan i medaljongen, har vi gett upp om förlaget, vi trycker den själva och ger ut den på Podium.

  Comment by Eva — 2009 09 21 14:23 #

 3. Till Eva Swedenmark: Även Rabén & Sjögren konstrade märkligt länge med tanke på att boken om Oskar är en pärla. Larserik sökte själv ett tag efter annat förlag. Men den hör ju hemma i R&S Klumpe Dumpe-serie med förlagets allra bästa bilderböcker.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 21 18:20 #

 4. Till Kerstin Kokk: Tack för länken!

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 21 18:20 #

 5. Äntligen!

  Jag är helt överlycklig! Äntligen kan jag föra traditionen med ”Hus är gott, sa Oscar” vidare till min gudson. En helt underbar barnbok. Mitt exemplar är så söderläst och tejpat att jag inte ens vågar bläddra i den längre så jag ska faktiskt köpa ett ex till mg själv oxå.

  Comment by Pernilla Adolfsson — 2009 09 25 18:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^