Pär Götrek, en tidig svensk utopist

23 juli 2009 9:17 | Media, Politik | 8 kommentarer

Det fanns en tid då svensk socialdemokrati intresserade sig för sitt socialistiska idéarv. Ett visst samband fanns det väl med att partiet ägde ett par egna bokförlag. Tidens förlag hade till exempel en serie med namnet Socialistisk bokklubb, där man bland annat gav ut Rosa Luxemburg. På 1970-talet redigerade Jan Lindhagen, chef för Gruppen för samhällstudier, som bland annat gjorde opinionsundersökningar åt socialdemokratiska partiet, åt Tidens förlag serien Tidens samhällsstudier, i vilken man kunde hitta böcker av Gunnar Gunnarson, Ernst Wigforss och Lindhagen själv – läs gärna ovan under Kulturspegeln, Politik, vad jag skriver om Gunnarsons ”Socialdemorkatiskt idéarv”. Prisma, då ett pocketförlag ägt av Tidens förlag, gav ut begåvade antologier med texter av Ernst Wigfross, Axel Danielsson och Hjalmar Branting. Inför programrevisionen 1990 återutgav jag i egenskap av huvudsekreterare i programkommissionen i samarbete med KF-ägda Norstedts, som nu hade slukat både Tiden och Prisma, några av de här böckerna plus Arnold Ljungdals mycket läsvärda ”Marxismens världsbild” i print-on-demand.

Om det fortfarande finns en programkommission, borde den ta initiativ till ett liknande samarbete med Norstedts-gruppen, där ju större delen av socialdemokratins bokliga historiska idéarv finns bevarat i arkivskåpen: genom print-on-demand-utgivning eller pocketutgivning göra de nämnda böckerna tillgängliga för nya generationer av socialdemokrater, anordna ABF-cirklar om dem, skriva om dem i och göra det möjligt att beställa dem via Tiden och Aktuellt i politiken (s) och varför inte till exempel Tvärdrag och Libertas.

En bok, värd att för det här ändamålet gräva upp ur Norstedts arkiv, recenserade jag i Första maj-numret av Aktuellt i politiken (s) partijubileusmåret 1979 (nummer 7, 12 april):

Utopist

Erik Gamby är värd mycket beröm för den forskningsinsats som ligger bakom ”Pär Götrek och 1800-talets svenska arbetarrörelse” (Tiden). Den här volymen handlar mest om en av de tidiga svenska utopisterna, Pär Götrek, men det material han har grävt fram är rikhaltigare än så – det räcker till minst en bok till, får man hoppas.

Gamby visar att det i 1830- och 1840-talens Stockholm fanns en krets av intellektuella och hantverksgesäller som introducerade den kontinentala socialismen, framför allt Cabets så kallade icariska kommunism, i Sverige och på så sätt förebådade den senare och egentliga arbetarrörelsen. Samma krets lät, när ”Kommunistiska manifestet” utkom 1848, utföra den enda översättningen redan samma år till ett främmande språk – svenska! Gamby visar också att De rättfärdigas förbund, sedermera Kommunisternas förbund, hade en stockholmsavdelning 1847-1851. (Förbundet sände till och med en agitator, den tyske typografen Albert Anders, till Sverige. Gamby citerar bland annat en fruktansvärt rolig reseberättelse om hur Anders slåss med knotten i Torneälvens dalgång ”vansinnig av smärta”, snarare än med lapska antisocialister. Anders var i Karesuando och Hammerfest 1847!)

Visst innehåller Gambys bok ibland lite väl mycket personalia och kuriosa, men även det är nöjsamt att ta del av. Framför allt ger dock boken en väldokumenterad bild av de första försöken att skapa en arbetarrörelse i Sverige.

8 kommentarer

 1. Kul att se att det är fler än undertecknad som har ett brinnande intresse för det historiska arvet. Ett tips läs Bunny Ragnerstams Arbetare i rörelse del 1 6 2 som delvis berör Per Götreks roll i den tidiga svenska socialistiska rörelsen (före -Palm). Likaså hans bok Orons år.
  Tyvärr är böckerna utgångna på förlaget sedan länge så det blir bibliotek att besöka.
  Jag har några ex av orons år som jag fick från Bunny i början av 2000-talet om någon är intresserad av köpa ett eget ex av Orons år.

  Comment by Ingemar E. L. Göransson — 2009 07 23 11:43 #

 2. Hej!

  En helt annan sak.

  Jag skriver till dig för att jag läste följande på din blogg:
  ”Slutligen en fråga. En av sångernas kallas på skivan ”O, vad blev alla vänner av?”. Kan verkligen Lars Forssell ha åstadkommit en sådan språklig horrör?”

  Mycket möjligt, jag har aldrig hört den själv. Men en vän till mig undrade om jag kunde leta fram texten; ”eftersom jag är så bra på nätet”. Hans far har nyligen dött och jag misstänker att han vill sjunga den på begravningen.

  Vet du var jag kan hitta texten, för Google hittar inget.

  Comment by Henrik D. Ragnevi — 2009 07 23 12:52 #

 3. Till Henrik D Ragnevi: ”O,vad blev alla vänner av?” – där det rimligen borde ha stått ”var” i stället för ”vad” – finns på Lill Babs’ Forssell-skiva, vars konvolut verkar ha formulerats av någon som inte verkar vara så slängd på såna här distinktioner.

  Jag har en stor samling sångböcker med Forssell-texter, men den befinner sig tyvärr i lägenheten i Uppsala, medan jag just nu bor i sommarhuset i Öregrund, så jag kan inte ens kolla, om någon av mina böcker innehåller just den här texten.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 23 13:20 #

 4. Till Ingemar E L Göransson: Bunny Ragnerstam hör självfallet också till de författare som borde finnas representerad i den serie Arbetarberättare, alternativt Folket i Bild, jag har föreslagit.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 23 15:48 #

 5. Det vore trevligt om du la ut titlar och namn på fler författare och böcker om socialdemokratisk idéhistoria. Visst är Axel Danielsson intressant. Det är säkert de andra också.
  Men finns den inte kvinnor som skrivit intressanta saker? Anna Sterky, Amanda Horney, Inga Thorsson, och andra?

  Jag tycker det är inspirerande att läsa din blogg. Den tröttsamma hata-kommunister-älska-entrepenörer-avguda-budgettak-attityden finns inte hos dig. Att säga att jag ogillar den starkt är en underdrift.
  Men en sak kanske du kan göra aningen bättre. Ditt språk liknar det som står i partiprogram och pampiga dokument. Det andas en viss auktoritet och det är onödigt, tycker jag.
  Du har genom flera inlägg visat att du inte är nån som rider på höga hästar, sparkar neråt och slickar eller visar vördnad uppåt.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2009 07 24 18:44 #

 6. Till Edvin: Visst ska jag försöka bredda och komplettera. Alva Myrdal har jag för övrigt skrivit om, apropå fler kvinnor.

  Mitt språk är, genom mycket skrivande, utmejslat allt sedan tonåren. Att det ibland kan likna språket i partiprogram är kanske ingen slump. Jag var ju faktiskt huvudsekreterare i två programrevisioner, de 1975 respektive 1990.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 24 20:15 #

 7. Komplettering är bra. Du kanske kan lägga en boklista bredvid de övriga rubrikerna ”Blog”, ”Kulturspegeln”, ”Memoarer” och ”Om Enn Kokk”. Den boklista du skrivit om i inlägget kanske kan läggas upp som den är.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2009 07 25 0:45 #

 8. Till Edvin: Under Kulturspegeln, Politik, hittar man en del recensioner av politiska böcker. Kanske kan jag gradvis fylla på där med tidigare publicerade recensioner av bäcker som är intressanta i det här sammanhanget.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 25 8:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^