Rökta laxfenor och sen hallon som efterrätt

18 juli 2019 21:24 | Mat & dryck | 8 kommentarer

I Coops fiskdisk har Birgitta köpt rökta laxfenor, en läckerhet.

Rökta laxfenor säljs som delikatess över hela Sverige men trots att min far både i min estniska barndom och senare, i kustbyn Juniskär söder om Sundsvall, fortsatte att fiska bland annat lax och tillsammans med vår hyresvärd Kjell Nordin ständigt rökte all slags fisk, kom jag först långt senare att smaka rökta laxfenor och fann dem vara en delikatess.

När och varifrån kommer det här sättet att se något på laxen, som nog förr sågs som skräp, men som med lite mer än den oätbara fenan bevarad förvandlar den till en läckerhet?

Jag har sökt på nätet och där hittat myriader av restauranger och serveringsrecept, men allt är från de senaste åren. Så min fråga kvarstår: Vem kom på det här sättet att servera laxfenor, rökta tillsammans med en aning laxkött? Och när och var kom man på det här sättet att göra en rätt även av laxfenorna?

Som utsökt efterrätt till de rökta laxfenorna serverade Birgitta de hallon hennes syster Karin vid det besök jag redan har berättat om också hade med sig.

En riktigt läcker middag blev det, en vanlig vardagskväll.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^