Rökta laxfenor och sen hallon som efterrätt

18 juli 2019 21:24 | Mat & dryck | 8 kommentarer

I Coops fiskdisk har Birgitta köpt rökta laxfenor, en läckerhet.

Rökta laxfenor säljs som delikatess över hela Sverige men trots att min far både i min estniska barndom och senare, i kustbyn Juniskär söder om Sundsvall, fortsatte att fiska bland annat lax och tillsammans med vår hyresvärd Kjell Nordin ständigt rökte all slags fisk, kom jag först långt senare att smaka rökta laxfenor och fann dem vara en delikatess.

När och varifrån kommer det här sättet att se något på laxen, som nog förr sågs som skräp, men som med lite mer än den oätbara fenan bevarad förvandlar den till en läckerhet?

Jag har sökt på nätet och där hittat myriader av restauranger och serveringsrecept, men allt är från de senaste åren. Så min fråga kvarstår: Vem kom på det här sättet att servera laxfenor, rökta tillsammans med en aning laxkött? Och när och var kom man på det här sättet att göra en rätt även av laxfenorna?

Som utsökt efterrätt till de rökta laxfenorna serverade Birgitta de hallon hennes syster Karin vid det besök jag redan har berättat om också hade med sig.

En riktigt läcker middag blev det, en vanlig vardagskväll.

8 kommentarer

 1. Så ja, du är igång och skriver igen – vilken glädje och lättnad att se…

  Comment by Mats Rosin — 2019 07 19 8:17 #

 2. Till Mats Rosin: Tack, gamle kamrat! Men i skarpt solsken ser jag absolut ingenting, så jag hoppas kunna få effektiv hjälp.

  Comment by Enn Kokk — 2019 07 19 14:03 #

 3. Jag har aldrig hört talas om rökta laxfenor, men man lär sif något nytt var dag!
  Hoppas du får god hjälp med synproblemen. Kan man skicka folk till månen så…

  Comment by Dorothea — 2019 07 19 15:24 #

 4. Till Dorothea: Jag begär inte mer eller mindre fria resor runt jorden, men nog borde en hederligt skattebetalande medborgare i rimlig utsträckning få besöka barn och barnbarn boende på andra sidan om en länsgräns.

  Prova gärna rökta laxfenor, alltså en delikatess om man inte försöker äta själva fenorna.

  Comment by Enn Kokk — 2019 07 19 16:16 #

 5. Hej Enn, välkommen tillbaka. Du har varit saknad. Nu hoppas jag att Du börjar så smått med Melodikrysskåserier också.
  Hälsn LO från ett soligt Göteborg;

  Comment by LO - Göteborg — 2019 07 20 9:15 #

 6. Till LO, Göteborg – jag önskar det vore så enkelt, men till exempel solsken, som vi har också i Öregrund, gör det extra svårt att hantera även en dator.

  Comment by Enn Kokk — 2019 07 20 14:37 #

 7. Härligt att du är tillbaka i bloggosfären Enn! Vi är nog många som har saknat dina små kåserier. Jag hoppas du har möjlighet att lyssna på Sommar i P1 trots din nuvarande situation.

  Comment by Fredrik — 2019 07 21 16:09 #

 8. Till Fredrik Thorsson: Roligt att få höra också från dig! Till det värsta med det jag har drabbats av hör att jag aldrig längre på det sätt jag har varit van vid längre rår över min egen tid.

  Comment by Enn Kokk — 2019 07 21 18:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^