Linnéjubileum

23 maj 2007 15:50 | Politik, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

Livet i Uppsala går i Carl von Linnés tecken; vi firar 300-årsminnet av hans födelse.

Sent i går kväll (tisdag) och under natten mot onsdagen rullades gröna mattan – en jättelång gräsmatta – ut över Uppsalas gågata, Svartbäcksgatan. Vid Uppsala C möts resenärerna av en rätt så exotisk plantering i rundel runt Bror HjortsNäcken”; Linnés lärjungar var ju runt hela jordklotet i sitt kartläggningsarbete. Överallt i centrum står det jättekrukor med blommor. På andra håll har man planterat mängder av vårliga lökväxter. Linnéstigarna och linnéminnena har rustats upp.

Och så äger mängder av aktiviteter rum.

Själv fick jag följande märkligt formulerade inbjudan till linnéhögtiden i universitetets aula i dag:

”I närvaro av
Deras Majestäter
Konungen och Drottningen
jämte
Deras Majestäter
Kejsar Akihito och Kejsarinnan Michiko av Japan
har Uppsala universitet härmed äran inbjuda
Redaktör Enn Kokk
till…”

Jag riktigt ser framför mig, hur kungen och kejsaren ser på över axeln när indjudan formuleras.

Det blev mycket akademisk pompa och dess förinnan mycket väntande – många akademiska kvartar blev det. Jag är ju inte så förtjust i det slags tillvaro, men jag medger gärna, att jag fick full valuta för mitt tålamod och mitt väntande. Jag vill särskilt nämna två lysande inslag.

Dels ”Cantus adoratorum”, ett nyskrivet musikaliskt verk för kör, orgel och orkester av tonsättaren professor Jan Sandström till texter av Carl von Linné. Den här musiken hade rent ljuvliga partier. För framförandet stod Uppsala Akademiska Kammarkör plus Fyris Kammarkör samt Kungliga Akademiska kapellet under ledning av Stefan Parkman – som dessutom sjöng solo, alldeles fantastiskt bra!

Dels den lärda, inkännande och roliga föreläsningen om Carl von Linné av professor Tore Frängsmyr. Han lyckades ge en bild av personen och vetenskapsmannen Linné i all dennes komplexitet.

På vägen från universitetsaulan passade jag och Birgitta också på att titta på den nya Rosénparken vid Fyrisån, mellan Saluhallen och Upplandsmuseet. Den invigs i morgon. Hinner jag för allt valberedande i Ordfront, ska jag delta.

(När namnet på parken var uppe till diskussion i kulturnämnden – det fanns delade meningar om vem parken skulle få namn efter – föreslog jag som kompromiss, att parken skulle få namnet Vita rosens park och förses med en staty av Kalle Blomkvist.)

I kväll är vi, tillsammans med kungligheterna, bjudna på galamiddag till Linnés ära hos landshövding Anders BjörckUppsala slott. Under högtiden i universitetsaulan gällde kavaj. I kväll blir det till att skruda sig i frack.

Avslutningsvis en text av Linné; den ingick i det nämnda musikstycket:

Allt är fullt av kraft, allt står i blom
i vårens tid, hela jorden sjuder och
glöder av Venus’ tjusande behag.
Hör hur den sjunger sitt tirile,
tirile, ja sitt tirile.

6 kommentarer

 1. Frack, men utan julgranskulor, förmodar jag? Jag är väldigt förtjust i Linné, men ännu mer i hans vän Peter Artedi, ångermanlänning och ichtyolog, som drullade i vattnet i Amsterdam 27 september 1735 och till vilkens minne G. Shaw har skrivit

  ”Here lies poor Artedi, in foreign land pyx´d. Not a man nor a fish, but something betwixt, Not a man, for his life among fishes ha past, Not a fish, for he perished by water at last”.

  Så kan det gå! jag hoppas att du kommer hem helskinnad från slottet, Fyrisån är inget vidare att bada i.

  Comment by Exonymia — 2007 05 23 16:32 #

 2. Till Exonymia: Julgranskulor i grenen hade jag bara den gången då jag valdes till partiexpeditionens julgran. Man måste leva upp till sina olika roller!

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 23 17:00 #

 3. Kalle Blomqvist vet jag vem det är. Men vem är Rosén?

  Comment by Fredrik Jansson — 2007 05 23 18:20 #

 4. Nog är det väl fortfarande så att Uppsalas gågata är Svartbäcksgatan plus en bit av dess fortsättning på andra sidan Stora torget, Kungsängsgatan? I varje fall var den det sist jag var där och det var bara några veckor sedan. Dragarbrunn är trafikerad till största delen, om än i begränsad omfattning här och var. Man får inte köra bil överallt vilket emellertid inte gör gatan till någon gågata.

  Comment by Hans O — 2007 05 23 23:09 #

 5. Till Hans O Sjöstyröm: Du har alldeles rätt. Det är jag som är sinnesförvirrad. Gröna mattan är utlagd på Svartbäcksgatan norr om Stora Torget. Jag har ändrat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 23 23:20 #

 6. Till Fredrik Jansson: Nils Rosén von Rosenstein (1706-1773) var hovläkare, professor i medicin och rektor vid Uppsala universitet.

  Han var en framstående barnläkare och skrev också en lärobok i ämnet. Bland annat arbetade han för att minska den då för tiden mycket höga barndödligheten.

  Rosén införde bruket med smittkoppsympning (en äldre variant av vaccinering) i Sverige och var först i landet med att behandla malaria med kinabarkspreparat. Malaria var på hans tid en sjukdom som förekom här i det sanka Uppsala; malaria kallades för övrigt för uppsalasjukan.

  Han samarbetade med Carl von Linné men var vida överlägsen denne när det gällde medicinska kunskaper.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 24 9:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^