Glad midsommar, kära läsare!

25 juni 2010 12:37 | Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

I går kväll var det dags för midsommarbastu.

Birgitta hade skurat huset, och själv hade jag lyckats slutföra rensningen av hela främre delen av den igenvuxna rabatten. När jag hade förberett middagen och Birgitta plockat in midsommarbuketter, den ena mer prunkande än den andra, var bastun lagom varm. Av åkte alla jordiga och svettiga kläder, och efter var sin tur in i duschen satt vi båda på bastulavarna och kände svettningen komma i gång.

Jag som är estländare har badat bastu ända sen jag var liten. Liksom i Finland hade varje anständig gård ute på landsbygden i det Estland där jag föddes 1937 egen bastu, och bastuseden tog alla vi flyktingar också med oss hit till Sverige. I vårt fall tog vi oss regelbundet till den kommunala bastu som fanns i Njurunda, men sen byggde vår hyresvärd i Juniskär Kjell Nordin, som var byggnadsarbetare, en kombinerad tvättstuga och bastu nere vid bäcken.

Men tillbaka till Öregrund:

Vi har för vana att göra tre vändor i bastun, och mellan de här bastuvarven sitter vi en stund i var sin korgstol: pratar, dricker kall Grolsch och smakar på bastukorven.

Före middagen svalkar vi sen av oss i trädgården. Vi tar med oss var sin dry martini med mycket is och sätter oss i de trädgårdsstolar vi, inte minst för det här ändamålet, har stående under plommonträden. Så här års är då solen fortfarande uppe, men luften svalkar våra bastuångande kroppar, och vi omges av den lummiga trädgård vi under årens lopp gemensamt har anlagt.

Det känns fint att sitta där mitt i sitt eget livsverk och dessutom veta att det kommer att bestå långt efter det att ens egen kropp har gått till förgängelsen.

När vi köpte det här stället 1969, inför vår dotter Kerstins födelse, var de två små husen på tomten mycket primitiva och trädgården i det närmaste obefintlig; det som finns här i dag är summan av årtiondens slit.

Dock fanns det rester av gammal trädgård att utgå från: krikonträd, syrener och kanske framför allt den vita midsommarrosen, Rosa alba maxima. Den är ovanligt sen i år, men Birgitta har i alla fall fått ihop till en bukett på sovrumsbordet.

På en av de finaste bilder som finns i vårt fotoalbum står barnen, Kerstin och Matti, på gången upp till huset, omgivna av den här doftande jungfrurosens vita blomsterprakt. Med den här bilden – just publicerad på Kerstins blogg – från midsommar 1975 sänder jag en midsommarhälsning till alla er runt om i landet som kanske liksom jag den här helgen befinner er på just er älskade plätt på den här underbara jorden.

6 kommentarer

 1. Glad midsommar!

  Comment by Ingemar E. L. Göransson — 2010 06 25 13:38 #

 2. Vi önskar er en riktigt skön midsommar tillbaka :-).

  Comment by Kerstin — 2010 06 25 13:39 #

 3. En riktigt fin midsommar önskar jag dig och Birgitta.

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 06 25 13:47 #

 4. Trevlig midsommar önskas från framsidan av landet också:-) Jag har i år inte haft någon rörelsefrihet eftersom jag igen är opererad, men gästerna kom hit så ensam behövde jag inte vara. Tänkte på dig den 19:e eftersom vi har samma födeölsedag, men nu tänkte jag på dig igen eftersom vår ena gäst var en ung estländare. En mycket trevlig ung man som gör många jämförelser med oss och sina levnadsvillkor. Samtalen flöt på engelska och kvällens svåraste ord blev nyckelpiga och blomkål, de hade vi glömt, men det löste sig:-)

  Comment by Simone — 2010 06 26 8:18 #

 5. Jag älskar dina texter.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 06 26 13:10 #

 6. Glad Midsommar käre Enn! Jag firade grundligt – deltog i alla danser inklusive Små grodorna utan att ens ha ett barn med mig. Kul var det.

  Comment by Eva Swedenmark — 2010 06 26 19:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^