Mikael Wiehe ringde nyss

21 maj 2007 15:39 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Till min stora överraskning och glädje – han är en gammal favorit – ringde Mikael Wiehe nyss.

Han berättade att han via sin hemsida säljer skivor. En sådan skiva, med viss anknytning (ANC-galan) också till honom, är CDn “Olof Palme En levande vilja” (Amigo OP 01), redigerad av Sven-Ove Hansson och producerad av mig inför tioårsminnet 1996.

Wiehe hade nästan slut på sin upplaga av den här CDn och hade därför ringt Bonnier Amigo, som dock hade slutat distribuera den; en restupplaga hade returnerats till socialdemokratiska partistyrelsen, 68an. Wiehe fick ett telefonnummer och ett namn av mig – hoppas nu att det finns någon upplaga kvar!

Wiehe och jag fortsatte att prata om Olof Palme och om den radikala sång- och musiktradition vi båda på olika sätt har arbetat med. Bland annat berättade jag för honom om hur jag, när jag gör mina program om vänstermusik, brukar överraska i alla fall den äldre publiken genom att spela Latin Kings.

På Olof Palme-CDn finns bland annat ett radioanförande från 1965 av honom om fördomar mot invandrare, ett aktuellt ämne också här på bloggen. Latin Kings har tagit fasta på Olof Palmes lätt staccatoartade, om man så vill nästan rap-artade, sätt att tala och har satt bakgrundsmusik till det här anförandet. Resultatet finns på CDn “Mitt kvarter” (Redline Records 7243 8 50393 2 4, distribution Virgin, 2002). Resultatet, Olof Palme som rappare, finns i form av spåret ”Fördomar 2”.

5 kommentarer

 1. ”En levande vilja” finns att köpa hos Hjalmarson & Högberg Bokförlag. Det verkar som de tog över mycket av Tidens gamla restlager. Bland annat köpte jag Wigforss samlade skrifter av dem. Här är hur som helst länken till Palmeskivan:

  http://217.151.52.27/hhb/bokinfo.afp?kval=J&bid=955

  Comment by Fredrik jansson — 2007 05 21 17:24 #

 2. Tack, Fredrik! Hoppas ändå att också Mikael får tag på ett antal skivor – han når förmodligen delvis andra kategorier än vad Hjalmarson & Högberg gör.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 21 17:58 #

 3. Hej Enn!

  Jag har legat lite lågt med att kommentera din blogg, man vill ju inte störa i onödan.

  Jag har lyssnat till Olof Palmes radioanförande från 1965, även till Latin King tolkning som är grymt bra. Jag är imponerad över att Olof Palme redan vid 38-års ålder (förmodligen i rollen som kommuikationsminister?) hade förmågan att kunna se ”bortom horisontlinjen”. Faror som skulle kunna dyka upp. Främlingsfientlighet. När talet framfördes hade Sverige fortfarande vänstertrafik en tevekanal och Hylands hörna. Ett folkhem. Den invandring som ägde rum vid denna tidsperiod kom främst från Finland, forna Jugoslavien och Grekland. Det sägs att Olof Palme skrev Tage Erlanders tal som framfördes i Gävle (inför metall, 1965) kritiserade i inlindande ordalag USA krigföring i Vietnamn. Det sägs att den fd Expressen journalisten Staffan Thorsell har skrivit en bok, ett kapitel om Gävle-talet. Jag antar att ett stor antal svenskar 1965 inte kunde placera Vietnamn på kartan.

  Hälsngar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 05 21 21:30 #

 4. Hej!
  Jag fick också ett samtal av Mikael Wiehe efter att han hade pratat med dig Enn. Och jag blev också överraskad och glad. Nu vet Mikael att han även kan beställa skivan från/hänvisa intresserade till Palmefonden som säljer skivan för 50 kronor styck. Mejla palmefonden@palmecenter.se.
  Hälsar
  Eric Sundström

  Comment by Eric Sundström — 2007 05 25 16:41 #

 5. Till Eric Sundström: Tack, Eric! Det finns säkert de bland mina läsare som gärna vill ha den här CDn.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 25 23:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^