Juniskär i bilder

17 maj 2007 15:38 | Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

Medan jag låg på Akademiska för att få pacemaker inopererad, nåddes mina bröder, Matti och Mikko, av beskedet, att Kjell Nordin (född den 22 april 1923) hade dött den 26 april 2007, 84 år gammal.

För oss var han den sista länken till vårt barndomshem här i Sverige, hans hus i Juniskär söder om Sundsvall. För oss var Kjell aldrig något så banalt som vår hyresvärd. Han var en del av familjen.

Jag ska skriva mer senare om den här gamle pensionerade muraren.

Eftersom han inte hade några nära släktingar, är det vi tre bröder Kokk som ordnar begravningen. Mina bröder har varit på Fonus i Kvissleby, och jag själv har ordnat med krans och dödsannons i Dagbladet och Sundsvalls Tidning; annars var Dagbladet den här fine gamle socialdemokratens ständiga följeslagare.

Fredag om en vecka åker vi alla i vår familj till begravningen i Mjösunds gravkapell: jag och Birgitta samt våra barn Anna, Kerstin och Matti, min ensamstående bror Matti och så vår lillebror Mikko med sin Eva plus Mikkos son Joakim.

I början av veckan var Kerstin och Bo samt deras barn Viggo och Klara uppe i Sollefteå för att fira att Olle, Bos pappa, fyllde 75. På hemvägen vek de av från E4an ut mot kusten och stannade till i Juniskär.

Kjells hus i Juniskär är barndomsland också för Anna, Kerstin, Matti och Joakim. Våra barn tillbringade under en period alla sina sportlov här uppe i det jämfört med Uppsala snörika Medelpad. Det gick heller inte något sommarlov utan att de tillbringade någon vecka hos farmor och farfar.

Vi vet inte, vad som nu kommer att hända med det hus i Juniskär, där vi alla – när som helst, alltid – har varit välkomna gäster, även efter det att mina föräldrar hade dött. Kanske kommer det att säljas, kanske att rivas och ersättas med ett nytt hus – läget mot stranden är superfint. Kerstin passade på att visa sina barn lekstugan hon har lekt i, bäcken med den fantastiska träbron, stranden; huset kom hon av naturliga skäl inte in i.

Och så tog hon en jättelik serie bilder för oss alla att ha som minne. Tomten och omgivningarna är ännu inte sommarfagra, potatislandet och en del av odlingarna från förr igenlagda till gräsmatta, rabatterna inte så vårdade som på min mammas tid. Men efter fyllda 80 har gamle Kjell, trots att ryggen var krum och lederna värkte, ändå lyckats med att själv byta ytterpanel på huset!

De flesta av Kerstins bilder har mest bara en privat innebörd för mig, Kerstin och andra berörda, men den som är nyfiken på den miljö jag har skrivit en del om vill jag leda vidare till fyra bildavsnitt på Kerstins blogg:
Huset
Trädgården
Lillstugan
Stranden

Kerstin, Bo och barnen har förresten varit här i Öregrund och hälsat på i dag. Vi har planerat för vår 70-årsmottagning i augusti, och barnen har sprungit runt i trädgården. Viggo har som vanligt klättrat på bergknallarna, och Klara lyckades åka kana på baken nedför en av dem.

Hoppas att Öregrund för Viggo och Klara blir något av det lyckliga sommarland, som Kjells hus var för mig, Anna, Kerstin och Matti.

***

Kjell kommer att ligga i en familjegrav på Mjösunds vackra kyrkogård, som ligger vid Ljungan. På samma kyrkogård ligger redan mina föräldrar, Edgar och Edla. På Kerstins blogg finns också en bild av deras grav.

2 kommentarer

  1. Det var riktigt roligt att se bilderna från Juniskär Jag bodde mina första 11 år i livet där med mina föräldrar Mariann och Gösta johansson och min morfar Leander Edström. Om jag minns rätt figurerade namnet Enn Kokk i samband med fackföreningar eller något sådant och att du bodde i Åkersviken.

    Comment by Raymond (Johansson) Zweigberg — 2012 03 05 3:29 #

  2. Till Raymond (Johansson) Zweigberg: Nej, jag och vår familj bodde på nedervåningen i ett hus tillhörigt Kjell Nordin. Det här huset ligger mitt i Juniskär, där Nätvägen går ner på Junivägen – det är det enda huset där som ligger på sjösidan.

    Det jag nog var känd för på den tiden var att jag var tidnings- och bokombud åt gamla Folket i Bild och att jag var socialdemokrat – min pappa och Kjell Nordin var förstås fackligt aktiva, men själv fick jag som hade ”läshuvud” som det hette på den tiden börja i Läroverket i Sundsvall. Där tog jag studenten 1958, och efter lumpen i Sollefteå flyttade jag året därpå vidare till Uppsala för studier.

    Comment by Enn Kokk — 2012 03 05 8:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^