Melodikrysset nummer 24 2010

19 juni 2010 11:57 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Dagens melodikryss sändes från Ockelbo och gick i bröllopsyrans tecken. Jag hörde till de inbjudna till vigseln, men i motsats till min hustru, den före detta talmannen, som har gamla band till dagens brud, avstod jag från att gå. Inte för Melodikryssets skull dock – den som vill veta mer om hur jag resonerade rekommenderas att gå ner ett par steg på bloggen.

Länken från Ockelbo bröts mitt under krysset – samma sak inträffade för övrigt tidigare under ”Ring så spelar vi”. Men jag listade snart ut att det var Christer Sjögren som sjöng ”Hej du glada sommar” och fick efter sändningsavbrottet också reda på var i krysset de båda orden skulle fyllas i.

Dagen till ära hade Anders Eldeman valt en mängd musik med bröllopsassociationer.

Den första ljudillustrationen hette till och med ”På bröllop” och spelades en gång i världen in av ABBA, av vilket man kunde dra den korrekta slutsatsen att Benny Andersson var en av upphovsmännen.

Jag antar att både H C Lumbyes ”Champagnegaloppen”, som här skulle ge festdrycken champagne, och ”Vilken härlig dag” med Ewa Roos skulle leda tankarna till bröllopsfestligheter. Och Malena Ernman, här med förra årets melodifestivalvinnare ”La Voix”, var ju med redan i går kväll på Konserthuset – jag såg inte hela programmet men i alla fall numret där hon uppträdde tillsammans med en av mina favoriter, Martin Fröst.

Och varför Eldeman i dag hade valt att spela Carl Michael Bellmans ”Fjäriln vingad syns Haga” behöver man ju inte vara detektiv för att komma på.

Huruvida ”En sån karl”, normalt oftast med Lill Lindfors men här sjungen av Anne-Lie Rydé, i dagens kryss avsågs syfta på Daniel Westling undandrar sig mitt bedömande.

Många frackar förekommer det vid de pågående festligheterna. Så det passade väl bra att spela Gösta Ekman med ”En herre i frack”, vars text skrevs av hans son, Hasse Ekman, och musik av Johnny Bode.

Dagens andra scenklassiker var ”Jazzgossen”, i det här fallet dock exekverad av Magnus Uggla – den som vill läsa mer om hans Karl Gerhard-platta kan gå upp under Kulturspegeln, Musik. Fast det hade väl varit ännu roligare om Eldeman, dagen till ära, hade spelat någon av de många revynummer, då Karl Gerhard gisslade kungahuset.

Men det finns ingen anledning att vara sur över dagens melodival. För att motverka den reaktionen lät Eldeman oss höra den klassiska Gullan Bornemark-maningen ”Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min”.

Proletariatet fick i dag representeras av ”Snabbköpskassörskan”, i vars kassa- Göran Ringbom på sin tid ständigt hängde.

Fast även den handlar ju om storslagen kärlek. Sådan förekommer också i ”Sound of Music”, där en central person är nunna och sjunger ”Do-re-mi” – som sen ju följs av fa enligt den musikaliska regelboken.

Själv fyller jag år i dag, 73. Eftersom hustrun alltså är i Stockholm på bröllopsfestligheter, trodde jag, att jag skulle få fira födelsedagen först i morgon, när hon är tillbaka i Öregrund. Men sent i går kväll kom, som en glad överraskning, sonen, Matti, hit för att fira sin gamle far. Present fick jag också i morse, en ny darttavla som under dagens lopp kommer att sättas upp på trädgårdsbodens vägg. Han hade till och med med sig en masonitskiva och färg att måla den med. Den ska sättas upp som skydd på bodväggen – då och då får vi ju besök av små pilkastare som inte är så pricksäkra som morfar.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

 1. Ett stort grattis på födelsedagen, alltid lika roligt och intressant att läsa dina inlägg.

  Comment by Paul Ekberg — 2010 06 19 12:06 #

 2. Hej Enn!
  Kan konstatera att mina svar överensstämde med dina. Grattis på din födelsedag! :-)

  Comment by Sussi — 2010 06 19 12:10 #

 3. En stor grattiskram på födelsedagen från ett knottplågat hörn av Dalarna! Finns det bättre presenter än besök av sina barn? Jag väljer bort bröllopet (kanske att jag tjuvkikar lite i pausen) för att laga mat och titta på fotboll – till skillnad från dig är jag förtjust i vissa sporter på TV. Lite avundsjuk är jag på dig också, som har födelsedag i juni. I slutet på mars är det ofta snöstorm :)!

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 06 19 12:21 #

 4. Grattis på födelsedagen från oss i Sollefteå! Det blir ju firande i dagarna tre ser jag i bloggen. Hoppas ni alla får fina dagar i helgen och att solen lyser över både födelsedagsbarnet och bröllopet. Vi löste krysset i dag utan problem trots avbrottet.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010 06 19 12:39 #

 5. En varm grattiskram till dig från Sundsvall. Hoppas solen skiner på dig för här är det fullständig avsaknad av solen och regnigt kallt och trist väder.

  Comment by Britt Skalin — 2010 06 19 12:44 #

 6. Tack allihop för födelsedagsgratulationerna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 06 19 16:01 #

 7. Med ojämna tidsmellanrum – pga av resande – läser jag herr Kokks blogg. Alltid mycket givande!
  Nu var jag speciellt intresserad av vad denne hedersman skulle skriva om bröllopet i Sthlm. Enn Kokk ”håller färgen” verkar det som vad gäller monarkin.
  Hur kan svenska folket, som mestadels är socialister, fördra och föredra att statsskickets högsta tjänst kan ärvas?? Må så vara att kungen, senare drottningen (Victoria),inte har någon reell politisk makt, men principen att ärva ett officiellt, samhälleligt ämbete är vämjeligt för mig!
  Sedan må ungdomarna Victoria och Daniel vara hur charmiga som helst och deras kärlek vara ”for ever”! Men monarkin är obsolet!!!

  Comment by Lars Rudström — 2010 06 19 21:25 #

 8. Glömde mitt grattis på födelsedagen!!!

  Comment by Lars Rudström — 2010 06 19 21:27 #

 9. Framför också mina hjärtliga gratulationer på födelsedagen, så här i 25:e timmen. Önskar dig också ett fint kommando år.

  Comment by Kerstin — 2010 06 20 1:04 #

 10. Har varit bortrest i helgen och önskar Dig ett stort grattis på födelsedagen i efterhand.

  Comment by Anders Henricson — 2010 06 21 10:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^