Anders F Rönnblom, återuppstånden

17 juni 2010 22:54 | Musik | 2 kommentarer

Anders F Rönnblom recenserade jag en del plattor av under min redaktörstid på Aktuellt i politiken (s). Dock kom hans debut-LP för tidigt, 1971, för detta: ”Din barndom skall aldrig dö” (Decca). Förra året (2009) fick jag syn på en återutgivning på CD (F Records LPCD-49 / F0802) och köpte den.

Anders F Rönnblom har genom åren hunnit göra mycket på platta, en del så där, annat – som ”Det är inte snön som faller” från 1980 – fullkomligt lysande.

De riktigt bra numren gör att jag med förväntan börjar lyssna på hans nu återutgivna debutplatta men konstaterar, att han där inte riktigt har funnit formen än. Innehållsligt är den, som titeln antyder, till största delen en utgrävning av barndomens minnen, till stor del med de många och oväntade detaljer som utmärker till exempel Beppe Wolgers’ text till ”Det gåtfulla folket”. Fast musiken är i så fall mer släkt med James Hollingworths (han med ”Älgarna demonstrerar”) än med Olle Adolphsons. Texten i den allra sista sången, ”Mamma hjälp mig”, skulle, om den vore bara aningen mer raffinerad, kunna komma från Lennart Hellsing, men den låter med sitt häftigt tunga rockkomp ändå inte hellsingsk.

Det här är mest en intressant, ibland också kul förövning till det som skulle komma senare.

Men jag har hittar en låt som skiljer ut sig, inte för att den är en av de rockigare kompositionerna på den här plattan utan för att den spränger ramen av barndom. Den heter ”Jag har hennes nummer”, och dess huvudperson är inte längre i den ålder då man samlar på stenar:

Åh, vilken gryning
Jag kommer in i hamnen på en dyning
Lägger till bredvid Bills lilla fiskebåt
Och stämmer upp en låt
Nu är jag äntligen hemma
Nu har jag tid att träffa Emma
Men först ska jag stilla min törst
Med en stor flaska vin
Det är min medicin
Jag har hennes nummer
Och jag har hennes namn
Men jag är en dummer
Och därför missar jag hennes varma famn

2 kommentarer

 1. Kan tipsa om ännu en nyutgivning med Anders F. Det är det andra albumet från 1972 ”Ramlösa Kvarn” som släpps på nytt lagom till 40-årsjubiléet. Precis som föregångaren med identiskt LP-omslag förutom storleken samt en svart CD utformad som en vinyl-LP med CBS klassiska Epic-etikett. Det här är ju en platta som är lite mer avancerat instrumenterad och arrangerad till skillnad från debut-LP:n. ”Ramlösa Kvarn” är ju också precis som senare ”Tarschan Boulevard” något som blivit av ett begrepp för oss inbitna F-fans. Och sådana har han fortfarande en hel del kan jag lova. Här i Örebro där jag bor har vi ju som många svenskar känner till en stor julkonsert utomhus som kring julhelgen sänds på TV4. Den konserten brukar dra runt 20-25.000 åskådare. Häromkvällen spelade Anders F på en restaurang här i Örebro för visserligen ett fullsatt ställe, men ändå bara för hundratalet personer. Det är möjligt att det kan förklaras med att han inte visade något större intresse att följa upp sina hyfsat kommersiella framgångar med ”Det är inte snön som faller”, ”Jag kysste henne våldsamt” och ”Europa brinner” på 80-talet. Han har ju istället själv förvånats över att just tre av hans mest samhällskritiska sånger blivit dom mest kommersiellt gångbara. Själv skulle jag vilja påstå att det är Anders F som förtjänar att få spela för 25 000 personer utomhus i en TV-sänd konsert. Inte för att jag vill ha honom mer medvetet kommersiell utan för att han är en mycket sympatisk människa som bryr sig, som skriver sånger som engagerar och som fortfarande är mycket vasst samhällskritiska. Och det behövs än mer idag än på 70 och 80-talet (även om det givetvis behövdes då med). Här är låten ”Välfärd” från senaste CD:n ”Tambourines & lovers” (2011).

  http://www.youtube.com/watch?v=D5oa8bidV6I

  ”Kärleken, drömmen, karusellen
  Den vilda världen, alla dolda ställen
  Välståndsjakten, den stora smällen
  Den svenska bagatellmodellen

  Tusen stänk i ett hav av skrönor
  land livlinor och tusenskönor
  Löften, löften, bara löften
  Vi överröstas överallt
  Säg din mening
  Du vet inget – du vet allt

  Jag säger aj,aj, jag har blivit så hungrig
  Hungrig på riktigt, på det viktiga livet
  Hungrig på vägen
  Min väg, min väg
  Min färdväg in i din värld, din värld

  VÄLFÄRD – kommer till ditt hus
  VÄLFÄRD – ringer på din dörr
  VÄLFÄRD – säger som det är
  VÄLFÄRD – ingenting att ha

  Någon kom med kvasten, någon sopade bort skräpet
  Någon höjde rösten, någon tystnade häpet
  Ingen såg vad som hände, ingen öppnade munnen
  Den som tackade och vände
  Var den som levde för stunden

  Alla trodde på ödet, alla väntade tappert
  På det som kallades flödet
  Men var ett tomrum i glappet
  Vi som väntar på svaren
  Vi som skriker och gråter
  Bland dom stannade och är kvar än
  Bland dom som inte förlåter

  VÄLFÄRD – ingenting att ha
  VÄLFÄRD – miljoners miljoner
  VÄLFÄRD – ingenting att ha, ingenting att ha
  VÄLFÄRD
  Idiotikakafoni

  Det stinker om demokratin
  Kärleken, drömmen, karusellen
  Den vilda världen, alla dolda ställen
  Kärleken, drömmen, karusellen
  Välståndsjakten, den stora smällen
  Den vilda världen, den vilda västern
  Den svenska bagatellmodellen
  Hands-free demokrati
  Hands-free demokrati”

  © 2011 Anders F Rönnblom

  Comment by MIkael Löwengren — 2011 12 04 1:33 #

 2. Till Mikael Löwengren: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2011 12 04 11:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^