Rödgrön ledning – men spela inte bort den!

10 juni 2010 21:09 | Politik | 3 kommentarer

SCBs stora förvalsundersökning (närmare 9.000 tillfrågade) ger en ganska hygglig rödgrön ledning, 50,2 procent mot alliansens 44,2 procent. Att SD hamnar under spärren är också det ett välkommet resultat.

Bortförklaringarna från alliansens sida har som väntat omedelbart startat. Det heter att det har skett en kraftig svängning i borgerlig favör nu på sluttampen, men SCB-undersökningen har sträckt sig så pass långt fram i tiden att den rödgröna ledningen borde bestå, även om det mot slutet skulle ha blåst i blå favör. Och för fortsättningen ska heller inte den psykologiska effekten av den här mycket stora undersökningen underskattas.

Socialdemokratins sammantaget inte våldsamt imponerande siffra, ännu sämre i Storstockholm, skulle kunna tänkas locka partiet till ett handlande som i längden kan visa sig kontraproduktivt. Den allra största risken löper partiet, om man – som det har funnits tendenser till – i stockholmsregionen försöker besegra borgerligheten med att göra sin egen politik mer borgerlig – varför skulle mängder av stockholmare välja en kopia, när de kan få the real thing? På kuppen skulle man då samtidigt riskera att stöta bort en mängd väljare med vänsterbetonade värderingar i andra delar av landet, där socialdemokratins relativt sett mycket starkare ställning är förklaringen till den röd-gröna ledningen i SCB-mätningen. Stockholmsväljarna ska naturligtvis inte lämnas åt sitt öde men de måste på sikt, med start redan nu, vinnas för en vänsterbetonad socialdemokratisk politik.

På kort sikt – det vill säga under perioden fram till valet – ser jag på samma sätt på ett par andra väljarsympatiobalanser som framgår av SCB-mätningen. Enligt den är socialdemokratins ställning bland dels de unga väljarna, dels bland de kvinnliga väljarna hyggligt stark.

Naturligtvis måste vi på sikt vinna över både fler äldre och fler män – men nu när det gäller att vinna valet bör vi ju rimligen inte sudda till bilden av socialdemokratin hos de grupper som verkligen gillar vår politiska profil.

3 kommentarer

  1. Jag håller med om det du skriver även om jag itne har koll på alla detaljer i sammansättningen av gruppen s-sympatisörer.

    Något jag dock undrat en del över är varför vår maktfullkomliga och högervridna (och därför i stora stycken odugliga) partiledning (främst Sahlin, Östros och Österberg) envisas med att lägga politiken så långt till höger.
    Visserligen har jag inte läst Stefan Svallfors’ arbeten. Men jag har hört att de ger vetenskapligt stöd åt att opinionen är för en mer progressiv välfärdspolitik.
    Även den här undersökningen gör det. Styrelsen för SAP Skåne gjorde en stor grej av den på årskonferensen 2008:
    http://data.s-info.se/data_page/1349/documents/Oh_bilder_SKL.pdf

    Så varför gör partiledningen som den gör? Inte ens den mest kallhamrad opportunist skulle göra som de gör.
    Vill de inte ha välfärdspolitik? Har de låst sig så hårt i prestige kring bland annat budgettak att de är beredd att offra flera procentenheters stöd för att kunna fortsätta hålla masken?

    Med över tio års politisk erfarenhet tycker jag att dagens partiledning ger ett intryck av att inte rikgit veta vad de håller på med.
    Att kontra med snabba pressmeddelanden verkar viktigare för dem än att bedriva seriös oppositionspolitik och långsiktig välfärdspolitik.
    Det här är kritik som kommit med lite olika utgångspunkt och ordval även från Ali Esbati, Katrine Kielos, Nisha Besara och Örjan Nyström och en del andra.

    Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 06 11 9:56 #

  2. Jag ska rösta på S om partiet lovar följande:
    1: att se till att all verksamheter som betalas med skattemedel, privata skolor etc, omfattas av samma lagar som offentlig sektor, alltså förbud mot efterforskning om anställd berättar hur det ser ut i verksamheten mm.
    2: Ser till att den lag som borgarna nu aviserar, som ska tjäna till att dölja vad de rika har för sig, tas bort, om man hinner besluta om den före valet.
    3: Ser till att lagstifta om skyldighet att redovisa varifrån partierna får ekonomiskt stöd.
    4: Inte röstar för det nya grundlagsförslaget direkt efter valet.

    Om inte lutar jag allvarligt åt att röstskolka för första gången i mitt liv.

    Comment by Kerstin — 2010 06 13 2:40 #

  3. De maktfullkomliga arslen (Sahlin, Östros, Österberg) som styr SAP kommer inte göra det gräsrötterna och en stor del av väljarkåren vill. Nej, jag tänker inte be om ursäkt för den medvetna förolämpningen.

    Om med menar meddelarskyddet i punkt 1 tror jag inte de kommer att införa det i privat verksamhet. Istället komme entrepenörderiet gynnas.

    Punkt 2 förstår jag inte vad du menar med.

    Punkt 3 håller jag inte med om. Det är en begränsning av föreningsfriheten om partier måste redovisa sina bidragsgivare. Hellre sväljer jag förtretet över att inte kunna se Moderaternas miljardär-bidragsgivare än att kompromissa med den principen.

    Punkt 4. Jag känner inte till det nya grundlagsförslaget. Kanske kan du berätta mer om det.

    Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 06 13 11:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^