Melodikrysset nr 19 2007

12 maj 2007 11:54 | Barnkultur, Musik, Serier, Ur dagboken | 14 kommentarer

Så här i eurovisionsschlagertider törs man väl nästan inte bekänna sitt relativa ointresse för melodifestivalerna. De här melodierna tycks gå in genom mitt ena öra för att lika snabbt gå ut genom det andra; sällan fastnar något i området där emellan.

Jag bläddrar lika snabbt igenom kvällstidningarna – numera, när Expressen har slutat med serier, bara Aftonbladet – men det är klart att jag hann se artiklarna om Marie Lindberg, så stora som de var. Men inte kom jag för den skull i håg, hur hennes ”Trying To Recall” lät. Och inte kommer jag i håg det nu heller, fast jag alldeles nyss hörde den i radio.

Anna Book, en annan melodifestivalare, i det här fallet med ”Samba Sombrero”, förekommer ju däremot så ofta i radio och TV, att man känner igen henne på rösten.

Det här med att känna igen rösten har räddat mig många gånger, när jag har försökt lösa melodikrysset.

I dag klarade jag till exempel första frågesvaret, Cher, på det sättet. Sen kontrollgooglade jag på ”The Shoop-Shoop Song” (som jag inte mindes) och fann att jag hade rätt.

Också Magnus Härenstam känner jag igen på rösten. På den tiden då han var programledare för Jeopardy var jag en trogen tittare. Här sjöng han dryckesvisan ”Jag blir så glad av Dry Martini”. Jag gillar Dry Martini, särskilt de Dry Martinis jag och hustrun brukar dricka under plommonträden efter fredagsbastun. Men just den här flåshurtiga låten gjorde mig inte särskilt lysten.

När det gäller Nordman – här med ”Be mig så stannar jag kvar” – behövde jag inte ens kontrollgoogla. Nordman låter omisskännligt som Nordman.

När det gällde det äldre schlagermaterialet, som jag brukar kunna hyggligt, fick jag grubbla ett slag på vem som sjöng ”Vilken sommardag”, men ledbokstäverna ledde mig åt rätt håll, Lasse Lönndahl. (Men brukade han inte heta Lars på skivkonvoluten?)

Vissa melodier och schlagertexter sitter som berg i huvudet.

Människor i min ålder som har lyssnat på radions (fåtaliga) musikprogram i unga år känner omedelbums igen ”Gamle Svarten”. Som här skulle ge ordet rider.

”Jag ska måla hela världen, lilla mamma”, sjöng Anita Hegeland.

Och när Eldeman, utan sång, spelar melodin till ”Tala närmre, håll telefonen intill din mun”, vet jag förstås, att svaret på frågan ”Vad hörs mannen i texten göra?” är ringa. Den här låten, som förresten har förekommit tidigare i Melodikrysset, sjöngs ursprungligen av Jim Reeves men är här hos oss känd i Gunnar Wiklunds svenska version.

Inte heller lyckades Eldeman förvirra mig genom att spela Lonnie Donegans original, när han sökte ”Norge, Norge, det är ett jävla land”, som Moltas Eriksson framförde i Radio Mosebacke. För övrigt tycker jag själv mycket om vårt västra grannland.

Veckans klassiker spelades mycket i radio när jag var ung. Det var Emil Waldteufels ”Skridskoåkarna”. Och Eldeman hade förstås alldeles rätt i att det just nu är alldeles fel årstid att spela den.

Barn-TV-signaturen var lätt: den hör till Bamse. Den som är intresserad av mina mellanhavanden med Bamses skapare, Rune Andréasson, kan ta en titt ovan under Kulturspegeln, Serier.

Diesel Park West slutligen, här med ”Spirit in a Dark World”, hör kanske inte till det jag brukar lyssna på, men jag klarade gruppnamnet med hjälp av ledbokstäverna.

***

På jakt efter något svar till senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. I bäda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag (någon enstaka gång söndag).

14 kommentarer

 1. Jag sökte med Google efter lyrics when the war is over cale och hittade följande:
  http://www.lyricsmania.com/lyrics/jj_cale_lyrics_10120/

  Där hittar du många texter, bland annat den eftersökta:
  http://www.lyricsmania.com/lyrics/jj_cale_lyrics_10120/the_road_to_escondido_lyrics_32089/when_this_war_is_over_lyrics_347356.html

  Comment by Håkan (hakke) — 2007 05 12 16:13 #

 2. Hej Enn Kokk!

  Tack för hjälpen i dag med Melodikrysset! Du hjälpte mig med Diesel och jag har tidigare studerat Din lösning av Melodikrysset.

  Man kan väl konstatera att en hel del kommer åter i Melodikrysset. Visst har väl Anna Book och Samba sombrero varit med förut?

  Hälsa hustru Birgitta, som jag träffade på Föreningen Nordens fullmäktige 2005 på Biskops Arnö. Jag är ombud för Kronobergs län.

  Hälsningar
  Rolf Wenander Växjö

  Comment by Rolf Wenander — 2007 05 13 11:45 #

 3. Till Rolf Wenander: Åtminstone har Anna Book varit med ett antal gånger. Om det också gäller ”Samba Sombrero” minns jag inte.

  Birgitta hälsar tillbaka.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 13 13:17 #

 4. Hej Enn.
  Bra blogg, den brukar vi gå in och dubbel kolla våra lösningar till melodikrysset emot.
  Tack för hjälpen med Emil (vi hade hört den förrut men hade ingen aning om kompositören.
  Eva & Micke i Torshälla

  Comment by E va & Micke — 2007 05 13 20:42 #

 5. Till Eva & Micke: Själv skickar jag aldrig in något svar, men jag har en liten tävling med mig själv: ska jag knäcka melodikrysset den här veckan också?

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 13 20:51 #

 6. Här är hela texten:

  Norge, Norge, det är ett ruttet land.
  Norrmän, norrmän, ett jävla rövarband.
  Norrmän, norrmän, dom fiskar dålig torsk.
  Så om du ser en slisk och han stinker rutten fisk
  är han utan tvivel norsk.

  Ja, norrmän är förskräckliga,
  så fula och så små.
  Med slipsar som är äckliga med norska blommor på.
  Dom larvar sig och sjåpar sig och joddlar och står i.
  Man frågar sig när man dom ser, hur korkad kan man bli?

  Norge, Norge, det stiger aldrig frem.
  Norge, Norge, med de tusen hjem.
  Norge, Norge, du skamfläck på vår jord.
  Känn det står en stank ända ner till Doggers bank
  från ditt norska smörgåsbord.

  Man borde ge en riktig smäll åt Norge som nation,
  för att dom har så fula fjäll och taskig folkpension.
  Dom gör ju inga bilar och cyklarna är kass
  och deras ende store skald, han heter Peter Dass.

  Norge, Norge, är världens sämsta land.
  Norrmän, norrmän, dom borde tas om hand.
  Norrmän, norrmän, det folk som Herren gav
  en hopplös håg och en panna som är låg
  så att hatten ramlar av.

  Hälsningar
  Larry

  Comment by Larry — 2007 05 15 17:47 #

 7. Om Moltas visa ”Norge är ett ruttet land…” som framfördes i programmet Mosebacke monarki, skriver du Enn.

  Nu hörde jag Moltas första gången sjunga den här texten ”live” på Skeppet 1969, en i dag förmodligen bortglömd cabaréscen/krog med en osannolik lokalisering, nämligen i en barack i Stockholms frihamn. Det var Hasse och Tage som satsat på stället. Kanske med syftet att få en mer intim miljö för Svenska Ords geniala texter.

  Jag har ett litet minne förknippat med Moltas visa. Jag arbetat på den tiden på Aftonbladet. En kväll dök Staffan Heimersson upp på redaktionen, han hade 1969 den icke oviktiga rollen som kvällschef på bladet, vilket gav honom stora möjligheter att initiera olika knäck som vi stackars yngre reporterslavar skulle se till blev till tryckbara texter i tidningen. (En del uppslag var lysande, men de flesta var blindskott.)
  Jag minns att Staffan vecklade ut en ihopknycklad krognota från ett besök på Skeppet. På den hade han skrivit ner en del av formuleringarna från Moltas visa. Vi måste få några norrmän att reagera på texten, sa Staffan.

  Aftonbladet hade på den tiden en s k stringer i Oslo, Sverre Martin Gunnerud, en jovialisk norrman, som senare skulle bli redaktör för norska Se og Hör. Sverre Martin fick i uppdrag att leta reda på några landsmän som kunde tänkas reagera på Moltas ironiska visa. Det var inte svårt. I Norge är det lätt att finna personer som på mer eller mindre väldokumenterade grunder kan formulera kritiska omdömen om ”svenskar” och svenska hållningar. Det finns ju mycket att hämta från vår gemensamma historia.

  Dagen efter berättade AB om de norska reaktionerna på Moltas visa. Jag tror att det talades om ”folkstorm” i Norge efter Moltas visa. Det kom naturligtvis repliker från svenskt håll och så fortsatte polemiken ett tag över kölen.

  Det det var sommarstiltje i landet och ont om säljande nyheter, så den norska folkstormen om Moltas visa räckte för att fylla flera dagars tidningar med stoff.

  Jag var ny i Stockholm, nyanställd på AB och noterade storögt hur ”nyheter” tillverkades i tidningsfabriken i Klara. I dag – när den här typen av konstruerade affärer och konflikter är dagliga företeelse – framstår kanske storyn om Moltas visa som ett oskyldigt minne ur det förflutna? Men kanske ändå värd att berättas?

  Comment by anders thunberg — 2007 05 15 22:26 #

 8. Till Anders Thunberg: Historien är kul och värd att berättas, men jag undrar om du inte minns fel i fråga om ”Norrmän”. ”88-öresrevyn” gick på Skeppet 1970; jag var själv där, och jag har kollat i Staffan Schöiers & Stefan Wermelins stora bok ”Hasse & Tage. Svenska Ord & co. Saga och sanning” (Bonniers, 2005). I den revyn medverkade Hans Alfredson, Tage Danielsson och Gunnar Svensson, inte Moltas, och programmet, som återges i boken, finns inte ”Norrmän” med. Jag har också ”88-öresrevyn” på video (men har inte orkat kontrollse den).

  Enligt den ovan anförda boken skrevs ”Norrmän” med anledning av norrmännens stora framgångar i vinter-OS 1968. Hasse & Tage skrev texten, och den framfördes av Melvin ”Bobo” Slacke (alias Moltas Eriksson) till Helmer Bryds Eminent Five Quartet, tydligen i Mosevisionen i TV – tyvärr framgår det inte av boken exakt när.

  Men Staffan H behöver ju inte ha hört den just i TV.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 16 12:04 #

 9. Moltas Norge-visa…
  AB:s arkiv öppnar först kl 18.30 på dagarna, så kan f n inte ge dig Enn några exakta data för Moltas-artiklarna i AB om Norge-visan. Däremot kan jag redan nu säga att Norge inte hade någon olympiad 1968, så hade Schöier-Wermelin den uppgiften i sin bok så är dom har dom alldeles fel.

  anders thunberg

  Comment by anders thunberg — 2007 05 16 14:03 #

 10. Till Anders Thunberg: Nej, du missförstår. Uppgiften gäller inte att 1968 års vinterolympiad skulle ha hållits i Norge utan att norrmännens framgångar i denna – större än svenskarnas – skulle ha fått Hasse & Tage att skriva sången.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 16 15:44 #

 11. hej Har du inte lösningen till nr 20 jag blir tokig om jag inte vet svaren snart. Jag kan inte musicalen och inte operetten
  mvh A.Ch

  Comment by Ann-Charlotte — 2007 05 19 17:55 #

 12. Till Ann-Charlotte: Jo, gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se. Lösningen finns överst.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 19 17:57 #

 13. Hej!
  vad tillhör ”skridskoåkarna” av Emil Waldteufels för genre?
  MVH Karin

  Comment by karin — 2008 02 02 23:03 #

 14. Till Karin: Emil Waldteufel (1837-1915) – han var fransman och hette egentligen Charles Émile Lévy – var både tonsättare (av valser och marscher) och kapellmästare. I den senare rollen arbetade han bland annat som hovbalsdirektör. Jag skulle karaktärisera honom som en klassisk kompositör av populärmusik. ”Skridskoåkarna”, en vals, är hans kanske mest kända verk.

  Comment by Enn Kokk — 2008 02 03 11:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^