Melodikrysset nummer 22 2010

5 juni 2010 12:04 | Barnkultur, Mat & dryck, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Det är lite tidigt på dagen att sjunga snapsvisan ”Sjöbloms dass”, även om hustrun just kom hem från New York medförande bland annat en flaska Finlandia vodka. Sjöblom var namnet alltså.

”Ja, då är det vår”, heter det i texten – men i veckan som var kom ju sommaren så att det dånade om det. Så i dag hade Anders Eldeman förstås plockat fram en av sina favoriter, Lars Berghagens ”Då är sommaren säkert här”, där Jan Malmsjö också är med och sjunger. Vi minns – den har varit med i krysset tidigare.

Men annars kryssade Eldeman som vanligt mellan årstiderna.

Inte är det väl till exempel riktigt dags att skörda lin än? Detta apropå att vi fick höra ”Nu ska vi skörda linet i dag”.

Långt är det också till älgjakten, som föranledde James Hollingworth att skriva ”Älgarna demonstrerar”.

Eldeman spelade vidare ”April, april” som vann Melodifestivalen 1961 och som vi minns med Siw Malmkvist.

Därmed är vi inne på melodifestivallåtar, och jag passar därför på att ta frågan om vem som i årets tävling sjöng ”Doctor, doctor”. Jo, Elin Lanto.

Lite äldre är Darins singelsuccé ”Money For Nothing”, som har Robyn som viktig ursprungskälla.

Ännu äldre är Åsa Jinders fina text ”Av längtan till dig”.

Den minns säkert de flesta, men hur är kunskaperna om äldre schlager?

Kanske kommer många ändå på att dagens Jules Sylvain-melodi hette ”Räkna de lyckliga stunderna blott”. Men vad av metall finns det i textens inledning? Jo, texten börjar: ”Ett gammalt solur jag har”.

Kring djur rörde sig en av dagens dubbelfrågor. ”Björnen sover”, som här skulle ge ide, klarade nog de flesta. Men för att klara den andra delen av frågan måste man kunna äldre schlager. Den här aktuella hette ”Vad tar ni för valpen där i fönstret?”, och för att göra frågan lite knepigare ville Eldeman inte leda oss till den djuraffär som texten ju handlar om, utan till en kennel.

Som mina läsare vet är jag en ogudaktig typ, men barndomens psalmer minns jag, i många fall med glädje. Så fort jag hör melodin, kommer också orden, ett resultat av småskolans psalmtragglande. I dag fick vi höra en klassiker, Lina Sandells och Oscar Ahnfeldts ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder”.

Annat verkar aldrig fastna i mitt musikminne. Till den kategorin av musik hör TV-signaturer. Jag har till exempel sett praktiskt taget alla avsnitt av Skavlan, men jag skulle aldrig ha klarat signaturmelodin, om jag inte hade fått ledtrådar och ledbokstäver.

Leonard Cohen har jag lyssnat en hel del på. Sven Wollter är en utmärkt skådespelare men knappast en sångare av Cohens kaliber. Lite kul är det ändå att höra Wollter sjunga Cohen, här ”Tag min vals”, vars svenska text har skrivits av Rikard Wolff.

Jag går i dag i mål med en gammal favorit, ”The Rose” med Bette Midler. Henne har jag en bunt välspelade LP av i skivhyllorna.

En ros vill jag också skicka till Kristina Strömberg i Sollefteå, 70 år i dag. Hon är mamma till Bo, gift med vår Kerstin och pappa till Viggo och Klara. Kristina ska få rosor att plantera i trädgården också, fast senare – vår plan att handla trädgårdsväxter i går havererade på grund av ett förargligt tåghaveri.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

4 kommentarer

  1. Tack för hjälp med krysset.Undrar om du kan upplysa mej om ,det som jag tror alltid var sista biten i Pekka Langers Natttuppen.Tror det var nån nunnekör från Vestindien,med typisk musik därifrån.Tycker att det skulle heta nånting ”God oh Lord”,har inte lyckats hitta den varken på Google el Youtube.Minnet är inte så bra längre,men nåt åt det här hållet var det.
    Tror du är rätt person att svara på det.
    Tusen tack! Ulla i Finland.

    Comment by Ulla — 2010 06 06 15:29 #

  2. Till Ulla: Dess värre måste jag göra dig besviken. Trots att jag var en flitig Natttuppen-lyssnare, minns jag inte vad den brukade avslutas med. Men någon av läsarna kanske vet?

    Comment by Enn Kokk — 2010 06 06 15:50 #

  3. Hej Enn.

    Jag läser alltid dina trevliga bloggar om melodikrysset.

    Nu gäller det låten som Ulla efterlyste. Det finns en låt som heter ”Hear o Lord” och som framförs av ”The Goretti Group”. Den stämmer bra in på Ullas beskrivning.

    Hon kan ju själv höra den på Youtube och kolla om det är den rätta.

    I vilket fall som helst är det en underbar sång.

    Vänligaste hälsningar från Urban Lundh.

    Comment by Urban Lundh — 2010 06 07 15:45 #

  4. Jag får tacka Urban så hjärtligt för det fina tipset.Det var helt rätt låt.En underbar sång.
    Tusen tack.

    Comment by Ulla — 2010 06 07 19:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^