Och vart tog övertygelsen vägen? Fanns den?

9 maj 2007 16:20 | I skottgluggen, Politik | 6 kommentarer

Jag hade tänkt kommentera Göran Perssons uppdrag för lobbybolaget JKL, men allt väsentligt i ämnet har redan sagts av Olle Svenning i Aftonbladets ledare den 9 maj.

Jag håller med om att Göran Persson har ”devalverat sitt politiska anseende till småmynt”. Här kommer mera:

”Persson imiterar Gerhard Schröder, Carl Bildt och Björn Rosengren och gör därmed en grimas åt Tage Erlander och Ingvar Carlsson, inriktade på folkbildning och internationellt arbete sedan de lämnat partiledarskapet.

Gränserna mellan det politiskt-demokratiska arbetet och lobbyismen är knivskarpt tydliga. Medan den förra världen arbetar med öppenhet och folkligt deltagande, styrs den andra av beställarens kapital och makt. Drivkraften är vinstintressen, inte samhällsnytta. Insynen är oftast noll. JKL nämner inte klienternas namn. Bolagets högerkurs läggs fast av koncernchefen: `Det är av Bush och den amerikanska högern man ska lära.´

Maktens män är en attraktiv marknadsvara för lobbyisterna. De köper deras kontakter, inflytande, telefonböcker, manipulativa förmåga och drar fördel av vänskapskorruption.”

Avslutningen i ledaren är magnifik, genom att den vänder ett Persson-uttalande om efterträdaren mot honom själv:

Den periodvis framgångsrike Göran Persson tycks, med en gest som tagen ur en absurd fars, vilja visa att det är kommunikation – inte tänkande – som är hans starka sida.”

Vart tog övertygelsen vägen? Fanns den?

Och var i helvete finns moralen?

6 kommentarer

 1. Hej!
  Jag hoppas att inte sista ordet är skrivit när det gäller Göran Perssons agerande.
  Jag upprörs över det snabba sidbytet.
  Persson talade på 1 maj i Gnesta, enligt pressen. Den 8 maj blir det känt att Persson ska börja jobba för lobby-företaget, JKL. JKL, en plats för f d moderatpolitiker.
  Vilka företag har råd att anlita JKL, tobakshandlaren på hörnet? Nej knappast, det handlar om stora företag som har gott om deg, gott om flis, slang på stockholmska.
  Persson gör inte bara en grimas åt Ingvar Carlsson och Tage Erlander (se Olle Svennings artikel i dagens Aftonbladet). Persson räcker ”lång näsa” åt stora delar av arbetarrörelsen. Jag vet att vårda mitt varumärke! Persson sidbyte solkar ner politiken, (stänker). Vilken politiker kan man lita på i forsättningen? Vilka intressen lobbar i bakgrunden mot riksdagsman x eller y eller z?
  Varför agerar riksdagen som ett ”yrvaket höns”?
  Lallande? Vi lever i den bästa världar. Ett Sörgården. Varför finns det inga tydliga övergångsregler (karantän), från politiken till näringlivet? En tidsfråga när en f d ordförande inom LO-familjen tar steget över till Wallenberg-sfären? En f d TCO ordförande började arbeta för Jan Stenbeck-sfären. ”Staten och kapitalet sitter i samma båt.”

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 05 09 19:12 #

 2. Rustan:
  Ska jag var ärlig så kan jag inte se att Göran Persson bytt sida, så så värst förvånad är jag verkligen inte. Han har bara äntligen bekänt färg.

  Comment by Kerstin — 2007 05 12 0:14 #

 3. Staten och kapitalet har alltid suttit i samma båt. Någon har ju skrivit om hur alla svenska regeringar har haft hemliga möten med svenska storfinansen; kanske någon annan har detaljer? Så Persson har ju redan haft en fot i dörren. Socialdemokraterna har haft fötter i många olika dörrar; inte alltid bättre än andra partier och ibland sämre. But don’t get me started. Inga fler drapor! :)

  Sedan borde det verkligen finnas någon typ av övergångsregler så att inte avdankade statsledare drar oetisk nytta av sina kontakter och kunskaper, ”insider information”.

  Comment by A-K Roth — 2007 05 12 14:46 #

 4. En mig närstående stod aldrig ut med att se Göran Persson i rutan. Hon kallade honom gösselhög och att han måste ha gössel i hjärnan! Jag menade att det där var för emotionellt – han måste bedömas efter den politik han förde. Men nu ger jag henne rätt!
  Tror inte på regler och etiska kampanjer och sånt. De som sviker hittar bara på knep och går smygvägar – leder bara till att de då kan få ännu mer betalt. Man måste lita på människor och de som sviker får stå med ändan bar – folkets dom!
  Men allvarligt är det med demokratin i det socialdemokratiska partiet. Tänker då på toppen främst – hur kunde man låta sig toppstyras av en gösselhög? Som bestämde mot partiets majoritet tom på kongresserna! Och nu spottar han dem upp i ansiktet. Ordentlig kritik och omprrövning behövs.

  Comment by Sixten Andréasson — 2007 05 12 16:31 #

 5. Jag håller just på att läsa Erik Fichtelius’ intervjubok med Göran Persson och får åter en mer nyanserad bild av honom än jag fick genom de hårt redigerade TV-programmen. Mitt intryck (också genom personlig erfarenhet) av Göran Persson liksom av andra ledande politiker är att de ofta är sammansatta personligheter: för all del inga helgon – men för den skull inte heller ”gödselhögar”.

  Socialdemokratiska statsministrar måste naturligtvis, precis som borgerliga statsministrar, föra samtal, ibland förtroliga, med företrädare för näringslivet; vi lever ju i ett kapitalistiskt samhälle.

  Däremot känns det motbjudande för mig, att ledande företrädare för arbetarrörelsen (och där var Göran Persson inte först) byter sida. Sådant stämmer inte med min moral, ej heller med den moral jag menar är arbetarrörelsens. För mig är det här viktigare än detaljerna (om den före detta statsminstern får betalt för sitt kontaktnät, sin kunskap om hur slipstenarna ska dras och så vidare), således också frågan om eventuell karenstid.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 12 17:02 #

 6. […] Tyvärr grundar det hela sig i samma åsiktskonglomerat som gör att socialdemokrater nu tar skarpt avstånd från Göran Persson på grund av att han blivit senior konsult på JKL. Och det blir roande när socialdemokraten Eva-Lena Jansson menar att Ingvar Carlsson minsann kunde få ha kvar ett rum på kansliet men inte GP: Vad jag vet jobbade inte Ingvar Carlsson på JKL. Persson har ju gjort sitt val var han har sina arbetsuppgifter. Man kan inte hänvisa till hur det jämt har varit utan måste se hur situationen är just nu […]

  Pingback by deep|edition » Ett litet bloggdrev — 2007 08 05 13:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^