Försommaren är här – och med den längtan ut i trädgården

1 juni 2010 12:25 | Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Våren har varit kylig, kanske inte bara här ute vid upplandskusten. Jag tycker inte om att frysa, och eftersom min ork på grund av en rad fysiska tillkortakommanden – en hjärtinfarkt med mera – är nedsatt, har jag mest hållit mig inomhus.

Birgitta har inte tjatat på mig – i stället rensade hon, som är av en härdig och envis sort, också mitt stenparti, innan hon åkte till USA. Det tackar jag för, men jag har hela tiden haft för avsikt att jobba ute i trädgården, så snart värmen kom.

I söndags såg den ut att vara här. Luften var milt varm och lockande – men så kom det mörka moln och ett ganska kraftigt regn.

I går, däremot, var det skön, solig försommar.

Så jag kravlade mig ut i trädgården och rensade övre delen av stenpartiet, den del som finns uppe på en bergknalle och går fram till staketet. Bar sen ut renset på allmänningen utanför staketet, där på det här sättet allt fler trädgårdsblommor rotar sig.

Konsum hade jag köpt några knölväxter som jag satte: vit och rosa flocklilja och så blålila martorn. Ett par trädgårdsprimulor, som hade spritt sig ut i gräsmattan, grävde jag upp och planterade om i stenpartiet.

Både i går och i dag på förmiddagen har jag suttit ute vid trädgårdsbordet: druckit av mitt goda och starka kokkaffe, läst tidningar och tidskrifter, löst ett och annat korsord. Men inte alltför länge. Efter lunch i dag kommer det att bli ett besvärligare trädgårdspass än i går: Jag ska börja rensa min allra äldsta blomrabatt.

Trädgården prunkar försommarfin. Det är tulpantid nu, och märkligt nog tycks tulpanerna få stå kvar – kanske är det stinkpinnarna med rå-odör som Birgitta har satt upp som håller rådjuren borta.

Både körsbärs- och krikonträden blommar; i delar av trädgården kunde man tro att man befinner sig i Körsbärsdalen i ”Bröderna Lejonhjärta”. Också päronträdens blomning har börjat. Äppelträden har stora rosa knoppar, men trädens blad är samtidigt ynkligt små – när värmen som i år dröjer, får det såna här effekter.

Även syrenerna börjar skifta i en smula lila allra längst upp, men det är än så länge bara en lila aning, inte mer än knoppar.

I går öppnade jag dörren till Birgittas växthus och kände då en pust av värme slå emot mig. Där var inte torrt, men jag bar dit kanna efter kanna med vatten och vattnade vindruvor, tomater, sallat, rädisor och allt vad det var. Sen vattnade jag också de blommor Birgitta odlar i krukor vid de båda trapporna in till huset.

Om det vackra vädret fortsätter kommer jag att ha trädgårdspass varje dag den här veckan.

Med tiden kommer nog då kondisen att också bli bättre.

5 kommentarer

  1. På tal om årstider. Skulle du säga att klimatet, floran och årstiderna skiljer sig mellan Estland och Sverige?

    Comment by Matti — 2010 06 02 9:42 #

  2. Jag vandrar runt i din trädgård som du målar med ord och inte bilder (inte så ofta i alla fall). Det är en trivsam vandring. Själv var jag uppe flera timmar i natt med en krasslig katt. Det var en vit natt, knappast ens en skymningsbård, som Martinson kallade den knappt märkbara skiftningen i ljus mellan natt och dag. En galen gök kokoade frenetiskt vid halvtvå. Det är så vackert att det smärtar. Ha en trevlig trädgårdsvecka.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 06 02 11:30 #

  3. Till Matti Dahl: Estland ligger ju lite österut, längre bort från Golfströmmen, så landet har kanske aningen mer av inlandsklimat, men skillnaden är ganska liten. Skillnaden i flora är heller inte påfallande. Estland har ju mycket kalkstensgrund, vilket nog betyder mer för floran än den geografiska belägenheten, men motsvarande finns ju också i delar av Sverige.

    Å andra sidan har vi ju också ett gemensamt hav, och hav förenar när det gäller floran. En märklig upptäckt (för övrigt var det din mamma som gjorde mig uppmärksam på den) var den att vår vita midsommarros här i Öregrund, jungfrurosen Rosa alba maxima, fanns också i min forna hemby Juminda på den estniska nordkusten.

    Comment by Enn Kokk — 2010 06 02 11:58 #

  4. Till Ann Christin Sandlund: Även om min fysiska ork av kända skäl har varit usel under senare tid, kan jag den här trädgården och dess växter i alla enskildheter. Birgitta och jag har, sedan vi köpte huset och tomten 1969, år för år själva mödosamt anlagt allt som finns i den: vi har i trädgårdsböcker och i handelsträdgårdar valt ut det vi ville odla, också lärt oss namnen (i många fall även de latinska namnen) på det vi har planterat ut. För mig är det alltså självklart att använda exakta namn när jag skriver om det som finns i trädgården. Trädgårdsintresserade har glädje av det – men jag är medveten om att de många som inte har någon egen kunskap bara uppfattar alltsammans som att jag skriver om till exempel ”blommor”. Så kanske borde jag ändå också publicera foton.

    Comment by Enn Kokk — 2010 06 02 12:13 #

  5. Och idag har också vi haft en strålande högsommardag, med tornsvalorna skriande över taket och en slitig gräsklippning samt en mindre slitig utplantering av förkultiverade tagetes.
    Hoppas sommaren har kommit för att stanna ett tag.

    Comment by Kerstin — 2010 06 03 0:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^