Reservdelsmänniska

5 maj 2007 17:43 | Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Som redan har framgått har jag varit intagen på Akademiska och fått en pacemaker inopererad.

Det började med att hjärtfrekvensen sjönk från normala 60 till 50, och redan då började min läkare varna mig för att det nog kunde ända i att jag måste skaffa mig pacemaker. Han remitterade mig till Akademiska, och jag har nu en längre tid stått under deras kontroll, bland annat genomgått långtids-EKG-mätningar (apparat fästad på bröstet under ett helt dygn). När den senaste dygnsmätningen visade på små uppehåll i hjärtverksamheten i sömnen och en EKG-mätning hos min ordinarie läkare visade, att hjärtrytmen nu var nere på 40, var det förstås klippt. Jag fick kallelse till en operation på hjärtkliniken.

Jag är inte det minsta skraj för fysiska ingrepp, också tämligen okänslig för smärta. Ändå kände jag en intensiv motvilja mot tanken på pacemaker. Det här låg helt och hållet på det psykologiska planet: att ta emot en mekanisk reservdel av det här slaget är att ta till sig, att kroppen blir gammal, håller på att slitas ut.

Men väl ställd inför faktum inrättade jag mig efter omständigheterna utan några som helst krumbukter. I mitt mycket aktivistiska huvud bor det också en fatalist.

Jag infann mig alltså strax före klockan 13.00 på onsdag och skrevs in – skaffade telefon och gjorde mig hemmastadd. Under onsdagen hände det ganska lite; framför allt rakades jag på bröstet och fick med hjälp av en löddrande tvålsvamp i duschen göra rent mig över hela kroppen.

Efter middagen sattes jag på fasta, en fasta som dagen därpå varade över frukost och lunch och, visade det sig mot den prognos jag hade fått, också långt över normal middagstid. Ska jag vara ärlig, tyckte jag att över ett dygns fasta – jag fick dock så småningom sockerlösning – var snäppet värre än själva operationen.

Den hade beräknats till eftermiddagen på torsdag men sköts gradvis upp. Jag tillbringade dagen med att läsa Erik Fichtelius’ intervjubok med Göran Persson, så medan jag väntade, var jag fullt sysselsatt av något som jag var intresserad av.

Någon gång efter fem skjutsades jag äntligen i väg till operationssalen och gjordes i ordning. Men precis när operationsteamet skulle sätta i gång, gick det ett larm: en intagen person hade fått en kraftig blödning, och hela teamet utom en person störtade i väg för att ta hand om det här akutfallet. Själv pratade jag med kvinnan som var kvar hos mig, lyssnade på radio och mådde på det hela taget ganska bra, även om väntan blev lång.

Först vid åttatiden var teamet tillbaka och kunde ta itu med mig. Sen gick det fort; de var klara på mindre än en timme.

Operationen görs med lokalbedövning och man är alltså hela tiden vid medvetande. Dock fanns ett skynke framför mitt ansikte, så att jag inte skulle se. (Jag har tidigare på plastkirurgen tagit bort en ofarlig men allt större fettknöl bredvid vänster öra, varvid jag i en spegling i en stor operationslampa ovanför mig kunde se hela operationen, vilket inte bekom mig ett skvatt.) Men naturligtvis kände jag trots bedövningen hur läkaren bökade ner elektroderna en i taget, hur han snittade upp mig under nyckelbenet och sen pressade ner pacemakern.

Under operationen pratade jag, skämtade också, med läkaren och sköterskorna, tackade dem sen, när röntgen och EKG visade att allting fungerade, för ett gott jobb – läkaren visade sig för övrigt ha sommarställe på Gräsö och sa, att han hade sett mig i Öregrund.

När jag strax efter nio på kvällen kom tillbaka till salen, kastade jag mig med glupande hunger över middagen, den första maten sen tidigt kvällen före.

Sen sov jag gott.

Ja, sån är jag.

Dan därefter, fredag, var jag först på röntgenkontroll och fick lite senare pacemakerns funktion kontrollerad. Sen dröjde det obegripligt länge med utskrivningen, som ju måste göras av en läkare. När jag körde på damen i receptionen om detta, visade det sig, att jag i själva verket redan var utskriven av en läkare, givetvis på basis av de kontroller jag har nämnt. Och så fick jag hjälp med att montera bort ett par kanyler samt EKG-mätaren och kunde byta om till mina egna kläder.

Receptionisten beställde sjuktransport hem, och det kom upp en taxichaffis som bar ner min väska till bilen. I bilen åkte också tre andra personer som skulle till Skutskär respektive Tierp. Men jag hade ju närmare hem. Resten vet ni redan.

Min andra dag som reservdelsmänniska har avlöpt väl, so far. Jag tror att det kommer att gå bra också i fortsättningen, om jag lyckas lägga band på min ständiga lust att använda också vänstra armen för tunga lyft. Men jag har ett band anhöriga som hjälps åt att hålla mig i schack.

Vännen Exonymias funderingar om varför så många tycker sig uppleva så mycket elände har ju aspekter långt utöver sjukvården, men låt oss ta den biten i största korthet.

Min erfarenhet av Akademiska, nu och tidigare, är att man får snabb och effektiv behandling och att personalen, alla kategorier, presenterar sig med namn, hör sig noga för om ens tillstånd och gör sitt jobb – med flera av dem har jag också kommit på vänskaplig, ibland – i enlighet med mitt sätt – skämtsam – talefot.

Den relativt långa fördröjningen av operationen har jag all förståelse för. Det är klart att det kommer akutfall till en operationsavdelning, händelser som man aldrig kan planera för i förväg. Det här borde förstås fler än jag ha klart för sig – men jag begriper självfallet, att människor, som är helt fixerade vid sina egna krämpor, inte alltid klarar av att vara särskilt storsinta.

Ett mer grundläggande problem, när det gäller hur man upplever sjukvården, är säkert det som har att göra med patientens mer eller mindre utvecklade förmåga att kommunicera. För att gå rakt på sak: de högskoleutbildade läkarna har säkert lättare att diagnosticera (och tycker kanske att det är roligare att prata med!) en person av min sort än någon som inte klarar att ge lika klara besked. Här borde man kanske göra något åt läkarutbildningen, men det är ju inte helt lätt att säga vad man ska göra.

Hur det sen fungerar på olika håll ute i landet tål att diskutera. Det är inte alls givet att stora enheter alltid är bättre än små. Jag råkade åhöra ett samtal mellan två medintagna, där den ene, från mitt gamla hemlandskap Medelpad, menade, att hans doktor ute på landet hemmavid hade varit super – läkaren i fråga hade dock senare med mycket högre lön och mycket bättre villkor lockats till Norge – medan min medpatient fann sjukvården vid sjukhusen i Sundsvall respektive Hudiksvall undermålig. Jag har ingen aning om huruvida hans beskrivning var rättvis, men den är hur som helst en illustration av att människor/patienter kan uppleva småskalig sjukvård, där den finns, är det bäst att tillägga, som mycket bättre än somlig storskalig.

Det är kanske också något att tänka på för våra landstingspolitiker.

4 kommentarer

 1. Hej Enn!

  Roligt att höra och läsa att du är tillbaka på spåret. Ta det lungt i början.
  Jag skulle vilja göra följande kommentarer när det gäller läkare, dess språk och klassbakgrund.
  Regeringen Carlsson och Persson har bygga ut högskolan med goda motiv. Trots det är det bara cirka 25 procent av studenterna som har arbetarbakgrund. På läkarutbildningen är det ännu sämre, endast cirka 8 procent av studenterna kommer från arbetarklassen, enligt SCB, hösten
  -06. Jag anser att högskolan vänder sig i stor utstäckning till medelklassens barn. Arbetarklassen barn har blivit förlorare.
  Jag har arbetat på två akutsjukhus i Stockholm, en hel del kontakter med läkare. Många läkare är duktiga inom sitt respektive fack, tex hjärta, öron och ortopedi. Däremot har jag stött på antal läkare/psykiatriker som är ganska okunniga när det gäler politik- och samhällsfrågor. Stött på en hel del borgliga medelklass värderingar.
  Jag tycker att det finns få radikala läkare på barrikaderna som slåss mot orättvisorna i samhället. Tex ett tuffare arbetsliv, högre tempo, stress och sjukskrivningar.
  Tydlingen verkar det vara högre status att skriva en vetenskalig artikel i Läkar-Tidningen jämfört med en debatt-artikel i DN eller Aftonbladet.

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 05 05 21:58 #

 2. Till Rustan Rydman: Den aspekt jag pekade på var att om läkaren och patienten har svårt att kommunicera (läkaren på grund av annan klassbakgrund än patienten, patienten på grund av att han eller hon inte är verbalt tränad), så kan det leda till missförstånd, i patientens fall också frustration och ilska.

  Jag tror att alla kanske inte ser det här lika lätt som jag med min bakgrund i utpräglad arbetarklassmiljö men senare tränad i att uttrycka mig i så väl tal som skrift.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 06 8:31 #

 3. Hej!
  Det är glädjande att höra att allt gått bra och att Akademiska skötte sig. Min bästa väninna har tidigare arbetat där i många år, så jag hade då insyn bakom kulisserna.
  Naturligtvis är det så att vi som gjort en mindre eller större klassresa lättare kommunicerar med läkarna. Att inte många ur arbetarklassen väljer läkaryrket är också logiskt – man blir i någon mån sedd som klassförrädare om man stiger i graderna.
  Genom dig hittade jag Katrin Kielos, och hennes mycket intressanta analyser av Mona Sahlin och identitetspolitik. Möjligen är det en yrkesskada, men jag möter så många som inte ser samhällets alla vägar till att förbättra sitt liv, utan som väljer offrets position. ”Samhället” står i skuld till dem, och vilka som utgör detta samhälle är inte så lätt att förstå. Jag, naturligtvis, och alla andra som har utbildning, jobb och en ordnad ekonomi. När jag beskriver min krokiga väg dit lyssnar de inte. Detta handlar då inte enbart om väldigt unga människor.
  Jag minns inte att någon, när jag var ung, såg sig som offer i det då oändligt mycket fattigare Norrland. Det är fråga om ett paradigmskifte i synen på sig själv som individ kontra samhället, och sina egna skyldigheter och rättigheter.
  Det är naturligtvis en konsekvens av utvecklingen till ett 2/3-samhälle, men när även begåvade människor, som bara behöver anstränga sig måttligt för att förbåttra sitt liv, ändå väljer en mycket mera destruktiv lösning, då oroar det mig. Vi har ju hört om sekelskiftespessimismen; är detta en millenniepessimism?

  Comment by Exonymia — 2007 05 06 12:10 #

 4. Till Exonymia: För min del ser jag andra faktorer än klassförräderiattityden som ännu viktigare orsaker till att så få ur arbetarklassen blir till exempel läkare. Jag ska knyta an till två egna erfarenheter.

  Min utgångspunkt var att bära den dubbla bördan av arbetarklass- och flyktingbakgrund.

  Men trots det faktum att jag hela vägen från småskolan fram till studenten, för att citera Hans O Sjöström, hörde till klassens ljus – förlåt att jag nämner det, men det hör hit – sträckte sig mina yrkesambitioner, när jag gick i gymnasiet, inte längre än till att jag tänkte plugga för att bli gymnasielärare. Verkligen inget ont om läraryrket, men märk att jag med mina alltså mycket goda förutsättningar inriktade mig på det enda akademikeryrke jag med min bakgrund kände till. En slutsats av detta är att den sociala bakgrunden bygger upp gränser också hos vällyckade individer ur arbetarklassen.

  Min uppväxtmiljö var under större delen av skoltiden mycket fattig. Mamma räknade varje dag på vad maten skulle få lov att kosta, och det var en mycket stor uppoffring för familjen att låta mig gå först i realskola, sen i gymnasium. Den miljön inbjöd verkligen inte till skuldsättning, tvärt om, och jag och mina likar hyste följaktligen en stark motvilja mot växande studieskulder och därmed lång eftergymnasial utbildning. Jag räddades över till universitetsstudier av att jag hade så pass bra betyg (och så skrala ekonomiska förutsättningar) att jag fick naturastipendium, det vill säga lunch- och middagskuponger till en studentmatsal och även pengar till hyra.

  De här erfarenheterna är från sent 1950-tal, och man kunde förstås hoppas på att både breddningen av skolan och bättre ekonomiska villkor för studier skulle ha gett starkare utslag än vad de har gjort.

  Men de klassbaserade attityder jag redovisar ovan och andra liknande tycks vara mycket, mycket mer svårutrotade än så.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 06 14:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^