Melodikrysset nr 18 2007

5 maj 2007 12:40 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Det är roligt att, både före och efter pacemakerinsättningen på Akademiska, här på bloggen ha fått så många uppmuntrande ord från både kända och okända. Tack! Det värmer hjärtat, om man säger så.

Också mina närmaste har gett mig allt stöd jag behöver: Birgitta har ringt flera gånger från Vietnam, i dag också från Hong Kong, dit hon har fortsatt. Barnen – Kerstin, Matti och Anna – har även de ringt. I går, när jag kom hem till Idrottsgatan med taxi, stod Kerstin ute på gården och väntade och hjälpte mig bära upp väskan. Sen följde hon mig upp till Konsum och bar hem matkassen. På kvällen kom Matti hit från Stockholm och åt middag med mig, tog även hand om disken efter maten. Dess förinnan hade också min bror Matti anlänt. Även han åt middag med oss. Han har erbjudit sig att skjutsa ut mig till Öregrund i morgon, med halvtung väska och allt. Då kan han säkert också hjälpa mig att vattna i Birgittas växthus. Skönt att känna att det finns människor som ställer upp, när man behöver.

Naturligtvis har jag nu ägnat mig åt min normala lördagsförmiddagssysselsättning, Melodikrysset. Där fanns frågor som var svåra för mig, men i dag hade jag ju den mycket musikkunnige sonen, Matti, hemma, och han hjälpte mig med ett par saker som jag annars skulle ha behövt ägna mer möda åt.

Han klarade till exempel bums pophiten från 1987, ”You´re Gonna Get It”, och visste, att gruppen som gjorde den hette Trance Dance. Gruppen bestod av Ben Marlene, Pelle Pop och tvillingarna Yvonne och Susanne Holmström.

Matti spelade förresten en tid med i Eric Turners och Bolibompa-Sara Edwardssons band le fox, och har även bidragit med lite text och lite musik på deras ”People Get Happy” (Playground PGMCD 5, 2001). Playgrounds chef var nämnde Ben Marlene, som egentligen är finländare och heter något helt annat. Men tillbaka till ämnet:

Matti kom också bums på att den rockklassiker som Señor Coconut spelade i cha-cha-takt var Deep Purples ”Smoke on the Water”. Det verb som Eldeman sökte – ”vad ses det göra?” – bör alltså vara ryka.

Beatles ligger då närmare mitt eget musikkunnande, och jag fick genast ut sol av ”Here Comes the Sun” – Matti påpekade dessutom att den är skriven av George Harrison.

I ett fall hade vi ett snabbt och oväntat samarbete. Jag kände förstås omedelbart igen Louis Armstrong och med hjälp av ledbokstäverna knäckte jag också, att de två artister som beledsagade honom kom från Danmark. Medan jag fortfarande funderade över danska artister från den där tiden, kom Matti och hade googlat på Birgittas dator: det var Nina och Fredrik!

Ett par mer aktuella frågor klarade jag själv tämligen galant.

Bo Kaspers orkester spelade ”Hund”.

Och Håkan Hellström med ”Klubbland” kommer från Göteborg. (Jag har förresten fått Håkan Hellström på CD av sonen, Matti.)

Resten klarade jag också utan hjälp.

Kompositören till ”Cirkus Finemang” (även orkesterledaren) är Benny Andersson.

Siw Malmqvist sjöng på tyska ”Mamma är lik sin mamma”. Vore hon inte det utan motsatsen skulle de vara olika.

Kvinnan med den vita saxofonen, hon som här spelade med i Kai Gullmars och Hasse Ekmans ”Med dig i mina armar”, heter Monika Bring. Henne har jag hört live åtminstone två gånger. En gång som gatumusikant i centrala Stockholm. Ytterligare en gång på socialdemokraternas Första maj-möte från en scen på Vaksala torg här i Uppsala.

Låten med ett djur i titeln var gamla ”Tiger Rag” (med refrängen ”Where is the tiger?”).

Och veckans barnskiva var ringleken ”Så går vi runt en enebärsbusk”, vilket skulle ge ene.

Som vanligt tyckte jag filmfrågorna hörde till de svårare, men jag klarade dem.

Filmmusiken med ett antal i titeln, tagen ur en biblisk hollywoodfilm, måste vara tagen ut Cecil B de Milles ”De tio budorden”.

När det gällde den allra sista frågan, den om en datorbaserad barn- och familjefilm, skulle jag ha behövt fråga Kerstins och Bos fyraårige son Viggo till råds. Men med hjälp av lite googlande klarade jag för egen maskin filmtiteln, ”Ice Age”.

***

På jakt efter något svar i den allra senaste veckans melodikryss? Prova då med att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till senaste lördag, någon enstaka gång söndag.

5 kommentarer

 1. Gott att läsa att allt gått bra och att du är åter med krysslösningar och annat.

  Comment by Erik Laakso — 2007 05 05 14:43 #

 2. Varför skriver du dina lösningar av Melodikrysset? Upptäckte det när vi för en gångs skull försöker lösa det vid webbradion i efterskott. Visa dig duktig eller hjälpa andra att lösa krysset? Skall i alla fall inte titta på den i fortsättning. Det är väl meningen att man skall lösa krysset själv …

  Comment by Sverker Hahn — 2007 05 05 16:12 #

 3. Till Sverker Hahn: Jag är inte alltid duktig och har också publicerat lösningar, där det finns något som jag inte har klarat.

  Jag har löst Melodikrysset i årtionden men aldrig någonsin sänt in lösningen, trots att jag i allmänhet har klarat krysset. Själva tävlingsaspekten intresserar mig inte. Jag är intresserad av musik.

  Nu väljer jag att publicera svaren – så långt jag klarar dem – invävda i ett varje vecka återkommande kåseri, där jag också berättar hur jag har kommit fram till svaren, gör sidoutvikningar och annat sådant, precis som i dag.

  Många melodikrysslösare uppskattar det, att döma av kommentarerna.

  Och det är ju, om man har din inställning, fritt fram att inte besöka min blogg på lördagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 05 16:23 #

 4. Vi är inga normala bloggläsare. Förutom din läser vi varsin blogg. Jag läser ibland en som en kompis skriver och Ninnie läser en som hennes döttrar skriver.
  Vi läser långtifrån allt som du skriver. Dock brukar vi en gång i veckan gå in på din blogg. Har du någon aning om varför vi läser din blogg en gång i veckan?
  Vi är melodikrysslösare och brukar lösa det via nätet och inte när det sänds i radion. När det är gjort går vi in på din blogg och använder den som facit. OBS! vi löser krysset först och kollar på din blogg efter det.
  Vi hittade din blogg för ett bra tag sedan när vi googlade efter ett svar till melodikrysset.
  Krya på dig!
  Thomas & Ninnie

  Comment by Thomas & Ninnie — 2007 05 09 22:59 #

 5. Till Thomas & Ninnie: Tack för vänlig omtanke. Som ni har sett har jag återhämtat mig och är i full gång igen.

  Comment by Enn Kokk — 2007 05 09 23:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^