Med ett anarkistiskt perspektiv

26 maj 2010 15:27 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Jag upptäckte Dan Viktor som en alls inte oäven Dan Andersson-tolkare – om hans Dan Andersson-skiva kan du läsa mer ovan under Kulturspegeln, Musik.

Nu återkommer Viktor med CDn ”Det meningsfulla våldet” (CRG, Commendante Recording Group / Nacksving CRGCD 031-98, 2010), och den känns, fastän den har en del svagare inslag, som en mycket levande platta, inte minst i dessa melodifestivaltider.

Ska jag ge läsare, som inte känner till Viktor, några ledtrådar för musikalisk identifiering, kan jag nämna att Lars Demian medverkar på piano på ”Hjärtat är en djuphavsfisk”, en inledningslåt med fullt ös redan från starten, och på den utmärkta ”Apa i bur”. ”Här i hålet”, där Johan Johansson för övrigt medverkar, smakar Stefan Sundström. Och när det gäller den avslutande ”Tro”, medger Viktor uttryckligen påverkan från Kjell Höglund.

Musikaliskt rör sig den här skivan mellan allt från bluesrock (”Upp” och ”Terror på Blenda Street”) över rockballad (”Pärlor”) till riktigt tung rockmusik (”Det meningsfulla våldet”) och en del annat.

Vägs ände”, som är estradpoesi, så småningom med bakgrundsmusik, skildrar en värld som gör allt för många av dess invånare alienerade. ”Där vi bor” fångar den förvåning och undran de flesta känner inför till synes oväntade våldsamma händelser som skolmassakrer. Också titellåten ”Det meningsfulla våldet” försöker fånga det som driver unga människor att slå sönder och vandalisera det samhäller som ställer dem utanför – Viktor gör där en intressant turnering i texten genom att på ett ställe sjunga ”nationell socialist, autonom pennalist” och på ett annat ”autonom socialist, nationell pessimist”. Det utanförskapets förvirring som leder till våld kan nog ta sig olika slag av politisk förvirring – även om Viktors sympatier, att döma av till exempel ”Kasta första stenen”, ligger hos anarkismen.

Som sosse är man kanske inte benägen att ansluta sig till Dan Viktors alla slutsatser, men hans texter bidrar till att göra vårt i många stycken kaotiska och förvirrande samhäller begripligare.

5 kommentarer

 1. Meningsfullt våld – finns det?
  Det verkar tyvärr vara så att det icke meningsfulla våldet åstadkommes till stor del av huliganer och gangsters som tar varje tillfälle som en anledning att slåss och förstöra. De tillhör inte utanförskapet till vardags utan kan ha jobb och även familj, men när det är match, då är de med i ”firman”.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 05 27 16:57 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Som du ser har jag en viss distans till Dan Viktors anarkistiska budskap, men jag tycker ändå att flera av hans texter på ett intressant sätt belyser, varför vissa grupper av framför allt ungdomar känner sig alienerade och hur de resonerar.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 27 17:18 #

 3. Intressant att läsa en så politisk analys av en komplex Dan Viktor-skiva.

  Comment by Paisley — 2010 12 15 20:25 #

 4. Till Paisley: Tack för de olika länkarna – jag har med intresse läst alla dina kommentarer. De är – utan att jag i varje detalj håller med dig – kunniga och tillför ofta beaktansvärda aspekter på det du skriver om.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 15 20:54 #

 5. Tack själv. Jag läser din blogg med stor behållning.

  Mvh

  Comment by Paisley — 2010 12 16 19:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^