Ordlösa sånger på gitarr och kontrabas

25 maj 2010 17:01 | Musik | Kommentering avstängd

Mats Bergström är en ypperlig akustisk gitarrist, som jag för ett år sen var med om att tilldela 100.000 kronor i stipendium från kulturnämnden i Uppsala; han framträdde då också vid prisutdelningen på Reginateatern i Uppsala. Lustigt nog finns det en Reginateater också i Stockholm. Där hörde jag, senast, basisten Georg Riedel vid det begravningskaffe som följde Rolf Theorins begravning.

Trots detta och trots att jag har båda herrarna på en rad skivor, känner jag ingen av dem personligen, gör mig alltså inte skyldig till vänskapskorruption, när jag säger att deras CD ”Sånger utan ord” (Naxos 8.572534, 2010) är en ytterst hörvärd skiva.

Mats Bergström spelar nylonsträngad gitarr på samtliga spår och har dessutom gjort pålägg med stålsträngad gitarr på tre av dem samt pålägg med barytongitarr respektive guitalele på ytterligare två. Georg Riedel spelar kontrabas på sju spår.

Det här med att göra instrumentalcovers på mycket kända kompositörers mycket kända låtar (vars texter lyssnaren dessutom kan) kan förstås ha sina risker, men när man är en så skicklig gitarrist som Mats Bergström, får man naturligtvis ändå till exempel Evert TaubesSå skimrande var aldrig havet” och Olle AdolphsonsHabanera” att låta bra. Ännu bättre bli resultatet vid inspelningar av så kända melodier när Bergström får sällskap av Riedels bas – exempel är Cornelis VreeswijksÅngbåtsblues”, Povel RamelsFölj mig bortåt vägen” och, allra bäst, ändå faktiskt mest tack vare Bergströms eminenta gitarrspel, Lillebror SöderlundhsFår jag lämna några blommor”.

Pärlor blir också några av de låtar som jag inte tidigare känner till, Mats Bergströms egen ”Movin’” och så tre spår där Georg Riedel bidrar med sin kontrabas, Paula af MalmborgsMelankoli”, Jan TolfsDagvilse” och så den traditionella låten ”Visa från Raukasjö”, som, kanske just tack vare Riedels medverkan, smakar Jan Johanssons jazz på svenska.

Många andra – Monica Dominique, Ted Gärdestad, Palle Danielsson, Jojje Wadenius, Stefan Nilsson med flera – bidrar på olika sätt till den här skivans ovanliga bredd och kvalitet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^