Åter till Öregrund

29 april 2007 17:52 | Mat & dryck, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag stannade kvar i lägenheten i stan lördag kväll och söndag förmiddag, detta för att få vara tillsammans med Birgitta. Hon bjöd mig på sparris med hemgjort örtsmör, kalvstek och hallon från trädgården i Öregrund. Sen lyssnade vi på en ny Dan Andersson-CD, en skiva med verkligen annorlunda tolkningar, som jag ska återkomma till.

I dag åkte hon på långresa: först, i egenskap av ordförande i svenska Unicef, till Vietnam, sen till Hong Kong för ett internationellt Unicef-möte. Hon kommer inte tillbaka förrän 10 maj, och inte heller då kan hon, på grund av andra uppdrag, återvända till Öregrund.

Jag får inte bara sköta krukväxterna utan också vattna i hennes växthus.

Jag åt lunch – rökt lax – inne i stan och tog sen buss 811 till Öregrund.

Jag läste som vanligt större delen av vägen, men mot slutet av resan började jag reflektera över namnen på busshållplatserna, så välkända för mig efter årtionden av resande på den här sträckan. Gråboviken och Stenskärs vägskäl indikerar att vi befinner oss nära kusten. Skomakarmyren väcker fantasin. Och Brudgrind – så vackert!

I Öregrund, som ju ligger vid havet, är det ännu inte så grönt som inne i Uppsala. Men trädgården blir dag för dag allt mera ljuvlig. Nere vid grinden möter mig en matta av Rysk blåstjärna, Scilla sibirica, ett resultat av många höstars planteringsmöda. Under den väldiga asken frodas vitsipporna. I långa rabatten upp mot huset blommar nu inte bara narcisser utan också de första röda och gula tulpanerna – rådjuren har inte satt i sig alla! – och tuvor med gul trädgårdsprimula.

I Birgittas växthus har det kommit upp en rad med rädisor; jag får vattna där igen i morgon, eftersom jag kommer att vara borta en del också under den kommande veckan.

Som tur är är det regndropp i luften. Trädgårdslanden behöver kontinuerlig tillförsel av vatten så här års.

I morgon är det redan sista april.

Och sen är det Första maj. Jag åker in till Gimo och demonstrerar och lyssnar på SSUs mycket kompetente och radikale – jag har träffat honom i olika sammanhang, så jag vet en del om honom – Mattias Vepsä.

Var ska ni demonstrera?

5 kommentarer

 1. Klart man ska demonstrera. I Skåne har våren hunnit längre; visst vemod att det går så fort. Hörde en gång om någon som reste norrut ock fick uppleva vårens ankomst under nästan två månader.

  Comment by Sixten Andréasson — 2007 04 29 19:02 #

 2. Till Sixten Andréasson: Min hustru var i Lund här om dan, på ett av sina många uppdrag. Hon berättade om hur mycket längre våren hade kommit – hon hade en stund över och promenerade i Lundagård.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 29 19:12 #

 3. Du får hälsa Mattias Vepsä, vi har suttit med i samma nämnd i Eskilstuna – en mycket kunnig och ideologisk ung man. Förresten så var jag själv på en SSU kurs i början av 90-talet i Uppsala och vi fick då besök av Birgitta Dahl, vilket var både givande och inspirerande.

  Ska själv demonstrera i Eskilstuna under Unga Örnars fanor och där talar Marita Ulvskog.

  Comment by Peter — 2007 04 29 20:03 #

 4. Till Peter Sköldin: Birgitta och jag har tillsammans medverkat på en kurs i Eskilstuna, rekryterade dit av Mattias Vepsä.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 29 20:09 #

 5. Hej Enn!

  Jag hoppas att jag möjlighet att demonstrera i Stockholm, Humlegården ner till Norra bantorget. Jag är utsedd till fanbärare i Stockholms Arbetarekommun. Jag ska lyssna till Wanja Lundby Wedin och Carin Jämtin.

  P.S. Häromdagen lyssnade jag till författaren Lasse Berg, som skrivit boken ”Gryning över Kalahari” (Ordfronts förlag). Lasse Berg har fått Stig Dagerman-priset, det måste vare ”en fjäder i hatten”. Lasse Berg berättade om människans utveckling, cirka 200000 år sedan på ett fängslande sätt. En folkbildare. Berg har intervjuat en rad interntionella forskare.
  Även under ett antal år bott i Afrika som ju som bekant utgör ”Homo sapiens vagga”
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 04 29 20:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^