Melodikrysset nummer 20 2010

22 maj 2010 11:40 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jag har tidigare bekänt att jag har svårt att minnas TV-signaturer – särskilt svåra att minnas är de ju, när man inte har sett serien i fråga. Svaret på dagens signaturfråga måste rimligen bli tre – men jag har faktiskt aldrig sett ”Tre kronor”, som jag gissar att signaturen hör till.

Däremot har jag sett en del avsnitt av ”Albert och Herbert”, TV-serien med miljön hämtad från Haga i Göteborg. De som spelade Albert och Herbert var Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömsen.

Båda var ju också scenartister, och dagens kryss innehöll ytterligare en framstående sådan, Ernst Rolf. Vi hörde honom i ”Bättre och bättre dag för dag”.

Hair” – Milos Formans film från 1979 – såg jag på bio tillsammans med vår Anna. I dag fick vi dock höra ”Let the Sun Shine”, som är hämtad ur ”Hair”, med Army of Lovers.

Då passar det väl bra att redovisa svaret på en fråga som, liksom den om ”Hair”, även har scenanknytning. Björn och Benny gjorde musikal av Vilhelm Mobergs utvandrarepos och gav den namnet ”Kristina från Duvemåla”. Här hörde vi ”Guldet blev till sand” med Tommy Körberg, men Peter Jöback låg 1997-1999 på Svensktoppen med den här i hela 110 veckor.

Vi ska strax återvända till Svensktoppen, men apropå guldletande i Kalifornien passar jag på att sticka emellan med ”Hotel California”, stor hit med The Eagles 1976.

Tillbaka alltså till Svensktoppen: Sven-Ingvars låg på Svensktoppen 1966 med ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske”.

Och runt årsskiftet 1963-1964 hörde vi Lill-Babs på Svensktoppen med ”Leva livet”. För den svenska texten stod Stikkan Andersson, men originalet med Lesley Gore kallades ”It’s My Party”.

Ett par melodifestivalare från senare år fick vi också höra.

Dels ”I Did It For Love” med Jessica Andersson från 2010.

Dels ”Cara Mia” med Måns Zelmerlöw från 2007.

Dagens allra sista fråga gissade jag svaret på innan den hade ställts. I de två ord som återstod saknades bara mittenbokstaven (i båda fallet av tre), och jag anade att svaren skulle bli nio och fem. Och mycket riktigt: inte förvillade det mig att Eldeman i dag spelade ”Nine to Five” på finska. Själv förknippar jag förstås den här låten med filmen från 1980 med Jane Fonda, Lily Tomlin och Dolly Parton.

Slutligen har jag svårt att se poängen med att Anders Eldeman, så här års, spelade ”Å, se det snöar”. Så vida han inte tänkte på körsbärsblom.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

4 kommentarer

  1. Hej Enn!
    Tack för hjälpen med X-et, (mången gång! -dock ej denna).
    Har du sett i fredagens DN-kryss ”Nutidskrysset”. (rad 11, ner 14)!! ledtråd: ÄR EN ENN? svaret torde bli… ja säj det, skriv om du behöver hjälp!!!
    Simma Lugnt! sa Nattugglan

    Comment by Nattugglan i Sundsvall — 2010 05 23 6:23 #

  2. Till Nattugglan i Sundsvall: Jag har genom åren förekommit som svar i ganska många kryss.

    Det här hade jag dock inte sett själv, fastän vi har DN. Tack för tipset! Fast i det här fallet, där svaret ska bli EST, kan nyckeln ju mer allmänt syfta på att mitt förnamn är ett vanligt mansnamn i Estland.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 23 9:38 #

  3. Hej Enn!
    Känns alltid bra att gå in och titta på ”facit”, dvs din sida, i efterhand för att dubbelkolla sig själv. Fast den här gången tyckte jag att krysset var ganska lätt.
    Bara en liten petitess: Du har kursiverat ordet ”livet” i Lill-Babs låt fast det var ordet ”leva” som var med i krysset.
    Tack för all hjälp och ha en bra kommande vecka.
    / Kenneth.

    Comment by Kenneth — 2010 05 23 23:16 #

  4. Till Kenneth: Du har alldeles rätt: Jag råkade kursivera fel ord, fast det förstås står ”leva” i mitt eget kryss. Jag korrigerar.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 24 8:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^