Liv Strömquist, en serieskapare med dragning till feminism och anarkism

18 maj 2010 16:24 | Politik, Serier | 5 kommentarer

Liv Strömquist (född 1978) är en serieskapare som jag främt har mött i Galago. När hon är som bäst gör hon pricksäkra iakttagelser, som när hon om akademikerghettona föreställer sig att där kanske ”kommer att bildas rivaliserande gäng, till exempel hermeneutiker och positivister”.

Av detta kan man dra den alldeles korrekta slutsatsen att Strömquist är en bildad och beläst serietecknare, och mycket riktigt lär hon ha en examen med statsvetenskap i bagaget.

Kanske är det detta som har bidragit till att hon i flera av sina serier i albumet ”Einstens fru” (Ordfront Galago, 2008) – till exempel i titelserien och i ”Dom som sa hora – en serie om den babyloniska skökan” – använder sig av förklarande fotnoter.

Medan många nutida serier, publicerade till exempel i Galago, är självbiografiska, är Strömquists i stället biografiska och då nästan alltid med en kritisk udd mot föremålen, som praktiskt taget alltid är män: förutom den redan nämnde Albert Einstein till exempel Elvis Presley och John Lennon och, lite mer i förbigående, till exempel Stagnelius, Patrik Isaksson, Ingmar (inte Ingemar som hon skriver) Bergman och Mauro Scocco.

Hur hårt drabbande det här är varierar. Serien om Stalin är fullkomligt suverän. (”Vad sa Voltairine?”, som serieavsnitt inte lika bra, visar att Strömquist helt uppenbart ligger närmare anarkismen än kommunismen.) Rankingen av ”De störigaste inläggen i prostitutionsdebatten” – 5. Charles Bukowski, 4. Dokumentärfilmsestetiken, 3. filmen ”Leaving Las Vegas”, 2. ”Vägra kallas hora”-kampanjen och 1. Sting – känns kanske inte lika självklar. Ibland får man, som när K G Hammar får sig en släng av sleven, en känsla av att det mest verkar beror på att han är man.

Liv Strömquists perspektiv är feministiskt, och jag känner självfallet stor sympati för detta perspektiv. Samtidigt kan jag tycka att perspektivet blir lite snett, när man i hela albumet knappast kan hitta en enda karl värd aktning – däremot vimlar det av karlslokar.

På samma sätt delar jag hennes grundhållning att heterosexuella parförhållanden inte kan göras till norm för alla sexuella och andra relationer mellan människor. Men jag finner också hennes polemik mot den typen av tvåsamhet obalanserad. Det behöver ju inte vara vare sig konvention eller religion som får människor av olika kön att välja att leva i ofta livslånga förhållanden och inom ramen för dem skaffa och fostra barn.

Men läs gärna ”Einsteins fru”. Särskilt där man inte håller med är det ju nyttigt att få sina livshållningar ifrågasatta.

5 kommentarer

 1. Jag läser inte serier numer, men Milena Einsteins öde fascinerar mig och jag undrar såååå hur mycket hon egentligen bidrog till relativitetsteorierna med, i synnerhet som Albert förstörde alla brev dem emellan och lovade henne Nobelprispengarna, om han fick priset, i samband med skilsmässan.

  Hur många är de kvinnor vars män har skördat frukterna av deras intellektuella verksamhet, undrar man.

  Comment by Kerstin — 2010 05 19 2:54 #

 2. Till Kerstin Berminge: Som du väl kanske anar, handlar ”Einsteins fru” om just detta: driver tesen att hon stod för en mycket väsentlig del av tankearbetet, medan han fick priset.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 19 5:56 #

 3. Jag får erkänna en fördom. Det du, Enn, skrev sist i det här inlägget om parförhållanden och sexualitet var inte väntat från dig. Inte för att jag trott at du var homo-hatare. Men äldre män i socialdemokratin har ju, som kollektiv betraktat, inte gjort sig kända för att förespråka progressiva synsätt på relationer.

  I stort kan jag nog hålla med dig om det du skriver om Livs serieteckningar. Så mycket har jag inte läst av henne. Men det jag har läst är bra för det mesta och lite mindre bra vissa gånger.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 05 19 19:07 #

 4. Till Edvin: Nu tror jag att du har missförstått mig. Jag skrev ju att ”jag /delar/ hennes grundhållning att heterosexuella parförhållanden inte kan göras till norm för alla sexuella och andra relationer mellan människor” men tyckte att hon väl ensidigt tog avstånd från heterosexuella parförhållanden.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 19 22:01 #

 5. @Enn: Nej, jag har inte missförstått dig. Möjligen uttryckte jag mig oklart.

  Däremot har jag en allmän uppfattning om gamla manliga uvar i det här partiet. Den inställningen gick tyvärr ut över dig.

  Din inställning till Liv S’ budskap tror jag att jag delar i stort.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 05 20 18:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^