Jo, Astrid Lindgren var socialdemokrat

16 maj 2010 11:11 | Barnkultur, Media, Politik | 3 kommentarer

Astrid Lindgrens främsta rent politiska aktion, om den så kallade Pomperipossa-effekten (hon skrev i Expressen att hon fick betala 102 procent i marginalskatt), bidrog med all säkerhet till att socialdemokratin förlorade valet 1976, för första gången på 44 år. I sanningens namn bidrog väl finansminister Gunnar Sträng med sitt lite nedlåtande svar också till detta – hade han, likt Göran Persson senare, medgett att det fanns abnormiteter i skatteskalorna, hade kanske den här olyckan kunnat avvärjas.

Av den här episoden har många dragit slutsatsen att Astrid Lindgren, för övrigt bonddotter från Småland och med en bror som satt i riksdagen för Centerpartiet, var borgerlig.

Jag sitter inte inne med något facit till hur Astrid Lindgren röstade genom åren, men det mesta tyder på att hon under större delen av sitt liv själv betraktade sig som socialdemokrat.

I dagens Dagens Nyheter (16 maj 2010) finns en artikel, ”Brev från Astrid Lindgren visar hennes stöd för S”, som bekräftar detta. I artikeln, som baseras på uppgifter i Rolf Gustavssons kommande bok ”Carlsson”, citeras (och återges i faksimil) ett tröstebrev från Astrid till Ingvar Carlsson år 1995, i vilket hon själv identifierar sig som socialdemokrat: hon talar där både om ”vår regering” och ”vårt parti”.

Hela artikeln i DN hittar du här.

Det är ju bra att få det här klarlagt, men för mig kommer det här verkligen inte som en överraskning. Den som likt mig är väl förtrogen med Astrid Lindgrens alla böcker kan knappast komma till någon annan slutsats än att hon hade ett stort socialt patos och hade sitt hjärta till vänster.

Själv tycker jag att det här blir allra tydligast i böckerna om Madicken – den andra av dem utkom för övrigt just 1976 – och då tänker jag inte bara på Madickens uppställning för andra som inte har det så bra förspänt i samhället som hon själv utan också på hennes pappas roll som radikal chefredaktör.

3 kommentarer

  1. Jag tycker framförallt det du avslutar denna bloggartikel med är mer intressant än själva brevet som byggde DN-artikeln. Man kan bara ana vad hennes barnaskildringar har gjort för att synliggöra och stärka tanken på barns behov och mänskliga rättigheter i samhället…

    Kanske temat för ett framtida blogginlägg?

    Comment by Robert Halvarsson — 2010 05 20 2:33 #

  2. Till Robert Halvarsson: Astrid Lindgren var långt ifrån en okomplicerad sagotant. Bra nya bloggtexter fordrar omläsningar, men jag har faktiskt tidigare skrivit en del om hennes författarskap – kolla ovan under Kulturspegeln, Barnkultur, Lindgren, Astrid.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 20 8:16 #

  3. Det är intressant att notera att Astrid Lindgren var en trogen prenumerant på Folket i Bild/Kulturfront också. Den borde fler prenumerera
    på, tycker Kjell Martinsson i Angered.

    Comment by Kjell Martinsson — 2010 05 20 23:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^