Melodikrysset nummer 19 2010

15 maj 2010 11:49 | Film, Musik, Politik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 14 kommentarer

Dagens kryss innehöll en del knepigheter.

Sista frågan kunde jag egentligen inte, men svaret skulle uppenbarligen bli amen. Det som här hade fått ett för mig okänt musikaliskt beledsagande måste följaktligen ha varit en bön, förslagsvis ”Fader vår” eller ”Herrens bön”. Men jag har alltså aldrig själv hört den med den här musikaliska inramningen.

Inte heller hade jag tidigare någonsin hört Johan Palm med ”Emma-Lee” – jag håller mig alltid borta från Idol i TV, där han tydligen tävlade. Men Google ske pris, för att knyta an till förra frågan.

Anna Bergendahl, som vann årets melodifestival, har jag vid det här laget hört sjunga vinnarmelodin ”This Is My Life” inte bara i tävlingen utan också i andra sammanhang.

Däremot fick jag gräva djupt i minnets gömslen för att, även med hjälp av Google, komma på att 2009 års ganska märkliga tvåa i Britain’s Got Talent var skotskan Susan Boyle.

Resten av krysset vållade mig inte några större problem, och då syftar jag inte bara på gamla godingar som Carl Jularbos ”Drömmen om Elin” – som vi i dag dess bättre slapp höra med Peter Himmelstrands sockersliskiga text.

Vi fick höra fler svenska schlager och svensktoppshits av olika årgångar.

Vikingarnas och Christer Sjögrens ”Räck mig din hand” fick vi visserligen höra på tyska – ”Reich mir die Hand” – men visst gjordes originalet på svenska.

Och om Gösta Stevens’ och Jules Sylvains ”Aj-aj-aj, vilken röd liten ros” kan jag berätta att den ingick i filmen ”Ombyte förnöjer” från 1939 och att den där sjöngs av Tutta Rolf.

Schlager blev ju också ”Pappa, jag vill ha en italienare”, som ingick i Galenskaparnas och After Shaves scenföreställning, senare också film, ”Stinsen brinner” (1988). De tre som sjöng var Per Fritzell, Knut Agnred och Kerstin Granlund.

Vi fortsätter på scenlinjen. ”Tea For Two” ingick i musikalen ”No, No, Nanette” (1925) av Vincent Youmans och Irving Caesar.

Och så hörde vi musik ur ”Orfeus i underjorden” av Jacques Offenbach.

Ännu äldre, fast i hög grad levande, är Bellmans epistlar. I dag hörde vi nummer nio, ”Käraste bröder”, här fint tolkad av Fred Åkerström. Honom har jag allt av på skiva. Han var för övrigt också med vid introduktionskonserten på Stockholms Folkets hus 1970 för min sångbok ”Upp till kamp! Sånger för arbete, frihet och fred”.

Men som mina läsare vet, har jag inget emot rockmusik heller. Jerry Lee Lewis, i dag med ”You Belong To Me”, hör jag till exempel gärna på.

Och så avslutar vi dagens redovisning med en favorit allt ifrån ungdomsåren i Juniskär – Povel Ramel såg jag till exempel i sitt Knäpp upp-tält, då uppställt på läroverksplan i Sundsvall. Så visst minns jag hans ”Siskorna i björken”.

Och dess sammanfattning stämmer på vår trädgård här i Öregrund i dag: ”Och över alltihopa lyser moder sol”.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag,

14 kommentarer

 1. Tack för hjälpen!

  Jag tror dock att Boyle märkligt nog inte vann Britain’s got talent, utan kom 2a. Folket vann hon i alla fall…

  Comment by Helena — 2010 05 15 12:16 #

 2. Till Helena: Tack själv. Jo, Boyle kom mycket riktigt tvåa. Jag har kollat och nu ändrat texten.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 12:21 #

 3. Tack för siskorna gick bet visste att det var Povel men vad

  Comment by katarina grevsjö — 2010 05 15 12:58 #

 4. Hej Enn, undrar bara, vad är en siska ?

  Comment by Christer -- — 2010 05 15 13:28 #

 5. Till Christer: En siska är en fågel; siskor hör hemma i finksläktet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 13:50 #

 6. Hej igen, Enn!
  All popmusik (nästan), som är lite livlig, kallas visst ”rock” nuförtiden. Enligt min mening skall en klassisk rocklåt följa ”blues-tolvan”. ”You Belong to Me” skulle jag snarare föra till kategorin Country & Western, även om JLL bär epitetet ”rockartist”. H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 05 15 15:45 #

 7. Till Stefan H: För all del. Här har jag nog letts att välja genrebeteckning just efter var jag tycker att just artisten mest hör hemma.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 17:29 #

 8. Tack Enn!
  Siskorna vart för svårt för oss, skönt med en härlig reflektion ifrån Juniskär till Juniskär. Fortsatt trevlig helg till dig o Birgitta

  Comment by Mepen mé familj — 2010 05 15 18:40 #

 9. Till Mepen med familj: Juniskär är fortfarande efter alla dessa år en del av mig själv. Det gör att jag också, trots att jag intellektuellt förstår bakgrunden till förändringarna, rent känslomässigt har problem med att så mycket av det som en gång var mitt försvinner.

  Också du och din familj tillönskas en trevlig helg!

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 18:46 #

 10. Låten vi hörde först var naturligtvis svensk, men jag tror den heter Sträck ut din hand och är då skriven av Lasse Berghagen

  Comment by Curt Axelsson — 2010 05 15 20:50 #

 11. Hej alla melody-poker people !
  Ja,minsann IDAG var det inte helt ENKELT. Jag anser att man skall klara X utan hjälp av något/någon – men idag brast det – på Palm,
  och kanske också på AJ – som jag INTE var riktigt
  säker på – men gissade…. Ha en BRA helg ALLA
  X-lösare Det blir ett nytt nästa lördag !!!!!!
  undertecknat Sören Wiman

  Comment by Sören Wiman — 2010 05 15 21:23 #

 12. Till Curt Axelsson: Du gör mig osäker – men originalet var utan tvekan på svenska.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 21:27 #

 13. Sista låten som svaret är amen till är en annorlunda version av Ave Maria. Men det tog sin tid innan jag lyckades höra det.

  Comment by Tess — 2010 05 16 14:19 #

 14. Till Tess: Tack! ”Ave Maria” vet jag hur den ska låta, men jag lyckades ändå inte identifiera den.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 16 17:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^